Hemmafavoriten Guli Orkan starkast i två heat

Tunga löpningar utvändigt ledaren i båda avdelningarna.
Ändå blev det hemmaseger i den första upplagan av Sleipner Skellefteås Heatlopp där Guli Orkan avgick med segern.
– Hästen gör det förbaskat bra, sa kusken Micael Melander om Gabriella Laestander och Bert Petterssons nioårige nyförvärv.

Under måndagskvällen genomfördes en hel tävlingskväll med enbart kallblodslopp på programmet på Skellefteåtravet signerad kallblodsklubben Sleipner.
Åtta lopp hade skrivits ut där ett nionde lämnats blankt.
”Sleipner Skellefteås Heatlopp” avgjordes med två lopp och med olika vinnare i de två heaten hade dessa mötts i ett skiljeheat som en avrundning på tävlingskvällen.
Något skiljeheat behövdes nu inte tas till då hemmahästen Guli Orkan visade sig starkast två gånger om.
Sammanlagt 60 000 kronor in till tränarparet Gabriella Laestander och Bert Pettersson som köpte nioåringen från Örnsköldsvik och Björn Karlssons träning så sent som i maj i år.
– Jag får börja be om ursäkt att jag kanske förstörde den här kvällen! sa kusken Micael Melander skämtsamt när publiken gick miste om ett spännande skiljeheat.
Melander har både kört och segrat med Guli Orkan i den tidigare regin hos Björn Karlsson på Solänget. Fast då över längre distanser över båda två- och tre kilometer.
På måndagen tog hästen sina två första segrar över sprinterdistans.
Guli Orkan hamnade i dödspositionen i båda heaten och avgjorde på styrka. Egenheten att vilja slå av på takten i utgången av sista kurvan visade hästen i båda loppen men återtog kommandot upploppet ner.
Hornnäs Tore och Caroline Forsner slutade tvåa i båda heaten. I det andra spurtade Hornnäs Tore längst open stretch och var ”huvud” ifrån segern. Trea Tangen Ternar lika nära vinnaren han på samma tid som vinnaren – 1.25,7 över 1640 meter auto.

Vinnaren kändes tom…

Ett spännande lopp.
– I sista kurvan känns det inte som att jag inte har någonting kvar att köra med. Men när vi kommer in på upploppet vet han att det är nära hem så då skyndar han sig igen. Det kändes säkert ändå, jag hade ett bra tag i tömmarna ända in i  mål, sa Micael Melander.
Bert Pettersson köpte hästen i våras av Kenneth Karlsson. Tre segrar på fem starter är facit i den nya regin där Guli Orkan är enda kallblodet av sex hästar i stallet.
– Han är Ö-vikstränad i nio år så det här orkar han. Det är en bra häst de här, sa Bert Pettersson.
Nästa start för Guli Orkan blir redan nu på lördag i norska Bodö. Gabriella Laestander har anmält fyra hästar till banan belägen i nordligaste Norge, 50 mil nordväst om Skellefteå. Förutom Guli Orkan startar även NoLimitJimMit, Lavicii Boko och Oliver I.H.

Forspärla och Slotts Pila mot drottningen
Sveriges och kanske rasens bästa sto Stjärnblomster var säkerheten själv igen efter två raka galoppmisslyckanden på slutet.
Mats E Djuse var mycket nöjd med Jan-Olov Persson-tränade Stjärnblomster i Bodbäckssivs lopp för kallblodiga ston. Tiden i mål 1.25,0 över 2200 meter.
– Det har häxat på slutet. Skönt att känna att hon är som vanligt igen, sa Djuse.
Tvåa från samma tillägg som Stjärnblomster hemmastjärna Forspärla med 20-åriga tränardottern Hanna Gustafsson som får högsta betyg bakom ”övermakten”. Trea Jessica Lindgren i ”sitt eget lopp” (tränare till Bodbäckssiv) tillsammans med formtoppade Slotts Pila.

Backegubben vann Viggos lopp
Kvällen bjöd även på premiären av en så kallad supersprint (Viggo Bests Supersprint) över extrema 640 meter- ett varv kortare än vanlig sprint.
Skellefteåtränaren Per Gustavsson var prisutdelare i loppet uppkallat efter hans stjärna Viggo Best.
Vinnaren? Björn Karlsson hade Backegubben i bästa form igen och vann till överraskande 9,31 gånger pengarna på vinnarspelet.
Karlsson gjorde sig ingen brådska med Backegubben och väntade med slutstöten till upploppets början.
– Det blev helt perfekt, körde honom med lite tyngre skoning i dag och tog det även lugnt från start eftersom han inte fungerat på slutet. Jag vill verkligen tacka Sleipner som gav mig ett  wild card till det här loppet, sa Solängettränaren om segern där endast sex hästar fick medverka.
Jan-Olov Persson tog för sig med två segrar och flera pallplatser.
I Sabins lopp för treåringar körde Persson smart och drog i hårt tempo i flera längders ledning med Brolin. Satsningen lyckades och Brolin höll precis undan före starkt avslutande stallkamraten Blomsterprinsen (en son till Stjärnblomster). Segertiden 1.28,2 över 2140 meter auto var ett nytt banrekord för treåriga utlandsfödda hingstar och valacker.
Hemmakusken Hanna Gustafsson rundade av tävlingsdagen med en seger. Femårige segervane Bodenhästen Stjärnstorm hade inte startat sedan 12 december.
– Det där trodde jag inte när han hade varit borta så pass länge. Det var första gången jag körde honom så det var en trevlig bekantskap, sa Hanna om hästen, numera i regi Tommy Nyberg.
Loppet var ”Järvsöfaks Ungdoms Cup” för unga kuskar. Hanna Gustafsson och tvåan Jill Ivarsson är nu klara för finalen som körs lördagen 30 juli i Bollnäs.

Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Britt Lindgren (vinnarcirkelbild), Sophie Nyblom (upploppsbild)