Ett snack om Brida som är klar för Åby-finalerna

Ett snack med…
…Tilde Eriksson i stall Jens Eriksson vars häst Brida slog till i ett klass I-försök i STL i Boden på onsdagen och är klar för finalerna på Åby i mitten av augusti.
Vad trodde du och pappa Jens om Bridas chanser på förhand?

– Hon gjorde ju ett ruggigt bra lopp gången före då hon satt i dödens och tog över ledningen och höll bra som tvåa. Pappa sa att för att överhvudtaget ha chansen i går så måste vi kunna köra från start och att vi skulle lägga på ett par boots för att hon inte skulle bli rullig och komma av sig i första sväng. Och så körde vi!
Det blev ju lyckat. Brida öppnade snabbt från bakspåret och Jens hann kasta sig ner i rygg på Russjkat och Sandra Eriksson som ledde loppet till en meter före mål.
– Ja, det var en jäkla bra kuskinsats, det är inte lätt att komma ner i rygg från ett tiondespår. Så det måste han ju få äran för, säger 19-åriga Tilde Eriksson.
Brida fick lucka in på upploppet, en enprocentare på V86-spelet som delade ut 47 gånger pengarna till vinnarspelarna. Domarna kollade ett målfoto med Russjkat men Jens hade koll på att han vunnit. Litade du på hans segergest där du stod?
– Jag litade på pappa, gör han segergest är vi först. Alla segrar är ju roliga men den här gången…det brukar inte bli glädjetårar så ofta men nu kom dom. Det har varit ett jäkla jobb med den här hästen sedan hon kom till oss i december men nu börjar hon prestera riktigt bra. Det är skönt! Hon har stressen i sig fortfarande men blir lugnare hela tiden och bättre i psyket och borde bara bli bättre och bättre. Det är såna här smygare hon ska ha i dag i alla fall för att räcka på V86 och så.
Travfolket brukar säga att man firar med ”en korv på macken” efter kvällstävlingar. Vad unnade ni er på vägen hem till Skellefteå?
– Vi firade på Max i Boden innan vi åkte hem! Det var jag och pappa och ägarna ”Charlie” och Anita och två kompisar till dom. Kjell Danielsson heter han egentligen  Charlies Entreprenad som äger.
100 000 kronor i förstapris var det i det här loppet, ett försök i STL. Nu får ni börja fundera på V75/STL-finalerna på Åby lördagen 13 augusti.
– Vi får fundera på det…det är ju en bit att åka. Charlie och pappa får bestämma det där.
Är det snack om att ni i-n-t-e ska ta chansen och åka till Åby?
– Vi har ju i varje fall kvalat in nu. Finalerna är alltid tuffa och långt att åka. Men det är en häftig chans att ta. Vi funderar inte på det nu. I dag går hon i gräshagen och bara njuter.
I dag (torsdag) har ni hästar till start hemma på Skellefteåtravet och på lördag drar ni till Harstad för norska V75 med tre hästar. (Gabriella Laestander har sex hästar med på lördag). Storspjuver är tippad trea i banprogrammet i ett lopp där Kalla Midsommarkransen-vinnaren Kringlers Viktor från Norge blir storfavorit.
– Vi gjorde den resan för nåt år sedan då det var V75 i Harstad och den blev lyckad med andra- och tredjeplatser. Nu åker vi främst för att Storspjuver har för dåliga lopp här omkring och står rätt inne i loppet i Harstad.
Serious Sam är tippad fyra i Harstads V75-7 och Zorro Swing är med i ett trekilometerslopp där Gabriella Laestanders Selmer I.H. blir favorit.
– Serious Sam är min favorithäst och jag skulle säga att han är bättre än innan sin skada. Han fick en spricka i benet i vintras och har typ bara stått still och förstod att han skulle ta det lugnt och då höll skadan ihop. Man har så dålig koll på motståndet i Norge och det är svårt att säga något om hur det ska gå.

Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Sophie Nyblom (Brida och Tilde Eriksson efter segern)