Bjurman klar för kriteriefinal

Det kördes kriteriekval för kallblod på Dannero på måndagskvällen där en av Jerker Bjurmans tre unghästkandidater kvalade in till final.
Nu väntar examen i Kriteriestoet nästa helg med en halv miljon till vinnaren för Bjurmans Sonja Kiro.
– Gällerstedt från Umåker är också med och ingen av oss fick finalplatserna – utan vi tog dom! säger Skellefteåtränaren.

Dannero körde uttagningslopp till Kallblodskriteriet och Kriteriestoet under måndagskvällen.
När allt skulle summeras stod det klart att två hästar från Västerbotten hade lyckats gå hela vägen.

Mats Gällerstedt från Umåker vann sitt uttagningslopp med Lia Lykke som passade på att ta karriärens första seger.
I ett annat av uttagningsloppen till Kriteriestoet gick Skellefteåtränaren Jerker Bjurmans Saga Kiro i mål som tvåa med krafter sparade efter ett lopp i rygg ledaren tillsammans med Krister Söderholm.
Öystein Tjomsland vann loppet med Spik Borka som ledde från start till mål. Tjomsland körde undan till seger med tre längder efter att ha fått bestämma tempot under vägen.
Jerker Bjurman:
– Det var okört i mål sa Krister. Han kunde ju inte speeda ner de där på 50 meter precis utan
körde inte för något annat än att vara säker tvåa. Årgångsfinaler är en målsättning vi har varje gång man får ett föl, och och nu är vi där.
Sonja Kiro vann Sverker Karlssons Minneslopp i Lycksele i början av juli och hann med ett lopp hemma i Skellefteå för två veckor sedan (fyra) innan storkvalen på Dannero.
Finalen körs söndagen 7 augusti på samma bana där Jan-Olov Persson-tränade Lannem Stella blir jättefavorit.
– Om Perssons häst fungerar är hon oslagbar, men efter henne är vi inte sämre än någon annan. Jag har varit med om att ha hästar som överraskat, medan bra chanser helt gått åt andra hållet i såna här lopp. Så går det lite åt rätt håll kan det ”ta” ganska bra i prischeckarna, funderar Bjurman.

”…behöver inte bo i Hälsingland”
Även Umåkertränaren Mats Gällerstedt har en finalist.
-Den här gången blev det vi och en annan gång kan det vara andra som lyckas. Men fantastiskt att vi bevisar att det går att träna fram årgångsfinalister även på våra breddgrader, man behöver inte bo i Hälsingland för att vara med i finalerna! säger Bjurman,
Saga Kiro galopperade upprepat i sitt uttagningslopp och diskvalificerades. Jerker Bjurman-tränade M.P.Domino var med i hingstarna och valackernas uppgörelser. 1300 meter från mål syns det tydligt att hästens fokus försvinner lite och det blir en sjätteplats.
– Domino börja ställa och fara och John (Östman) fick plocka upp honom. Han tappade någon längd och kom han som aldrig igång riktigt igen. Sanning att säga var vi inte riktigt i rätt fas med honom, det var biologin som ställer till det. Utvecklingskurvorna går ju upp och ner när de är så här små och de andra har väl dragit ifrån honom nu lite grand. Han var lika bra som de här hästarna i maj men sedan har han stått lite still. John tyckte att han gjorde sitt bästa lopp hittills ändå. Det är vad det är, vi kommer igen, säger Jerker Bjurman.

Ängsfanny inkvalad
Mera Skellefteå i finalen av Kriteriestoet. Jan Ove Olsen kvalade in Ängsfanny, uppfödd och ägd av ”Stall Jeda” (Jenny Nyström och Daniel Olsson)
Efter finalrundan på Dannero nästa helg väntar Norges motsvarighet på kallblodssidan och de så kallade ”klasselöpsuttagningarna” på Bjerke 25 och 26 augusti.

Startlista
Kriteriestoet
2140 meter auto
(häst/tränare)

 1. Spik Borka – Öystein Tjomsland
 2. Lia Lykke – Mats Gällerstedt
 3. Sjö Jenta – Öystein Tjomsland
 4. Vega N.O – Öystein Tjomsland
 5. Lannem Stella – Jan-Olov Persson
 6. Pavefaksa T.M – John Mogset
 7. Sundbo Korona – Robert Skoglund
 8. Lome Hilda – Stefan Edin
 9. Sonja Kiro – Jerker Bjurman
 10. Teknopuma – Oskar J Andersson
 11. Bork Tekla – Jörgen Westholm
 12. Ängsfanny – Jan-Ove Olsen
  Förstapris: 500.000 kronor

Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Britt Lindgren