Banrekordet klarade sig – Dwayne Zet klev fram

Banrekordet klarade sig när topphästen Dwayne Zet tvingades till en löpning i dödspositionen i Skellefteåtravets Grand Prix.
Kusken Magnus A Djuse intervjuades dubbla gånger av Anders Lindqvist i vinnarcirkeln under kvällen.
– Hästen tjänade 800 000 i fjol och har verkligen hoppat upp en division så det tar lite tid att växa in i klassen, sa Djuse om den Oscar Berglund-tränade sexåringen.

Skellefteåtravets Grand Prix var tisdagskvällens huvudnummer.
Ett förstapris på 50 000 kronor och fina lopp även i övrigt hade lockat lite mera långväga gäster till Skellefteå – däribland Östersundstränaren Oscar Berglund.
Berglund tog en tränardubbel under kvällen och dubbelt upp blev det även för Magnus A Djuse som ligger trea i den allsvenska kuskligan på 125 segrar endast tiotalet segrar bakom Örjan Kihlström och Ulf Ohlsson.
Dwayne Zet köptes till Östersund i september i fjol från Daniel Redén och stall Zet. På tisdagskvällen kom hästens första seger för året i i åttonde starten.
Magnus A Djuse hamnade utvändigt Swagger och Sandra Eriksson och avgjorde enkelt över upploppet där Swagger rullade över i galopp.
Tvåa blev nu i stället hemmatränaren Jens Eriksson med Lexington Tooma efter ett lopp i ledarens rygg och en avslutning via open stretch. Trea Rome Pays Off och Daniel Wäjersten.
Skellefteåtravet bjöd in till en fartfylld kväll med åtta av tio lopp över distansen 1640 meter.
I huvudlöpningen låg fjolårets notering 1.11,1 i farozonen – banrekordet i 2021 års upplaga av Skellefteåtravets Grand Prix satt av From The Mine.

Jämförelser med Thoresen
Loppet kördes dock aningen för långsamt för banrekord med Magnus A Djuse släpande i positionen utvändigt med loppets vinnare.

Dwayne Zet (bilden från tisdagen) – ägd av Mikael Vikstrand i Karlstad – såg dock inte alls tagen ut på tiden 1.11,6.
– Starkt gjort att dels kunna plockade ner dom och att han kunde stå emot dom som fått lite bättre lopp i ryggar. Det tar tagit lite tid att växa in i klassen men det känns som att han är riktigt på gång igen, sa Magnus A Djuse.
”Svensk-fransosen” Anders Lindqvist gästade som intervjuare under kvällen och jämförde Magnus A Djuse med en av travets verkliga storheter, norske legendaren Ulf Thoresen.
– Du är den kusk som liknar Ulf Thoresen allra mest tycker jag.

”Får skylla mig själv”
Oscar Berglund hade ytterligare en vinnare i Skellefteå i Emile Zola Sisu i loppet för hästar med högst 585 000 kronor intjänade. Även där satt Magnus A Djuse i segersulkyn.
Oscar Berglund har haft pressen på sig med Dwayne Zet som var segerlös efter sju starter 2022 inför tävlingskvällen.
– Det här var jättekul. Men jag får skylla mig själv för jag har ju en idé att det är en blivande elithäst och jag har ju kastat in honom mot eliten i år och segrarna har uteblivit. Men det är inte ”bara”. Det krävs en jädra hårdhet och andra farter i kroppen. Han är på väg dit men är inte där än men jag tror att vi har någonting på gång i alla fall, sa Östersundstränaren.
Hemmalaget körde blankt vad gäller segrar. Jens Eriksson höll sig framme bäst med andraplatsen i huvudlöpningen med Lexington Tooma och en fjärdeplats med Storspjuver i kallblodens försök i Dubbelcupen som vanns av Jan-Olov Persson-tränade Järvsöodin med Marcus Lilius i sulkyn.

Tävlingsdagen komplett med intervjuer går som vanligt att se på Skellefteåtravets kanal på Youtube.

Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Mikael Wikner (vinnarcirkeln), Britt Lindgren (övriga bilder)