”Fyrhjularen” på halvfart i Boden

I stadigt trav lite på halvfart till överlägsen seger.
Jens Eriksson tog en stalldubbel i Boden på torsdagen där fyraårige kallblodsvalacken Fyrkrafs visade upp en säkrare sida av sig själv än tidigare.
– Han har börjat tro sig själv nu – i de senaste tre starterna har han blivit bättre för varje gång efter att vi ryckt framskorna, säger tränare Eriksson.

Farbror Sven och Storspjuver är fantasifulla namn på hästar i träning hos Skellefteås Jens Eriksson.
Det är uppfödaren Lars Holmgren som ligger bakom.
”Holmgren High Speed Logistics AB” har även gett namn till fyraårige valacken Fyrkrafs (e. Tekno Odin-Mjölner Stilig) som på torsdagskvällen tog karriärens andra seger.
Lars Holmgren är även delägare till hästen med det något udda namnet.
Jens Eriksson:
– Jag hade faktiskt inte koll på vad fyrkrafs var när jag fick honom som unghäst men lärde mig att det är dialekt för fyrhjulsdrift! Så det är ett jäkla bra namn egentligen.
På torsdagen uppträdde Fyrkrafs delvis som en ny häst efter att ha galopperat bort en hel del pengar i karriären. Eriksson såg ut att köra på halvfart och gled enkelt fram och övertog ledningen från sitt tillägg och vann överlägset i opressad stil i ett lopp med många galopper.
Segertiden 1.30,5 över 2180 meter. Förstapriset 25 000 kronor.
Men ”g:et” i resultatraden kan strykas, en felaktig uppgift.
– Nej, jag märkte då inte av någon galopp! Den här gången var han hur lugn som helst. I de senaste tre starterna har han blivit bättre för varje gång efter att vi ryckt framskorna. Han har börjat tro sig själv nu. Tidigare var han så spänd i loppen och har inte kunnat slappna av. I går var han tvärtom modig helt plötsligt, säger Jens Eriksson.
Kanske blir det en start hemma i Skellefteå under midsommardagen för fyrhjulshästen.
– Fyrkrafs har vi trott på länge men han har bara hoppat och strulat för oss i loppen. Det kan bli bra nu när han börjar tro på sig också.

Lexington från spets
Stallet fick med sig två segrar från Boden. I ett lopp för hästar med högst 1,2 miljoner intjänade segrade Lexington Tooma efter tidig ledning.
Eriksson körde sig till täten efter 400 meter och vann komfortabelt. Nyttige Lexington Tooma sprang in 350 000 kronor i fjol och i år har det ramlat in 77 000.
– Han gör sitt varje gång och gedigna lopp hela tiden men det är stenhårt i den högsta klassen och det måste verkligen klaffa, säger Eriksson om hästen som ägs av Charlie’s Entreprenad i Piteå.

Olly Håleryd obsegrad
Ett kraftig regn kom efter kvällens andra lopp.
Ann-Catrin Frisk och Ove A Lindqvist-tränade Olly Håleryd hann med att tävla på torrt före i kvällens inledande lopp.
Sandra Eriksson körde fram utvändigt ledaren 1400 meter från mål med det fyraåriga stoet som knep andra segern på lika många starter.
En klassig sort som det lyser en hel del extra om. En häst Lindqvist sagt kan vara den mest talangfulla fyraåring han tränat.
– Det är en fin individ som hade krafter kvar, sa Sandra Eriksson efter den lätta segern på tiden 1.16,3 över 2140 meter auto.
Äger gör Stall Nalta Eljest med förre Skellefteå AIK-stjärnan och landslagsspelaren Jimmie Ericsson i spetsen.
Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering

Bild från Jens Erikssons hemsida (arkiv)