Tårar när ”Pippi” ordnade första tränarsegern

Det satsades på bredden under Skellefteåtravets breddloppsdag på söndagen.
Femåriga stoet Gräns Prinsessan var en av de folkligare vinnarna.
Angelica Markstedt tränar och tog karriärens första seger.
– ”Pippi” är vår stjärna. Jag och min dotter stod på stallbacken och grinade!

Söndagens breddloppstrav kördes i samarbete med Skellefteå kommun och drygt 800 besökare med inbjudningskort dök upp för att se på hästarna och gå mässan med 50-talet utställare.
Skellefteå kommuns inflyttardag var som namnet berättar en aktivitetsdag för nyinflyttade.
Travbanechefen Joakim Johansson gick omkring och mös.
– En mycket trevlig dag. Kallt som sjutton men trevligt och en härlig atmosfär där många gästade en travbana för första gången, summerade Johansson.
Nio lopp kördes under dagen varav fem vanns av hemmalagets hästar.
Angelica Markstedt från byn Djupgroven två mil väster om Skellefteå vann lopp för första gången. Den tidigare mjölkbonden i Lövånger flyttade när ladugården ödelades genom en brand 2014 och startade på ny kula.
Hästgården i Djupgroven är nybyggd och Angelica Markstedt har fem stora travare och en ponny på träningslistan.
– Jag och min 13-åriga dotter Evolet lever för hästarna och att vi nu tog vår första seger var förstås fantastiskt. Vi stod på stallbacken, hoppade och skrek och grinade av lycka när Gräns Prinsessan vann.
Frida Sandberg från Boden kuskade bakom Gräns Prinsessan. Enligt kusken själv var det dags för en offensiv styrning efter två raka lopp där hästen känts som en vinnare men fastnat med krafter kvar.
Nu styrde hon på 1400 meter från mål och övertog ledningen varvet kvar. Mr Tibo D.F. närmade sig den sista biten men Gräns Prinsessan sträckte på sig.
Angelica Markstedt:
– ”Pippi” såg själv att den andra hästen kom och ökade. Den här gången var det bara att låta henne springa på. Hon försvara till slut också. Jag köpte Pippi som vi kallar henne i november och hon är bara i början av sin karriär. Hon är så fin. Vi har peppat upp henne och hon har fått självförtroende och hon är pigg och frisk och hel och gör sitt bästa hela tiden. Det blir bara bättre och bättre det här, säger en mycket glad tränare.
Dottern Evolet går travskolan i Skellefteå och ska ta ponnylicens i höst. Så framöver matchas det för segrar både med stora och små hästar i Djupgroven.

Laxfaks under sadel

Lise-Lotte Lindkvists tränar och äger kallblodige Laxfaks (bilden) som tog sin första seger i hennes regi i det inledande montéloppet. En debut i ridande trav.
Solvallatränaren Timo Nurmos tränade och ägde Laxfaks i början av dennes karriär. Hästen hade ett tag nio raka segrar men drogs med skador och Lise-Lotte Lindkvist har lagt ner mycket arbete med hästen under de två åren i Skellefteå.
14-årige Laxfaks reds till seger av Katariina Palomäki från Boden.
– Han är mycket kapabel. I dag gällde det bara att ta det lugnt och få honom att trava hela vägen, sa Palomäki.

Nytt rekord för Faksen

Travnestorn Jan Norberg vann två lopp under dagen och segerdefilerade med Jens Eriksson-tränade Ros Faksen (bilden) som fick till det i tredje starten i Eriksson regi efter att ha straffat ut sig med galopper under våren. Segertiden 1.29,7 över 2160 meter var ett nytt rekord över medeldistans.
Anders Stenman-tränade A Gift From Above tog karriärens andra seger i sjunde starten tillsammans med Christian Månsson.
Månsson körde till ledningen 1400 meter från mål med det fyraåriga stoet.
– Det blev lite problem när hon blev ensam på upploppet men det fanns mycket kvar att köra med. Hon var nära galopp nästan hela vägen så jag fick sitta och prata med henne lite grand, summerade Christian Månsson.
I dagens andra lopp blev det dött lopp mellan Sambucus P.R., tränad av Jan Hällgren och körd av William Strand, som inkom över linjen samtidigt som Pia Jakobssons Atlas Eagra, körd av Tomi Haapio.
Hällgrens häst startade 20 meter efter Atlas Eagra och noterade sig för tiden 1.15,2 över 1660 meter.
Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Sophie Nyblom