Olly Håleryd kan ta över efter Jimmie i rampljuset

I Skellefteå vet ”alla” vem Jimmie Ericsson är.
Snart kanske hans travhäst får lite tid i det rampljus som ishockeyspelaren lämnat.
Fyraåriga stoet Olly Håleryd vann direkt i sin första start och imponerade.
– Jag tror inte att jag tränat någon som varit så här bra, sa Ove A Lindqvist.

Länge var det så att förre Skellefteå AIK-stjärnan och landslagsspelaren Jimmie Ericsson brukade spela lite på trav och besöka banor högst sporadiskt.
I oktober gästade han Skellefteåtravet under STL-dagen med V75 och fick bland annat köra häst i tandemsulky.
I dag är han hästägare och redan en vinnare.
Ann-Catrin Frisk och Ove A Lindqvist nyförvärv Olly Håleryd lekte sig runt till seger i Skellefteå på måndagen och bar helt klart klasshästens prägel.
– Håller den här ihop och det funkar blir det roligt. Jag tror inte att jag tränat någon som varit så här bra, sa Ove A Lindqvist efter loppet, men tillade snabbt:
– Från början i alla fall.
Kanske den mest lovande unghäst Lindqvist haft i träning med andra ord. Olly Håleryd (e. Trixton- Picture F.H) togs lugnt från start och gled till ledningen efter en bit och kom i mål på 1.17,9 över 2140 meter volt.

Stort ägargäng
Hästen ägs av en före detta hockeyspelare och naturligtvis är det han det är mest surr om. Övriga i ägargänget är bland annat några vänner till Jimmie: Joakim Morén Jim Richtmann (bilden tillsammans med Jimmie) Samuel Lundmark, Jonas Nygren, Andre Pal, Jens Elfstrand och Maud Andersson.
Ove A Lindqvist var inte med i starten med Olly Håleryd vilket var medvetet.
– Jag var lite orolig från start med henne men hon skötte det helt perfekt  i dag.  I jobben har hon kunnat vara lite, lite osäker. Det är en helläcker häst, helt lugn och jättelat och fin. Så där som de ska vara. Nej, det kan bli jättebra det här, sa LindqvistFjärde årssegern för ”Jimmit”

Det kördes lunchtrav i Skellefteå på måndagen och Gabriella Laestanders NoLimitJimMit vann som dagens största favorit på V4-spelet direkt i inledningen.
Roger Nilsson tog ledningen med Mellby Guava och släppte sedan till NoLimitJimMit och hängde med till andraplatsen. Efter 1.09,0 första 500 blev tempot lugnare och sista 500 fick fuxen sträcka ut efter 1.10,0.
Laestander och Petterssons häst har nu har sex pallplatser, och fyra segrar på nio lopp i år.
På torsdag startar hästen igen, den här gången i Boden.
– Det här är en av mina idoler vi är på samma lag han och jag, skämtade Michael Melander. Han har alltid ställt upp för mig och är rolig att köra.


Kanoninsats av Ivarsviking
En annan följetong i år är kallblodige Ivarsviking. Efter måndagen har sjuåringen tre segrar, en andra- och en tredjeplats på åtta starter i år.
Nicklas Lundgren från Skellefteå tränar och John Östman kör.
Östman har suttit bakom vid hästen fyra senaste segrar sedan i november i fjol.
Den här gången hade kusken oturen att ställa på i tredjespår direkt från bakspåret – och bli kvar där ute.
Nicklas Lundgrens träning behövdes efter ett lopp med draghjälp i tredjespår till en början och sista 1500 meterna i ingenmansland.
Ivarsviking bet i och vann och visade ett fint djävlar anamma.
John Östman hade lite röda kinder efteråt.
Han har alltid varit stark. Men att ha med sig huvudet och orka springa i tredjespår hela loppet…det är bra. Utvecklingen är stabil och han blir bara bättre och bättre. Jag såg ett lopp på Solvalla en gång då Jim Frick satt i tredjespår i två varv och vann. Nu har jag gjort en likadan som Frick, sa John Östman skrattande.
Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Sophie Nyblom