Livet vann och Westerlunds fick jubla

Åren med dubble V75-vinnaren Max de Lux har varit de roligaste i Skellefteå-amatörerna Marie och Martin Westerlunds travliv.
Fällfors-paret kör på med billiga ”hemmakok” och börjar efter lång väntan få resultat med stallets tjurigaste häst Livet de Lux.
– I går så bara plockade hon fram det hon lovat i träningen! säger Marie dagen efter segern under måndagens kvällstrav i Skellefteå.

I Fällbäcken strax norr om Skellefteå har sexåriga stoet Livet de Lux tränat som en V75-vinnare i några år för Marie och Martin Westerlund men inte visat nämnvärt mycket i lopp.
På måndagskvällen kände kusken Mikael Lindqvist i värmningen att något var på gång och nästan lovade ägarna en seger.
Marie och Martin ville inte ta ut något i förskott med stoet som de haft så mycket arbete med och förhöll sig skeptiska.
Rankaren i banprogrammet, hade tippat Livet de Lux sist i tolvhästarsloppet. Ett lopp som Livet de Lux ”bara vann” efter tidig ledning på ett nytt rekord, 1.13,8 över 1640 meter auto. Anhängarna fick 32 gånger pengarna i vinnarodds.
– Hon vann med huvan kvar och det fanns gott om krafter sparade. Ägarna har ju varit skeptiska men jag säger att det här är en riktigt bra häst, en riktig mercha, sa Mikael Lindqvist i vinnarcirkeln.

Livet de Lux tjänade 22 000 kronor och har nu 188 000 kronor på kontot. 32 starter har det blivit men måndagens seger var stoets blott andra i karriären.
Marie Westerlund jobbar inom psykiatrin i Skellefteå och Martin på Rönnskärsverket. Ett lantbrukarpar som till för något åt sedan hade kor på gården.
– Vi har fem hästar som vi tränar och det är ganska mycket att göra. Jag längtar till vi blir pensionärer och kan börja jobba med hästarna som vi vill! Min och Martins grej har ju varit att hålla på med eget material och billiga hingstar. Vi har aldrig satsat särskilt mycket pengar men däremot tid, säger Marie Westerlund.

Minns tiden med Max
Marie stod som uppfödare till dubble V75-vinnaren Max de Lux.
2012 och 2014 vann Max de Lux klass II och brons i V75 tillsammans med Erik Adielsson.
– Det var en magisk tid och givetvis det största vi varit med om med hästarna! Men faktiskt så har Livet de Lux TRÄNAT som en V75-vinnare hela tiden. Men eftersom hon vill bestämma allt själv och varit så upp och ner har det inte blivit så mycket resultat. Kanske kommer det nu, säger Marie.

”Harmoni med Micke”
Livet de Lux var makalöst fin i sitt segerlopp men ägarna vågar inte ta ut något om framtiden,
– Micke passar jättebra på Livet och låter henne bestämma. Det är som harmoni över ekipaget. Vi har alltid haft så små hästar. Den här madamen är 1.65 över manken och det vore roligt ta ett föl på henne. Om inte annat för att få lite längre ben på hästarna. Men då måste hon skärpa sig och visa lite mera, säger Marie Westerlund.
I stallet i Fällbäcken finns fem hästar. Camaro är tre år och ostartad och en bror till Albiorix som paret tränade. Aktiv de Lux är den andra ostartade treåringen på gården, en helbror till Livet de Lux (e. Beanie M.M.-Maxie Mara).

Philip på nytt rekord

Det blev två hemmasegrar under måndagens kvällstrav i Skellefteå.
I kvällens lopp 7 körde Per Gustafsson offensivt med favoritspelade Philip och tog över ledningen 1200 meter från mål  till lätt seger.
Kjell Lundmark och HB Christallet äger sexårige Philip som tog årets andra seger för tränare Lundmark. 1.27,9 över 2160 meter var också ett nytt rekord, det snabbaste Philip gått i voltstart.

Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering

Foto: Sophie Nyblom