Bjurman i topp på Romme – karriärens största seger

Tredjespår stora delar av loppet och krafter kvar i mål.
Kusken Jorma Kontio var imponerad av Mira Kiro efter onsdagens skrällseger i Sleipner Cup med 150 000 till vinnaren.
Tränaren Jerker Bjurman från Skråmträsk i Skellefteå blickar både bakåt och framåt efter karriärhöjdaren.
– Nu kan vi äntligen lägga bakom oss den snöpliga förlusten för mamma Ängkalla i Sto-SM när dottern grejade det så fint!

Två stora kallblodsfinaler avgjordes på Rommetravet på onsdagskvällen.
I stonas Sleipner Cup-final avgick Skellefteåtränade Mira Kiro med segern till 26 gånger pengarna på vinnarspelet.
Jorma Kontio inledde från tillägg med Jerker Bjurmans häst och gav sig av i tredjespår i ryggar 1200 meter från mål. 900 kvar blev Mira Kiro av med draghjälpen och fick trava ensam i tredjespår resten av loppet.
Ändå var det inget som helst snack om saken. Jorma Kontio hade grepp i tredjespår genom den sista kurvan med betrodda duon Voje Linn och Ragnhild W.M. invändigt om sig och släppte av Skråmträsk-stoet med vad som behövdes  på upploppet till seger med en dryg längd.
Jorma Kontio fick frågan om han hade varit orolig någon gång över upploppet.
– Nej, inte mycket. Jag tyckte bara att det gällde att köra i trav och inte galopp. En jättestark insats. 500-600 kvar var hon fortsatt jättefin och det var bara att köra framåt, sa Kontio.

Svårt med orden

Segertiden skrevs till 1.27,4 över 2160 meter för Mira Kiro. 150 000 kronor in till ägarna Stall Kiro AB i Skellefteå.
Onsdagens seger var fyraåriga Mira Kiros andra i karriärens sjuttonde start. Den första kom på juldagen på Umåker i Lars Öströms Stolopp med 100 000 till vinnaren.
Segern i Sleipner Cup-finalen räknar Jerker Bjurman som sin största i karriären.
– Även om det tog lite tid att få det sagt i vinnarcirkeln så är det ju så, karriärens största, säger Skellefteåtränaren dagen efter triumfen.
Efter ett fyratimmarsstopp och vila på Solängets stallbacke under efternatten avverkar Bjurman den sista biten till Skråmträsk när vi ringer på torsdagen.
Wik Viktoria, min andra häst i loppet var sjua med Örjan Kihlström och hade faktiskt krafter kvar. Kihlström menade att det blev fel hur han än gjorde i loppet och det blir ju lätt att man fastnar från spår elva på tillägg. Jag är så jättenöjd med båda mina hästar.

Siktar mot derbyt i Norge
Mest nöjd är han förstås med Mira Kiro som än en gång visade vilken fin styrka hon besitter. Något som lär komma till användning när det ska kvalas till norska stoderbyt senare i år.
– Vi missade att anmäla henne till det svenska och siktar mot Norge i stället. Det ”finns ju inte” att hon ska vinna på det här sättet! På vägen ner övernattade vi på Hagmyren och det slumpade sig så att vi fick samma stall som hennes mamma Ängskalla hade när hon förlorade Sto-SM på målfoto 2016. Det har grämt mig i alla år att det blev så. Nu när Mira Kiro fick vinna ett stort lopp kan vi lägga det där bakom oss. Mira Kiro har upprättat mammas heder på något vis, säger Jerker Bjurman.

”Går bra att bygga i norr”
Mats Gällerstedt från Umåker deltog i onsdagens final med Guli Kajsa och slutade oplacerad.
– Gällerstedt hade inte tur med loppet alls och hade varit med där framme annars. Vi sa det till varandra Gällerstedt och jag att det här visar ju än en gång att det går bra att bygga upp unghästar från grunden i norra Sverige och åka ner och konkurrera på de stora scenerna.

Skellefteåtravets redaktion
(Text för fri publicering)

Foto: ATG Live