Bjurmans löfte en vinnare igen efter galoppfadäsen

Jerker Bjurmans jättetalang M.P.Domino stod återigen som en vinnare på Umåker efter galoppfadäsen i den senaste starten.
Körande John Östman lät treåringen lunka på i ledningen.
– En extrem talang. Det är roligt att köra sådana här hästar emellanåt – så att man kommer ihåg hur de känns de som är riktigt fina, sa Östman.

Ända sedan kvalificeringsloppet som tvååring i juli i somras har hingsten M.P.Domino varit en snackis på Skellefteåtravet.
I februari lekte sig hästen runt till seger i sitt debutlopp hemma i Skellefteå för Mikael Lindqvist på tiden 1.36,3 över 2140 meter auto.
För Jorma Kontio blev det galopp och diskvalifikation i starten efter som storfavorit och under Umåkers torsdagstävlingar seger igen på nya rekordet 1.31,7 över 2160 meter.
John Östman körde sig till ledningen tidigt från tillägget och lät M.P.Domino springa på lite som han ville i stor ledning. Mats Gällerstedts debutant Lia Lykke gjorde ett bra lopp och närmade sig sista biten när M.P.Domino redan var i mål.
– Jag satt med spöet under armen hela vägen och hade krafter kvar i mål. Men han sprang ju för sig själv så jag vet inte hur mycket som fanns kvar. De får skruva ur honom lite brodd också, det hjälper till i fortsättningen, sa John Östman i vinnarcirkeln.
M.P.Domino – en av de största talangerna Skellefteåtravet haft på många år – är anmäld till Svenskt Travkriterium.
– Jag tror nog alla som är inblandade i hästen har förhoppningar om de stora loppen och utan tvekan har han chansen att vara med där. Det är roligt att köra sådana här hästar emellanåt – så att man kommer ihåg hur de känns de som är riktigt fina. Han har ju en sådan extrem talang för att trava och även inställningen, sa en nöjd segerkusk,
Skellefteåtränaren Jerker Bjurman tränar och ”M Pettersson Konsult AB, m fl” äger. Mathias Pettersson, en av delägarna, intervjuades i vinnarcirkeln.
– Han har alltid fått mycket lovord av tränaren ända sedan de började jobba med honom. Men det är en lång väg och det finns ju mycket ”nersida” i det här. Så fortsätter det så här så får vi vara jättenöjda, sa Mathias Pettersson.

V75 nästa för fransmannen?
Tre av åtta lopp i Umeå vanns av hästar tränade i Skellefteå.
I kvällens fjärde lopp var franskfödde Love You Long Time överlägsen. Ann-Catrin Frisk och Ove A Lindqvists femåring tog nu sin tredje seger på lika många starter i år och den femte totalt på blott åtta starter i karriären.
En ”valp” som helt klart ser ut att vara något utöver det vanliga. Om allt fungerar hoppas man på en start i klass II under Bergsåker V75, lördagen 2 april.
Segertiden skrevs till 1.14,0 över 1640 meter auto och Love You Long Time vann med sju längder.
– Jag ville ge honom ett någorlunda snällt  lopp eftersom 1600 inte är det bästa för hästen. Han är han är oerhört stark och bästa distansen för honom är säkert 2640 meter, sa Lindqvist som kom igenom bra från ett tolftespår, blev utan rygg dryga varvet från mål och enkelt tog över kommandot på den sista bortre långsidan.
– Det är klart att vi har förhoppningar på honom. särskilt som att han inte alls gillar att springa på brodd. Han går fortfarande med järnskor bak och det finns en del att göra framöver. Vi siktar på Bergsåker om allt går bra. Hans lopp på Umåker i maj är tyvärr med voltstart och därför vill vi stå över det, sa Lindqvist.
Amatören Ann-Catrin Frisk har också hunnit med att vinna med Dream Machine i Boden och har fyra segrar på åtta starter i år som tränare.

Småsnurrig men skötsam i lopp
I det åttonde och sista loppet debuterade Jens Eriksson treåriga stoet Highrise som ledde hela vägen och försvarade sig mot favoritspelade Priscilla Håleryd uppvaktning sista 400-500 meterna.
Holmgren High Speed Racing i Luleå äger debutvinnaren.
– Hon är lite småsnurrig och kan inte hålla ordning på benen men sköter sig när det blir allvar. I snabbjobben har hon exempelvis alltid varit hopplös men skärpt sig i provloppen, och nu också då. Så det är en fin tävlingsskalle på henne, sa Jens Eriksson.
Skellefteåtravets redaktion

Foto: Jenny Rehnman