Sonja Kiro höll jättefavoriten ifrån sig

Att segermaskinen Lannem Stella fick stryka på foten mot Skellefteåtränade Sonja Kiro blev torsdagens mest omtalade händelse på Umåker.
Jerker Bjurmans kallblodssto höll emot fjolårets drottning bland treåringarna.
– Tävlar man mot Lannem Stella försöker man väl bli tvåa – kan man slå den är det ju helt fantastiskt, sa tränare Bjurman.

Jan-Olov Perssons Lannem Stella (med kända Lannem Silje som mamma) vann sju av åtta starter under fjolåret men var sjuk i norska stokriteriet och har genomgått halsoperation.
Bakom favoriten i loppet i mitten av september satt andrahandsspelade Sonja Kiro med gott om krafter sparade och blev dragen genom fältet när Lannem Stella gav sig från ledningen.
På torsdagen möttes hästarna igen och Jan-Olov Perssons häst spelades till jättefavorit i comebacken. Men Sonja Kiro blev för svår.
Sonja Kiro kunde köras till ledningen 1300 meter från mål och sedan såg Krister Söderholm till att bevaka den positionen ända in i mål. Sista rundan gick snabbt och Mats E Djuse kom aldrig i någon hotande närhet med Lannem Stella som fick trava utvändigt.
– Jag är nöjd med hennes insats, för den invändiga hästen svarade snyggt, sa Djuse efter förlusten i comebacken.
Sonja Kiro hade för sin del årsdebuten överstökad med en tredjeplats i Boden för ett par veckor sedan. Segertiden skrevs till skrevs till 1.30,7 över 2180 meter.
Oddset dryga 15 gånger på vinnarspelet är märkligt med tanke på vad Bjurmans häst visat.
Krister Söderholm:
– Jag hade ju förhoppningar i varje fall. Hon gjorde en bra treåringssäsong och i norska kriteriet satt hon ju fast i rygg på Lannem Stella. Plus att hon kändes fin i årsdebuten och var ännu bättre i dag, sa Söderholm.
Som gillade att stoet fungerade i ledningen.
–  Det var positivt. Hon har väl aldrig gått i ledningen vad jag tror tidigare, så det var positivt att hon skötte sig. Hon har ju haft en del ”grejer” för sig, sa kusken.

Final i maj på Romme
Loppet för ston var ett försök i Sleipner Cup. Nio försöksomgångar återstår innan finalen på Rommetravet fredagen 19 maj där 150 000 kronor väntar vinnaren av både stoklassen och den öppna klassen.
Jerker Bjurman kan bocka av årets första mål med Sonja som är finalklar. Bakom avslutade Bjurmans Saga Kiro till en tredjeplats från ledarryggen.
– Sonja gör alltid sitt och har en enormt hög lägstanivå. Man kan vara trygg när vi åker och tävlar med henne. Hon gör så gott hon kan varje gång, sa Bjurman.

Sunlights tredje seger i år

Sunlight (bilden) har vunnit tre av fyra lopp hon varit med i under 2023.
Det fyraåriga stoet –  ägd och tränad av Mikael Lindqvist stod på startfållan i ett lopp för ston på V64-spelet och körande Stefan Johansson krigade ett tag för ledningen.
Väl i spets kunde man vinna ganska säkert på tiden 1.17,1 över 2140 meter.
Sunlight har nu fyra segrar på 13 starter i karriären – samtliga har kommit från spets.
– Hon går säkert i andra positioner också men eftersom hon var en av de bättre i loppet kändes det som bäst chans att vinna därifrån. Jag hade huvan kvar som jag ryckte lite sent men när den kom av kändes det stabilt, sa Johansson som suttit bakom vid tre av segrarna.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foto: Jenny Rehnman

Senaste nyheterna

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge

Ändrad provloppsdag

INSTÄLLT