Kung Selmer vann lopp samma kväll som travgalan i Skellefteå

Skellefteåtravet arrangerade sin travgala under lördagskvällen där Selmer I.H. korades till Årets Häst på banan.
Gabriella Laestander och Bert Petterssons nioåring var samma kväll i Rovaniemi i norra Finland och vann lopp.
– Man får fan rysningar när man ser honom tävla, säger Pettersson.

Efter nio segrar och 766.500 kronor intjänade under fjolåret var Selmer I.H. självskriven för priset som Årets Häst på Skellefteåtravet under galan som hölls under lördagskvällen.
Selmer I.H. har tuffat på under det nya året också och samlat segrar i vanlig ordning. På lördag eftermiddag vann nioåringen sitt tredje lopp under året och skådeplatsen var den här gången Rovaniemi i Finland.
I ett lopp för den högsta klassen på finska V75 Skellefteåamatören  Gabriella Laestanders häst ännu en seger på isbana. Kusken Hannu Torvinen satt i sulkyn.
Samme Torvinen satt i sulkyn när hästen vann loppet så sent som i december – Arctic Heat King med 7000 euro i förstapris.
– Det blev så att de körde loppen så här tätt, i lördags var det 2023 års version vi vann, säger Bert Pettersson som åkte ensam de 37 milen till Rovaniemi på lördagen med två av stallets hästar i lasten.
Lavicii Boko var bra som trea med Petteri Joki i sulkyn senare på kvällen efter att ha suttit fast invändigt alldeles för länge.
Men bäst var ”som vanligt” Selmer I.H. som tjänat en kvarts miljon på årets fem starter.
Från ett åttondespår bakom bilen hamnade Hannu Torvinen sist med Skellefteå-hästen. Varvet från mål fick Selmer (favorit i loppet till oddset 20 för 10) börja leta sig framåt.
– Då hade han långt fram så förbaskat men det gick hemskt fort där på bortre långsidan mellan 700 kvar och 300 kvar ungefär. Där han hann upp Hector Sisu som Örjan Kihlström körde som stod stilla då. Hannu Torvinen ryckte huvan då han kom till ledningen och satt bara och åkte in i mål och var jättenöjd efteråt, säger Bert Pettersson.
Segertiden skrevs till 1.14,0 över 2100 meter auto.
Nöjd var även hästens ägare Pettersson från Innervik i Skellefteå.
– Man får fan rysningar när man ser honom tävla! Och hur bra som helst efteråt, han går som en liten hund från banan till stallet när man tar honom i tömmarna.

I farten i Boden på fredag
Redan på fredag kväll är det meningen att Selmer I.H. ska tävla igen, nu i Boden.
Selmer fick ett åttondespår i ett lopp över 1640 meter med bilstart i ett lopp med blott åtta hästar. En stor favorit på spelet igen (V64-1) med ordinarie kusken Samu Sundqvist i sulkyn,
– Även Boden har rivit isen nu men han går bra på grusbana också. Teoretiskt sett så har han ju bra chans igen men man ska aldrig säga för mycket. I vinter har vi ju varit till Boden ett par gånger utan att det stämt så bra, en gång blev han tempotorsk och senast störd av en av våra egna hästar varvet från mål.
Vad händer efter fredagsstarten med Selmer I.H?
– Han kommer att vara tävlingsfri ett tag efter den här starten. Nästa lopp planerar vi till Björneborg andra helgen i april. Det handlar om samma lopp som han vann i april förra året med cirka 130 000 kronor till vinnaren.
NoLimitJimMit startar i samma som Selmer, stallets Lavicii Boko i ett av V64-loppen. I lopp tre  gör nyförvärvet Drill Kronos första starten i er regi, en fyraåring köpt på internetauktion nyligen av hästägare hos Svante Båth. Hur går det?
– Jag tror att det kan bli jäkligt roligt i Boden, åtminstone hoppas jag det. Melander lär väl ladda från sjundespåret, det känns som en bra häst, säger Bert Pettersson.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foto: Suomen Hippos (från lördagen)

Fotnot: Gabriella Laestander korades till årets B-tränare 2022 på galan, ett pris hon delar med Ann-Catrin Frisk.