Selmer favorit på isen under finska tomtetravet

I Rovaniemi bor Tomten enligt reklamen.
På lördag lockas det med snöig kuskmatch och jippon på travbanan och besök av tomtefar.
Ett vintrigt inslag arrangörerna knutit till sig är världens kanske bästa isbanehäst Selmer I.H. som ansluter från Sverige och Skellefteå.

I finska Rovaniemi norr om polcirkeln avgörs på lördag den femte upplagan av Arctic Challenge, kuskmatchen som bland andra belgaren Jos Verbeek deltagit i.
I 2023 års kuskmatch försvarar Örjan Kihlström och Daniel Redén de svenska färgerna där de mest långväga gästerna är fransmannen Yannick-Alain Briand och irländaren Sean Kane.
Utanför kuskmatchen körs storloppet Arctic Heat King med nästan 80.000 kronor till vinnaren.
Medeldistansloppet för den högsta klassen kördes så sent som i december förra gången. Nu är det alltså tätt mellan givarna med 2023 års version.
Skellefteåhästen Selmer I.H. –erkänt svårslagen på isen – är regerande mästare i loppet. I fjol vann finske toppkusken Hannu Torvinen Arctic Heat King i början av december med nioåringen och på lördag får han chansen igen.
Amatörtränarparet Gabriella Laestander och Bert Pettersson letar lopp på vinterbana med ”världens bästa isbanehäst” Selmer I.H. och i nordligaste Finland är det fortfarande full vinter.
Arrangörerna hörde av sig tidigt om Selmer I.H.;s medverkan.
Selmer I.H. är favoriten att slå i loppet för den högsta klassen på lördag och kommer med rykte om sig som isbanekungen nummer ett.
– En finsk journalist ringde redan i fredags och ville göra ett stort reportage om hästen när det läckt ut att vi skulle komma. Att han fick spår åtta gör inte så mycket eftersom han går från alla positioner. Selmer lär bli favorit i loppet men vi måste vara rädda för en sådan som Amazing Warrior som Iikka Nurmonen tränar och kör, jag vet inte alls hur bra en sån kan vara, säger Bert Pettersson.

Lavicii i kuskmatchen
I mitten av februari vann Selmer I.H. ett lopp ingående i Grand Slam 75 på isbana hemma i Skellefteå. Från favoritpositionen utvändigt ledaren fanns det krafter kvar på den för årstiden mycket snabba 1.12,0 över 1640 meter.
Gabriella Laestander och Bert Petterssons Lavicii Boko har tjänat drygt 300 000 kronor i karriären och startar i ett av lördagens två lopp som ingår i kuskmatchen i Rovaniemi.
– Lavicii Boko lottades till spår ett och körs av Petteri Joki som är duktig. Det var bra att han fick spår ett och Selmer ett åttonde, i stället för tvärtom. Är Selmer bara som han ska vara klarar han de flesta upplägg, säger Bert Pettersson.

Mikael Wikner, Kanal 75
Bilden: Isbana är favoriten. Selmer I.H. i en utklassningsseger i gulddivisionen på Umåker juldagen 2021 tillsammans med Samu Sundqvist. Foto: Jenny Rehnman