Stort intresse för treårig kallblodsdebutant

Breddloppsdagen i Skellefteå innehöll en prestation som blev en riksangelägenhet
i kallblodssporten.
Klas Wahlberg och Amalia Larssons treåriga sto Eskils Oda blev första treåringsvinnare i landet 2023 och vann utan att pressas på tiden 1.36,0.
– Förväntningarna vi hade på oss själva var ganska höga eftersom vi visste vad hon kunde, säger Amalia som körde till seger.

Det andra loppet i Skellefteå på söndagen var öppet för hästar med under 50.000 kronor på kontot och med högst 400 poäng.
Klas Wahlberg och Amalia Larsson i Hjoggböle anmälde debutanten Eskils Oda som blev loppets enda treåring men ändå kunde vinna enkelt.
Roger Nilssons fyraårige Sjöli Morten skuggade i rygg loppet igenom och blev närgången sista biten. Amalia Larsson menar dock att hon hade händelserna under kontroll.
Jag hörde att Roger manade på sin häst större delen av loppet medan jag som bara satt och höll i henne. Visserligen hann jag bli orolig sista meterna och tänkte att jag hade bjudit in Sjöli Morten. Men det var ganska lugnt. Hade bestämt mig för att ha is i magen och lita på Oda och hon gjorde ju loppet på egen hand, säger Amalia Larsson när vi ringer under söndagseftermiddagen.
Eskils Oda (e. Tekno Odin-Sjö Spira) vann med marginalen ”hals” på tiden 1.36,0 över 2140 meter. Hästen är uppfödd av Sgl Breed AB, Vänersborg och kom till Skellefteå som ettåring.
Hon kvalade redan i juli som tvååring och har alltid haft lätt för sig.
Klas Wahlberg är sambo med Amalia Larsson och ganska ny i travet. Klas har skött nästan all ruljangs i stallet under sambons graviditet och berättar om det första mötet med Oda.
Det var Jerker Bjurman som tipsade mig om den här hästen. Han känner uppfödarna. Jerker och jag är från Skråmträsk båda två och även om vi nu flyttat till Hjoggböle är jag ju en skråmträskare. Jag har tackat Jerker fler än en gång att han tipsade oss om Oda, säger Klas.

Tackade för åkturen
Amalia Larsson hade inte vunnit lopp på två år och kvalade in som kusk till söndagens breddlopp allmänt ringrostig.
Att Eskils Oda inte skulle pressas var bestämt på förhand. Efter en lugn inledning från ett fjärdespår i volten trampade treåringen igång och övertog ledningen efter 500 meter.
Första 500 klockades till 1.43.4 och varvet på 1000 1.39.4.
Jag styrde på när hon travat in sig och lät henne sträcka ut. Hörde konkurrenten i rygg, hela loppet och tänkte att han skulle få kämpa lite. Det blev att gasa på raksträckorna och sedan tog vi det lite lugnare i kurvorna så att hon skulle hänga med i tekniken. För trots allt är hon bara tre år, säger Amalia Larsson.
Kusken tackar för åkturen.
Det hade varit surt om vi förlorat med vetskapen om att jag kunde ha vunnit lättare. Men det gick ju bra. Jag brukar se minnen på facebook om min senaste seger och tänka att herregud så länge sedan. Därför var det kul nu att Oda kunde bjuda mig på en sån här åktur!

”Långt till juli”
Eskils Oda blev den första treåringsvinnaren i Sverige på kallblodssidan 2023. Att hon kunde skrittas av banan och var lugn efter loppet är Klas Wahlberg extra nöjd med.
– Hon är ju lugn och förståndig men man vet ju aldrig ändå. Hon är anmäld till alla de stora loppen. Det är långt till kvalen på Dannero i juli men det är målet i alla fall. Närmast har vi ett lopp i Boden fredagen 10 mars i kikaren, säger han.

Trippel till Johansson

Umåkertränaren Stefan Johansson svarade för ett ”äkta hat-trick” under breddloppsdagen i Skellefteå genom att ta hem de tre sista loppen som kusk.
Johansson rundade av dagen med egentränade Nuclear Håleryd i lopp 9.
Dessförinnan hade han vunnit med två Skellefteå-tränade hästar.
Leif Eriksson hade kört för många lopp under fjolåret och lämnade över tömmarna till kollegan från Umåker i lopp 7 med varningen att Witch Hazel (bilden) kunde hitta på en hel del i starten.
Det fyraåriga stoet inledde med en galopp modell större och hade många längder upp till näst sista häst när hon ställde sig. Witch Hazel kunde ändå vinna med sju längder…
– Leif sa att hon var lite svår från start och det stämde ju. Hon var ändå överkapabel det här motståndet och det gick att köra lite som ville, summerade Stefan Johansson.

I loppet efter körde Johansson Jerker Bjurman-tränade Orion Kiro (bilden) som fick vinna karriärens andra lopp i 33:e starten.
Orion Kiro sprang i tre-fyra längders ledning och vann avstannande på 1.31,8 över 1640 meter.

Skellefteåtravet – text för fri publicering

Foto: Ellen Karlsson