Sensationen 1976 – Dennis J:r vann till oddset 815,04

Efter den senaste tidens miljonutdelningar på Grand Slam 75 i Umeå och Boden är det dags för Skellefteåtravet att ta sig an spelet.
Hur det än går på söndag kommer det garanterat inte att skrälla som en februarilördag 1976 då Skellefteåhästen Dennis J:r och Ingemar Rehnfors vann till oddset 815 gånger pengarna.
– Det blev ett jäkla pådrag efter det där! säger sensationskusken.

Just den här tiden på året – en lördag i februari för 47 år sedan – var Skellefteåtravet värd för V65 som det stora spelet hette på den tiden. Det var rikstoto och stort intresse för omgången som delades mellan Skellefteåtravet och Åbytravet i Mölndal strax utanför Göteborg.
I den femte avdelningen hände något verkligen underligt. En häst nästan ingen trodde på spurtade till seger och såg hur fin ut som helst. Lätt seger till oddset 815,04 i toton. Åttahundra gånger pengarna!
41 kronor var spelade på den tioårige valacken på vinnare, fördelade på tre tior, några femmor. En av delägarna till Dennis J:r hade spelat tio vinnare och tio plats.
Ingemar Rehnfors var en av banans proffstränare 1976.
– Jag tror att det var fyra svågrar från stan som hade hästen hos mig. Rolf Lundmark var en av delägarna som hade spelat, säger Ingemar ”Plingo” Rehnfors när vi ringer honom i januari 2023.
Oddset över åttahundra gånger pengarna är ett rekord för rikstoton som stått sig under åren. Med garanti kommer det aldrig att slås.
Med riksspel menas dagens V75, Grand Slam 75, V64 med flera spelformer.
Värsta vinnaroddset genom tiderna i svenskt trav stammar från en mindre travdag på Umåker. Romeo Express delade ut 1648,80 den 9 januari 1985. Östersundshästen Gyllenstjärna är tvåa med oddset 1227,07 vid tävlingar på hemmabanan, 8 maj 1971.
Sedan är Dennis J:r god trea men alltså rekordhållare inom rikstoton.
Ingemar Rehnfors var 19 år då han började som privattränare åt Stall Klej (Kjell Rosén, morfar till Skellefteåamatören Jessica Lindgren). Efter lumpentiden hade han proffslicens i cirka tio år.
– Jag satt i måldomarnämnden och fick inte köra på Skellefteåtravet, sedan blev det mindre och mindre att jag körde även som amatör på slutet. Runt millennieskiftet körde jag mina sista lopp. Jag hade aldrig någon riktig stjärna. Lostegga var den som vann flest lopp av de jag haft och hon var riktigt bra, säger Ingemar Rehnfors.

Tidningarna ringde hela kvällen

Rehnfors kallades sensationskusken efter segern med Dennis J:r som har fastnat i svenskarnas medvetanden.
–  Det blev ju ett jäkla pådrag efter det där, det ringde tidningar hela kvällen. Skellefteåtravet intervjuade inte i vinnarcirkeln. Däremot sprangs det i stallet efter loppet och jag minns att Gert Lindberg (vd på ATG) kom på besök. 815 gånger i vinnarodds kommer så klart aldrig att slås. Nu är det lättare att spela till banorna och det krävs ju så höga poäng för att komma med i loppen att det är bra hästar över hela linjen, säger Ingemar Rehnfors.

Loss från tredje invändigt


Lille brune valacken Dennis J:r var tio år när han skrällvann. Rehnfors berättar om en skör häst som var svår att hålla fräsch. Formen var i alla fall riktigt bra i februari 1976.
– Han var jättesnäll och gillade vinterbana och hade varit bra i en start i Ö-vik nån vecka innan. Men på förhand hade man ju inga tankar på annat än att försöka ta fina slantar. Minns att jag hade åttondespår och att vi satt i tredje invändigt. Mitt i sista sväng tappade den som satt utvändigt om mig så jag kunde smita ut i andra ytter en bit och då avgjorde han på ett bra sätt till slut.

Aluminiumskor var en nyhet
Ingemar Rehnfors avslöjar att en ny sorts skor spelade en inte alls oväsentlig roll vid tiden. De gamla järnskorna Dennis J:r haft låg i selkammaren. Aluminiumskor var något nytt.
– Aluminium hade just kommit ut på marknaden och jag hade lagt på honom såna och broddat riktigt bra. Det flöt verkligen fint för honom. Dennis var lite ”seglig” i travet och det blev riktigt bra med de nya skorna. Vi fick ju en fin löpning och det var väl inte allt för hårt motstånd heller, säger Plingo och skrattar.
(Kuriosa om Ingemar Rehnfors är att han bor på Travvägen i Skellefteå med sin fru Maria. Ena dottern Kristina Rehnfors är gift med travtränaren Christian Månsson, den andra dottern Camilla Rehnfors jobbar som polis, dock inte som ridande polis).

Hans G vann på V65

Hans G Lindskog – ATG:s vinnarambassadör – minns Dennis J:rs seger från 1976 då ingen kupong med sex rätt hittades. Sju rader med fem rätt delade ut 160.642 kronor och fyra rätt gav 1.388 kronor.
–Jag och en kamrat lirade V65 den här dagen och vi fick två stycken av de där femmorna. Vi hade ju inte med Dennis J.r så klart. Det blev ju inte utdelning på sex och den här tiden blev det utdelning på fem och fyra rätt i stället för jackpot när ingen hade alla rätt. Vi spelade ett litet system och fick en jäkla sudd var. På så sätt vågade jag köpa huset jag och min fru bor kvar i än i dag i Malmö, säger Hans G Lindskog.
Lindskog har som jobb att bland annat kontakta folk som vinner stort i travet. Söndagen 8 januari i år vann en spelare 10 miljoner som var ensam med alla rätt i Grand Slam 75 på Umåker. Söndagen 29 januari blev det över en miljon sammanlagt till fyra rätta system i Boden GS75.
. – Grand Slam 75 är spelet som går allra bäst just nu i landet, ett riktigt hett söndagsspel som är på väg upp kraftigt. Jag kommer naturligtvis att följa vad som händer i Skellefteå, säger ATG:s vinnarambassadör.

Text: Mikael Wikner
Stora bilden: Foto: TR Bild/P&R.
Lilla Bilden på Hans G (Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild)

Nästan helt ospelade Dennis J:r med tränaren Ingemar Rehnfors i sulkyn vinner V65 i Skellefteå lördagen 21 februari 1976. Vinnaroddset 815,04 är fortfarande ett rekord för rikstoton. 

https://secure.tickster.com/sv/34evy59mvchwe8t/selectproductgroup – KLICKA FÖR GRATIS ENTRE eller köp av restaurangerbjudande  till söndagens tävlingar.

Senaste nyheterna

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge

Ändrad provloppsdag

INSTÄLLT