Selmer snabbaste sprintern i landet i år

Spelarna förlitade sig på ”världens bästa” isbanehäst Selmer I.H. och Fyrkrafs som springer på alla underlag men egentligen är bäst utan skor.
Båda hemmahästarna vann till favoritodds under Skellefteåtravets Grand Slam 75-dag på söndagen.
– Det kanske låter dumt men det kändes som att det var gott om krafter kvar, sa Samu Sundqvist efter Selmers seger på årssnabbaste tiden över sprinterdistans i Sverige i år, 1.12,0.

Gabriella Laestander och Bert Pettersson letar vinterbaneföre till sin skjutare Selmer I.H. och på söndagen var det dags för ett lopp i Skellefteå – det första framträdandet på hemmabanan sedan V75-dagen i oktober.
Om nioåringen är världens bästa eller inte på isen kanske man ska låta vara osagt. Sättet hästen vann på i helgen gör det svårt att tro något annat.
Trots ett lopp utvändigt ledaren blev det en överlägsen seger för Samu Sundqvist och Selmer på 1.12,0 över 1640 meter med autostart.
Med sommarbanor i södra Sverige inräknade så är den tiden den snabbaste i Sverige 2023 över 1640 meter (snabbare noteringar finns över medel).
Samu Sundqvist nästan bad om ursäkt till intervjuaren Johan Lindberg i vinnarcirkeln efter loppet.
– I dag var han verkligen så fin att det bara var att åka med. Det kanske låter dumt men det kändes som att det var gott om krafter kvar…

Ella kände pressen
Nu väntar mest troligt V75-lopp i gulddivisionen i Rovaniemi lördagen 4 mars för hästen som alltid är svårslagen oavsett position så här års.
”Dödens” är något av favoritpositionen och där brukar det ju vara ledigt.
Gabriella Laestander kände pressen med en sådan stor favorit.
– Jag är oftast nöjd med hästarna men det är ändå press utifrån från andra. Så det är helt klart jobbigare när han är storfavorit än då vi slår ur underläge. Selmer är hur fin som helst, stenhård och ju fortare det går, desto hårdare lopp han får, ja han blir ju bara bättre, sa den framgångsrika ”proffsamatören” från Skellefteå vars Lavicii Boko fick se sig slagen av Last Dying Breath på open stretch i ett lopp längre fram på dagen och slutade tvåa.

Fyrkrafs i tredje raka

På tal om isbanekungar och drottningar så har Jens Eriksson tränat en sådan en gång i tiden. Stallone Tuna var ett tag landets bästa på det frusna elementet. I mars 2003 noterade valacken tiden 1.13,8 över kort distans vid seger i Boden på just vinterbana.
I Grand Slam 75 på söndagen segrade Eriksson med Fyrkrafs (bilden) i ett av de två kallblodsloppen på kupongen. Tredje raka för femåringen på isbana i år!
Fyrkrafs hade en liknande framgångsrik period i somras utan skor på framhovarna. Nu är han säkerheten själv rejält uppbroddat också.
Jerker Bjurmans Mira Kiro hade Robert Bergh serverat ett lopp i rygg på hela tiden ledande Fyrkrafs och närmade sig över upploppet. Hon tappade dock aktionen något och plockades upp och Jens Eriksson satt i säker sits sista biten.
Segertiden 1.28,2 över 2140 meter.
– Enda orosmomentet är när han är ensam där framme för då är han inte så gåvillig. När de kommer upp på utsidan krigar han på bra. Han känns fantastiskt fin för dagen, sa Skellefteåtränaren om stallstjärnan som nu tjänat 100 000 kronor på tre starter i år.
Fyra efter en bra spurt för Krister Söderholm stallets andra häst, Storspjuver. Där var det galopp på vägen.
– Det är superform på Storspjuver också men han måste hålla sig på benen, så är det bara, sa Jens.

Hanna hela dan

Bodentränaren Hanna Olofsson hade en toppdag i Skellefteå med tre segrar, en andra- och en fjärdeplats.
En trippel inom Grand Slam 75 signerades med i tur och ordning Beast, Last Dying Breath och The Oak L.A. som både tränare och kusk.
Hanna Olofsson går mycket bra för dagen och trivs den kalla årstiden.
– Jag älskar sommaren men tydligen gillar mina hästar isen bättre. Kan det inte vara vinterbana året runt? skämtade hon.
Olofssons hästar signerade samtliga toppinsatser och det är tycke och smak som spelar in vem som ska utses till bästa insats. Fyraårige Last Dying Breath (bilden) ser dock ut att kunna utvecklas till en topphäst och såg helt enkelt underbar ut vid segern via open stretch.
Hanna släppte ledningen med storfavoriten och kom alltså tillbaka.
– Jag hade inte kört lika i Boden och i Umeå men med Skellefteås open stretch går det ju att ”gambla” lite!

Övriga vinnare på Grand Slam 75 var…

Per Jo, körd och tränad av Robert Skoglund i ett lopp där Jerker Bjurmans Wik Viktoria (tvåa) visade att hon är gångbar även dagar då hon lyfts ut 700 meter från mål från kön.
…Sören Lennartsons Twins Lily (Ulf Ohlsson) som svarade för en av dagens bästa prestation då hon enkelt sprintade undan trots en öppning neråt 1.10,0 första 500 meterna.
Sju rätt på Grand Slam 75 delade ut 1.058 kronor.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foto: Ellen Karlsson

Senaste nyheterna

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge

Ändrad provloppsdag

INSTÄLLT