Domino överlägsen igen – tredje raka

M.P.Domino och Soccerbox – se där, hästar från Skellefteå med vardera tre raka segrar.
Jerker Bjurmans fyraårige kallblod hejades fram av några av sina ägare på Umåker under måndagen.
– Det vore kul om Domino blir en häst som hänger med och är med på V75 långt upp i åren – hellre det än derbystarter nästan, säger delägaren och uppfödaren Mathias Pettersson.

Jerker Bjurmans M.P.Domino vann lopp tidigt som treåring och har alltid räknats som ett stort framtidslöfte i kallblodscirkusen.
Efter några galopper och en hel del lek under loppen blev det kastration under hösten. Resultatet: M.P.Domino snäppade upp sig ytterligare som tävlingshäst. Efter tre månaders uppehåll vann hästen i Boden i december och nu är även årsdebuten avklarad.
Spelad till 1,60 på vinnarspelet var fyraåringen överlägsen i ett lopp där han mötte äldre hästar. 800 meter från mål drog John Östman i högertömmen i tredjepar utvändigt och M.P.Domino avgjorde på klasshästens vis efter att ha gått till täten i den sista kurvan.
Segertiden skrevs till 1.31,2 över 1660 meter. Hästen såg underbar ut i travet på isen. Borta är ”hjälpstegen” som kunde komma emellanåt som treåring.
Mathias Pettersson har fött upp hästen som är uppdelad i fem andelar.
– Kastrationen verkar ha fallit väl ut. Nu lyssnar han på kusken igen och är fokuserad. Jerker har varit jättenöjd med honom hela tiden och han började bra första halvan förra året för att sedan börja springa och bromsa i loppen. Ja, han var lite stökig där i några starter och blev som en vallhund mer än en tävlingshäst. Men snäll och med fint psyke hela tiden, säger Mathias Pettersson som föder upp både varmt och kallt som ”M Pettersson Konsult AB”.

Inflyttad till Umeå
Pettersson kommer från Kusmark i Skellefteå och är numera Umeåbo med jobb inom Umeå kommun. M.P.Domino är uppdelad i fem andelar.
Även helsystern M.P.Flora (e. Tekno Odin-Järvsö Emelinda) ska bli andelshäst hos Jerker Bjurman.
– Vi har inte riktigt tagit tag i hur vi ska ha det med henne och det finns nog någon andel kvar om det finns intresserade. Domino ägs av ett par från Luleå som har hästar hos Jerker sedan tidigare. Vidare är min farsa och en barndomskompis till honom med på hästen, och även en kompis till farsans kompis! säger Mathias Pettersson som var på plats på Umåker på måndagen med sin familj.
Ett löfte är han M.P.Domino och tummar hålls för att han ska vara mera i fas i derbytider än vad som var fallet i kvalet till Svenskt Travkriterium på Dannero där det blev galopp.
– Det vore kul om Domino blir en häst som hänger med och är med på V75 långt upp i åren – hellre det än derbystarter nästan. säger Mathias Pettersson som dock inte tackar nej till någon slags framgång även i derbyloppen senare i år.

Bär sina pengar
John Östman har kört i nio av tolv starter och tagit fem av de sju segrarna som ramlat in.
2023 års första uppgift handlade om tillägg över sprinterdistans och Domino bollade med konkurrenterna.
Östman efter loppet:
– Han är kastrerad nu och fokuserar lite mera på att springa framåt. Han vann lopp i början på sin talang, men när det krävs lite mer så underlättade för honom att bli valack så att han kan fokusera bättre. Han är bara fyra år och tävlar mot äldre nu men bär sina pengar bra ändå, sa Umåkers John Östman.

”Måste nypa mig i armen”

Per och Tina Edströms  Soccerbox var den största favoriten på V64, spelad på 56 procent av systemen.
Det fyraåriga stoet klev ifrån till seger med fyra-fem längder efter att Jens Eriksson låtit henne avvakta som andrahäst till den sista bortre långsidan och där göra slag i saken och runda till ledningen.
–  Det är som att köra en bil har jag sagt och det måste jag hålla fast vid, sa Jens Eriksson som leder kuskchampionatet i Umeå på fem segrar.
Skellefteåamatören Per Edström kan inte minnas att han någonsin haft en häst med tre raka segrar.
– Det är som man måste nypa sig i armen. Jag har haft någon häst med två raka men tre har jag aldrig varit med om tror jag, sa Per Edström efter loppet.
Soccerbox överlägsen och bakom hakade Brogan Bay på positivt som tvåa långt före övriga. Åsa Nyström tränar Brogan Bay och Christian Månsson körde.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foto: Privat (ägarna M.P.Domino) och Jenny Rehman (bilden på Soccerbox)