Jensa förste norr-vinnare ut 2023

Hallå där…
…Jens Eriksson som blev hela norrtravets förste segrare 2023 då han under torsdagslunchen spurtvann det första loppet under årspremiären i Boden med stallets Utter Southwind.

– Det var lite överraskande att vi vann faktiskt. Hästen har bra kapacitet men har varit så trög bakom hästar och kunnat tappa några längder under loppen utan att det funnits någon anledning till det. Det är svårt att komma till då!
Du gav Uttern ett perfekt lopp och han spurtade till seger med tre längder.
– Även om han inte gick upp i rygg riktigt i sista kurvan när det gick som snabbast så visade han bättre takter helt klart. Han var mycket bättre, det bådar gott inför framtiden.
Boden, Skellefteå, Umeå, Örnsköldsvik…förste segraren ut 2023 några dagar in på det nya året. Utter Southwind ingick i ditt fyrtal som kusk i höstas i Skellefteå då du vann med stallhästarna Storspjuver, Ros Faksen och Utter Southwind samt med lånehästen Hanish. En av dina höjdare 2022!
– Klart att det är mycket stort att vinna fyra segrar en tävlingsdag. Det är nog enda fyrtalet jag har tagit. Jag fick en fantastisk avslutning i Skellefteå överhuvudtaget. Championatet hemma blev ju klart i det allra sista loppet då jag vann med Fyrkrafs och det satt bra. 1,3 miljoner inkört med stallets hästar 2022 får vi också verkligen vara nöjda med.
Spänning in i det längsta blev det där i oktober eftersom det stod och vägde mellan dig och Ove A Lindqvist och Roger Nilsson hela dagen. Du avgjorde championatet med att vinna dubbelt.
– Ove hade ju chansen med flera och Roger vann ett lopp på V75 där…det avgjordes inte förrän i sista. Minnesvärt som sagt.
I stället för oktober får Skellefteåtravet köra en hel stordag sista onsdagen i juli i år då loppen är STL/V75 sett till tävlingsform och prispengar men med V86 som spelform. Vad säger du om det?
– Ut till allmänheten har det inte samma status om det inte är V75 och en lördag. Men på det stora hela tror jag att det blir mycket bra. Främst besöksmässigt. En publikmässig kanondag mitt i sommaren med extra publiksatsningar. Sedan är det ju bara en månad mellan dagen i juli och vår vanliga stordag midnattstravet under midsommardagen.
Måndagen 23 januari blir det årspremiär i Skellefteå med lunchtrav och därefter Grand Slam 75 söndagen 12 februari. Närmast väntar GS75 i Umeå på söndag där 2 Serious Sam (lopp 9, GS75-6) kanske får svårt att hålla undan för mer rutinerade hästar som står både 20 och 40 meter bakom?
– Nej, hallå. Sakta i backarna! Serious Sam känns verkligen stark och rejäl för dagen. Så det ska bli intressant att se hur långt han räcker där. Kommer vi bara iväg vettigt – tror aldrig att jag kört honom i ledningen – så hoppas jag att han är med och krigar om segern.
Om du får säga en häst som du tror kommer att få ett bra 2023?
– Jag tycker att Fyrkrafs har utvecklats mycket och tror att han fortsätter utveckla sig i år. Ostartade treåringarna Landing Clearance och Flor del Inca ska det också bli lite extra kul med hoppas jag.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foto: Mikael Wikner, TR Bild