En ny Lindmark tar för sig

Nej, det handlar inte om någon släkting till den legendariske tränaren.
Jenny Lindmark är en liten amatör med två äldre starthästar i byn Falmarksheden i Skellefteå som det gått väldigt bra för på slutet.
Efter skrällsegern i Grand Slam 75 i början av året med Cash Avicci slog tioårige Hanish till på fredagen i ett Punk 21-lopp.
– Hanish trodde jag hade vunnit lopp för sista gången men han lyckades en gång till.

Fyra hästar från Skellefteå gick segrande från Umåker på fredagskvällen.
Jens Eriksson, Ella Laestander och Jerker Bjurman – de vanliga tränar- och kusknamnen i resultatlistorna.
Sedan dök Jenny Lindmark upp igen efter skrällsegern i Umeå för ett par söndagar sedan. Nu med en annan häst.
Tioårige valacken Hanish kördes till ledningen från tillägg av Jens Eriksson i ett Punk 21-lopp och försvarade sig bra till seger. Den tredje på 66 starter i karriären.
”Med en kusk i form och en tränare i form, då är det inte svårt att vinna travlopp”, summerade intervjuaren Malin Axroth.
Och visst stämmer det. Jens Eriksson har sju segrar som kusk och en segerprocent på 32 under det nya året.
Tränaren Jenny Lindmark? Med två åttaåringar och en tioåring i stallet (varav en inte tävlat sedan i våras) får man lov att tala om toppform när doldisen Jenny Lindmark kommer på tal.
En Lindmark…ingen släkting till Skellefteåtravets store champion Stig Lindmark visar det sig. Jenny är född i Umeå och flyttade till Skellefteå för drygt 20 år sedan.
Ridhästar blev hennes väg in i travet i Umeå.
– Jag har ingen direkt bakgrund annat än att jag alltid gillat hästar. Morsan brukar säga att jag i princip gnäggade och galopperade innan jag kunde gå och prata, säger Jenny.

Vilat sig till toppform
På gården i Falmarksheden ett par mil norr om Skellefteå har man vilat hästarna i form. Med gamla hästar billiga i inköp vinner man inte direkt lopp i parti och minut.
När Hanish vann ett Punkt 21-lopp hemma i Skellefteå i september trodde ägaren och tränaren att det var för sista gången.
– Han har fått bestämma själv. Men nu lyckades han faktiskt en gång till och det var roligt.
Jens Eriksson vann kvällens sista lopp med Hanish. Tidigare på dagen hade han blivit trea med Cash Avicci som vann Grand Slam 75 till ett glatt odds i Umeå för 14 dagar sedan.
Cash Avicci fick släppa ledningen till loppets favorit och fastnade i ledarryggen med krafter sparade.
– Jens sa att han nog kunnat vinna om han fått lucka med Cash Avicci. Vi har haft väldigt mycket bekymmer med honom och åtgärdat honom i omgångar. Muskel- och ledproblem. Nu har han fått tagit det lugnt hela hösten och så har jag och min man börjat köra honom lite den senaste månaden bara, säger Jenny Lindmark.

Heat på byavägen
Det är byavägen som är rakbana i Jenny Lindmarks verksamhet. På somrarna tränar hon en del inne på Skellefteåtravets körvägar och rakbana.
–  Vi har hästarna hemma på gården och byvägen och är perfekt under vintern. När vi tränar får hästarna välja själva. Känner de att de har en dålig dag och inte orkar ta i riktigt får de en motionsrunda. Dagar de är pigga och vill springa får de gasa på lite mer i stället. Ja, då får jag sitta och hålla inne dem i stället så att de inte förtar sig då, säger Jenny.
Cash Aviccis seger i Grand Slam 75 var värd 35 000 kronor. Är det ett av de största loppen du vunnit?
–  Som tränare är det det. Vi har hästarna som en fritidssyssla och själv jobbar jag på Stora Coop i Sörböle. Allt som kommer in är roligt. För flera år sedan var vi trea och fyra på V75 med Leif Eriksson som tränare till Wenonah J.L. (2009), säger Skellefteåamatören.
Nästa start för Cash Avicci?
–  Det bestämmer han själv.
Några unghästar på gång?
– Jo vi har en nybliven ettåring efter Kadett C.D. och stoet Aya som vi fött upp. Darkly Dreaming heter hon. Aya är nu dräktig med Hayden Hanover.

Övrigt att notera av framgångar för Skellefteåtravet var…
Jens Erikssons dubbelseger som kusk. Förutom segern med Cash Avicci vann han med egentränade Storspjuver på V64-spelet. Storspjuver veks ut 700 meter från mål och höll favoriten från Umåker Don Viking bakom sig.
Storspjuver tog en lätt seger trots att han inte trivdes med underlaget och bröt ner tre spår på upploppet.
– Han trivs inte riktigt med att tävla med brodd och springer och bryter och grejar men vi får kämpa på med det i vinter och se vad som händer nä vi rycker skorna sommar. Formen är i alla fall riktigt bra och han gick kanon i spåren sista 700 meterna, sa Jens Eriksson.

… Jerker Bjurmans Saga Kiro (bilden) tog årets andra seger och även den här gången satt Mats E Djuse i sulkyn. Saga Kiro var stor favorit i loppet och kördes till ledningen 900 kvar och vann väldigt enkelt igen.
– Hon är ju bättre än hästarna hon möter men hon har ju galopperat en hel del. Största fokuset i dag var att köra felfritt. När det kom någon lite närmare svarade hon på en gång. Hon är trevlig att köra och i dag tog hon inte ett enda hjälpsteg, hon travade riktigt bra och kommer säkert att fortsätta utvecklas, sa Mats E Djuse som vann fyra lopp på fredagen i Umeå.
.. Micael Melander hjälpte Ella Laestander med Lavicii Boko. Efter kanoninsatsen och segern i Boden efter galopp i mitten av december med Melander och en fjärdeplats i starten efter, var det nu dags för ännu en seger på isbana.
– Det här är ju en vinnare. Det kändes som att han vann med gott om krafter kvar. En häst under kraftig utveckling som har mognat under det här året som Bert och Ella haft honom, sa Micael Melander.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foto: Jenny Rehnman