Edströms blandar sig i leken igen

På fredagskvällen tittade tränarparet Per och Tina Edström fram igen.
I händerna på Jens Eriksson knep fyraåriga stoet Soccerbox karriärens första seger och utmärkte sig som kvällens vassaste avslutare på Bodentravet.
– Vi startar nästan aldrig om vi inte kan vara med och slåss och därför blir det få starter i perioder för oss, säger Per Edström med stallet i byn Gummarksnoret i Skellefteå.

I fjol blev det bara sex starter för stallet och året dessförinnan endast ett par för amatörerna Per och Tina Edström.
Paret har fyra hästar på listan och några ännu icke registrerade av den egna uppfödningen på gården i Gummarksnoret, strax söder om centrala Skellefteå.
Säsongen 2020 låg segerprocenten 60 detta på tio starter. Det var då Kolnes Ida avslutade som landets segerrikaste kallblodssto med fem segrar och fick sluta tävla och togs till avel efter galoppen i uttagningen till Derbystoet i Östersund.
Stallets Moogie höll sig framme och vann ett lopp det året.
I Gummarksnoret tränas det hemma. Filosofin att underhålla hästar med starter och träna i lopp ligger inte för Edströms
– Är hästarna inte tillräckligt bra lönar det sig inte att starta anser vi. Vi är inga matlappsjägare och kommer aldrig att bli, säger Per.
Tina både rider och kör lopp men tävlar inte ofta.
– Hon kör mest kval och premielopp – men nog ska Tina ut och köra någon debutant här snart.
Ett av barnen är ponnyungdom i Skellefteå. Elfie Edstöm kör ponnylopp och har rivstartat karriären med tre segrar på fyra lopp.

”V75 förringas inte”
Per jobbar som egenföretagare i byggbranschen och håller sig till att köra hästarna i jobb.
Fyraåriga stoet Soccerbox kanonspurt i Boden på fredagskvällen lovar en hel del inför framtiden och snart är det dags för egna uppfödningen, treåriga stoet Younameit (e. Django Riff-Goodlookngirl) att kvala.
En seger i travets elitserie har han som tränare, Per Edström.
– En V75-vinst har jag och den förringas inte, den håller jag hårt på! Givetvis är det vår största seger, säger Per.
Det är nu vi får lära oss att Gummarksnoret i Skellefteå visserligen ligger i byn Gummark men att det är en jäkla skillnad ändå.
Lördagen 17 februari 2001 skrev Norran om att tre hästar från Gummark var med i samma lopp, klass III i V75 på Bergsåker.
Anders Stenman var favoritspelad med Nuclear Boy som slutade fyra, Lars Fredrikssons häst Dilka blev oplacerad.
– Stenman och Fredriksson från Gummark och jag och jag från Gummarksnoret. Det blev jag som vann det där. Janne Norberg körde vår Aces Cocobello som skrällde.

”Som bäst i sommar hoppas vi”

Till fredagen igen då. Efter en debutsäsong med sjukdomar och allmänt småstrul blev Soccerbox (bilden) en vinnare.
Jens Eriksson satt invändigt med Soccerbox och tog sig ut när ledarhästen tröttnade och en olycka var nära.
Trots 1.20,5 framme i täten kunde Soccerbox plocka ner samtliga över upploppet och klev undan med fyra längder. Soccerbox fick bara gå sista 200 och avslutade snabbast av hästarna i Boden den här kvällen. Det såg riktigt bra och obekymrat ut på isbanan.
Soccerbox gav 28 gånger pengarna som vinnare och var spelad på fyra procent på V64. Insatsen gör att hon kommer att bli mera påpassad nästa gång…
– Grejen är ju att kan hon springa så där på brodd, vad ska hon då kunna på sommarbana. Att vinna lopp är verkligen en trippel, fyrdubbel kick! Soccerbox kommer att starta någon gång till på vinterbana, vi har ingen brådska. Förhoppningsvis är det är i sommar hon ska vara bra.
Skellefteåtravet har den senaste tiden sällan gått från en tävlingsdag i Boden utan segrar. På Umåker blev det en V75-dubbel på juldagen. Ni vill in och bidra?
– Det är så himla uppåt i Skellefteå, stämningen är så mycket bättre nu än för bara några år sedan. Jag hoppas att det här blir skrivet nu för vi som har hästar upplever att de som bestämmer i dag vill så mycket och att vi på gräsrotsnivå blir lyssnade på. Så det är verkligen skitkul.
Apropå segrar så vann Jerker Bjurman lopp med Saga Kiro under fredagen i Boden och Jens Eriksson vann med stallets Fyrkrafs och tog en dubbelseger som kusk.
– Det är jättekul att vi vinner och tar för oss. I Skellefteå finns exempelvis Bert Pettersson och Anki Frisk som det går bra för och deras framgångar lyfter ju upp oss som är lite sämre. Vi som kommer underifrån försöker komma upp till deras nivå och det är jäkla inspirerande.

Skellefteåtravet – text för fri publicering