Årspremiär med fyra hemmasegrar

Det blev fyra segrar för hemmalaget under Skellefteåtravets årspremiär.
Måndagens stora lunchspel såg en strålande glad Tina Edström som vann med sin och maken Pers fyraåriga sto Soccerbox.
Efter en segerlös upptakt på karriären är Soccerbox obesegrad efter två starter 2023!

– Det gick ju så sakta att jag tänkte att jag ju inte kan ge bort loppet till Hanna, förklarade Tina offensiven i loppet.

I Skellefteå var det årspremiär i travets värld på måndagen och starten på ett kortare vintermeeting i januari och februari innan sommarsäsongen drar igång i maj.
Efter ett framgångsrikt fjolåret för ”hemmalaget” segerskördades det ända till jul och skördandet har fortsatt på det nya året vid tävlingar i Boden och Umeå.
Travbanechefen Joakim Johansson räknade in fyra segrar efter måndagens åtta lopp.
– 16 segrar hittills i år för banans aktiva. Amen, det är fantastiskt ju. Jättepositivt. Framgång föder framgång och allt det där. Vi slog i sportdatorn för att jämföra fjolåret mot i år. I januari och februari i fjol hade vi 20 förstaplatser, bara att hoppas att trenden håller i sig, sa Joakim Johansson.
Tränarparet Per och Tina Edström i byn Gummarksnoret i Skellefteå har haft en liten generationsväxling i stallet och inte startat så ofta ”på slutet”.
Efter ett struligt fjolår som treåring har det blivit två segrar 2023 på lika många starter för stoet Soccerbox. Tina Edström gjorde ett sällsynt inhopp som kusk för att underhålla körformen.
– Vad härligt, vilken grej. Att jag ens klarade av det! sa segerkusken efter ett taktiskt fulländat lopp.
Hanna Olofsson (trippelsegrare under måndagen) anförde med Julian L.A. men fick inte vara ifred där framme. Tina Edström litade på Soccerbox form och styrde tidigt fram och satte press på ledaren.
På upploppet lyftes Soccerbox in på ett snyggt sätt och hade huvud och hals före Bodenhästen i mål.
– Det är som att köra en bil säger alla som kör henne. Det kändes bra hela vägen, hon kämpade på. Vilken häst! Det gick ju så sakta att jag tänkte att jag ju inte kan ge bort loppet till Hanna. Så jag fick lov att köra fram, summerade Tina insatsen.

Rekordsänkte med fyra sekunder

Pila Mollyn (bilden) fortsätter övertyga för Leif Eriksson och även Erikssons häst är obesegrad efter två starter på det nya året.
I ett lopp ”bakom” V4-spelet ledde det tidigare skadedrabbade stoet varje meter. Pila Mollyn travade mjukt och obehindrat och Eriksson satt lugn från start till mål.
Segertiden 1.33,2 var en rekordsänkning med fyra (!) sekunder.
– Hon är rätt tuff att hålla på med men har helt rätt inställning till tävlandet, sa Leif.

Dramatik när Ådin vann
Dramatik blev det i måndagens femte lopp. Björn Karlsson satt bakom jättefavoriten Backegutten (preliminära vinnaroddet 1,22) och ledde stort då hästen tappade fokus på upploppet och slog på en galopp.
Solängets Björn Karlsson satt med sänkt huvud och svor säkert för sig själv när han insåg att Backegutten skulle bli diskad för galopp under loppets sista hundra meter.
I stället gick segern till Burträsk och Bertil Ådin. Risårigel, femårig valack och en av Ådins unga i stallet, segrade i karriärens fjärde start.
– Jag hade tänkt vinna men tänkte att nu är det ju över då fick jag en riktig galopp på bortre långsidan. Men Risårigel fick vinna ändå. Jag har nio hästar hemma och med mer rutin tror jag att den här blir bra. Han har ju ett jävla steg och bra ork. Det är lite tunt under ”pannbandet” bara, sa mångårige amatörtränarprofilen.
Fyra segrar var det. I dagens sista lopp – ett Punkt 21.lopp – gick Mikael Lindqvist-tränade Sunlight segrande ur striden i första starten sedan i oktober. Stefan Johansson från Umåker kuskade och ledde från start till mål med det fyraåriga stoet.

3 x Olofsson
Hanna Olofsson tog tre segrar som tränare och kusk. Last Dying Breath och Magic Caviar vann på Lunchdubbeln och båda imponerade.
Last Dying Breath är en ”skjutare” som ser ut att kunna få ett bra 2023. Olofsson vann även med Perfect Sense H.C.
–  Jag brukar försöka ta ut hästarna på isen om det känns bra. Det går lite långsammare och är samma pengar nu som på sommaren, jag tycker att det brukar funka bra, sa Bodentränaren.

Skellefteåtravet – text för fri publicering

Foto: Ellen Karlsson