Andra raka för Fyrkrafs – nu i GS75

Storebrodern Storspjuver skulle ha en bättre chans menade Jens Eriksson.
Men så blev det inte.
Femårige Fyrkrafs ledde söndagens Grand Slam-lopp i Boden från start till mål och är obesegrad i år efter två starter.
– Jag har aldrig känt honom så fin som i dag, sa Skellefteåtränaren.

Jens Eriksson berättade redan i somras att han trodde att Fyrkrafs skulle arta sig till stoet Mjölner Stiligs bästa avkomma.
Helbrodern Storspjuver är nio år och går även han bra för dagen i Erikssons formstall och hade en färsk seger i Umeå i raden inför söndagen i Boden.
Grand Slam-favoriten Storspjuver gillar inte brodden något vidare och slog ihop efter 500 meter efter en trevande inledning för Krister Söderholm och därmed låg vägen öppen för lillebror som stod 40 meter före på startfållan.
Fyrkrafs (dialektalt ord för fyrhjulsdrift) tog hand om ledningen direkt och ledde loppet från start till mål i fin stil. Storspjuver reparerade bra till en femteplats.
Segertiden 1.29,1 över 2140 meter för femåringen som tjänat 65 000 kronor i år.
– Jag har aldrig känt honom så fin som han var i dag. Nu börjar han slappna av och då ska farten börja komma också. Han la iväg bra både i värmning och lopp och när vi väl kommit till ledningen släppte han aldrig grejerna riktigt utan bara matade på. Jag fick nästan sitta med slaka tömmar och låta han springa. Då är han effektiv, sa Jens Eriksson som på förnand knorrade om att valacken stod lite för tufft inne i loppet.
Uppfödare till Mjölner Stilig-hästarna är Holmgren High Speed Logistics AB. Mannen bakom Lars Holmgren är även delägare.
Bröderna är som allra effektivast helt utan skor på hovarna men har nu alltså börjat behärska även vinterföre och brodd bättre än föregående säsonger.
– Jag har sagt att det här är en mycket bättre häst än Storspjuver. Fyrkrafs har en bra bit till det men det börjar komma och jag tror att det blir en miljonhäst i framtiden.
Jens Eriksson har inlett året med fyra segrar till stallet under januari. Som kusk har det blivit åtta triumfer på 31 starter och en segerprocent på 31.

Förlust för Selmer I.H.
Spelet Grand Slam 75 fortsätter att vara ett högvinstspel.
Första söndagen i januari blev en spelare ensam med sju rätt och fick 10 miljoner kronor på Umåker (i en omgång där för övrigt Jens Eriksson stod för den största skrällen då han vann med Skellefteåamatören Jenny Lindmarks Cash Avicci).
Söndagens utdelning sköt i höjden när Gabriella Laestanders Selmer I.H. inte hann fram till undflyende jätteskrällen Mr Golden Quick och Kari Alapekkala som endast var spelad på en procent och delade ut 58 gånger pengarna i vinnarodds. 73 procent var Laestanders häst spelad på och var omgångens största favorit tillsammans med Micael Melander.
Nu belönades fyra system på GS75 med en miljon kronor vardera.
Om knappt två veckor, söndagen 12 februari, är det Skellefteåtravets tur att arrangera spelet Grand Slam 75.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foto: ATG Live