Valde vintern i tomteland för Selmer I.H.

Eftersom vintern ännu inte riktigt kommit till Sundsvall fick det bli tävlingar i finska Rovaniemi på lördagen för Selmer I.H.
Gabriella Laestander och Bert Pettersson fick se sin häst göra ett av karriärens bästa lopp och spurtvinna sprinterloppet Heat King för den högsta klassen.
– Han var jäkligt bra.

I Rovaniemi strax norr om norra polcirkeln var det stortävlingar på lördagen med finska V75 på programmet.
Från Skellefteå är det 37 mil till platsen där tomten bor enligt reklamen. Cirka 39 mil söderöver ligger Sundsvall.
Gabriella Laestander och Bert Pettersson valde mellan gulddivisionen på Bergsåker och Heat King för den högsta klassen i Rovaniemi för Selmer I.H. och valde det sistnämnda. Efter vädret.
Selmer I.H. som fyller nio vid årsskiftet älskar vinterföre och vann sprinterloppet Heat King mycket enkelt på vinterbana på tiden 1.14,4 över 1600 meter med bilstart.
Skellefteåhästen var storfavorit i loppet (16 för 10) och bevakades noga av konkurrenterna. Hannu Torvinen tog det lugnt från start och hamnade i kön och såg ut att ligga pyrt till på den sista bortre långsidan med en konkurrent utanför sig i tredjespår.
– Hannu Torvinen som körde hästen för första gången berättade att det nästan var så att de punktmarkerade honom. Den i tredje som hade blivit hängande skulle rimligtvis stanna. Men kusken hade inte nerver för att vänta på det, och tog beslutet att backa sig loss, berättar Gabriella Laestander.

Konkurrenterna stod still
När väl luckan hade kommit för Selmer I.H. var det som att konkurrenterna stod stilla. Åttaåringen spurtade något oerhört i spåren sista 500 meterna och hann fram i god tid. Tvåa och närmast sörjande tredjehandsfavoriten J.H.Mannerheim med Iikka Nurmonen.
82 000 kronor (8000 euro) var förstapriset i Heat King och Selmer I.H. klev i och med segern över fyra miljoner intjänade i karriären. I år har det blivit 626 000 i prispengar.
– När han vann i Björneborg var han snäppet vassare men nu var han också jäkligt bra. Han var inte så tagen efteråt, det var ju bara sista 400-500 som det gick undan för hans del. Vi får se hur det blir om han klarar ett lopp i Boden här i december. Vi vill dock försöka vara med i  V75 på Umåker under juldagen också och hoppas att det är is och kallt då också, säger Laestander.

Finland fick det bli

Under lördagen avgjordes Hilda Zonetts lopp. Ett lopp Selmer I.H. vunnit både 2021 och 2020.
Laestander och Pettersson valde att stå över årets upplaga.
– Vi hade ju möjlighet att välja lopp och när det var mildväder i Sundsvall veckan innan blev det Finland i stället. När det inte är vinterbana är vi inte gynnade mot sörlänningarna som kan köra broddfritt en sån här gång, medan vi är vana att träna på brodd och har en häst som verkligen gillar det. Då är det enklare att köra in de pengarna i Finland på isbana mot lite sämre hästar, säger Gabriella.
Med på resan till Rovaniemi följde också Lavicii Boko som slutade femma i sitt lopp och tjänade 4000 kronor.
– Lavicii var bra han också och gick i tredjespår sista varvet och fick dra tåget sista 600 kanske och var bara två längder efter vinnaren i mål. Så han har höjt sig, Kanske blir det V75 i Umeå för honom också.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foton: Rovaniemen Ravirata

 

Senaste nyheterna

En trevlig årsfinal

Försenat tåg

Lia Stubin vann i Umeå

Två skellefteåsegrar i Boden

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge