Uj vilket lopp av Lavicii Boko!

Norrlandskungen Selmer I.H. genrepade inför V75 och sprang undan till seger med fem längder.
Ändå var det en annan av Gabriella Laestanders hästar som imponerade mest i Boden på fredagskvällen.
Lavicii Boko hade kanske tio längder upp till näst sista häst efter en startgalopp men vann ändå!

Gabriella Laestander tävlade med tre av stallets hästar i Boden på fredagskvällen och åkte hem två segrar och en andraplats rikare.
I pengar blev det 90 000 kronor sedan Pavlova Vixi blivit tvåa i ett stolopp.
Kylan var påfrestande och tiderna blev därefter på isbanan.
I ett lopp för hästar med upp till 200 000 kronor intjänat delade Lavicii Boko på favoritskapet på vinnarspelet med finske Mr Charger.
Segertiden 18,3 över 2140 meter med bilstart säger inte så mycket om prestationen…
Fyraåringen från Skellefteå galopperade hejdlöst bakom bilen och var mycket långt efter när han ställde sig. Alla inklusive körande Micael Melander trodde att det var chanslöst att ens ta pengar i loppet.
I ledningen öppnade finske Mr Charger första 500 efter snabba 1.12.6. Sista halvvarvet gick i trakterna av 1.21 och längst bak sågs Lavicii Boko joggandes.
Micael Melander hade låtit hästen följa med och fick inte kontakt med fältet förrän på den sista bortre långsidan. Ett litet test kunde det vara värt resonerade Melander och lyfte ut Lavicii Boko i fjärdespår 400 meter från mål.
Hästen bet i och tog sig förbi några meter före mål. En ruskig insats.
– Jag tyckte att det här var min bästa chans i dag så jag blev jättebesviken när han hoppade från start. Jag körde bara runt och bakom…men 400 kvar kändes han så jäkla fin. Då lyfte jag ut honom och han bara rundade dom trots att jag aldrig tog fram körspöet, sa en förvånad Micael Melander.

Sundqvist satt och åkte
Högsta klassens hästar tävlade i loppet efter i Boden och där blev det ytterligare en seger för Gabriella Laestander.
Selmer I.H. kunde ha blivit fast på innerspåret men Samu Sundqvist fick hjälp av startduellerande konkurrenter och skaffade sig fick spelrum direkt.
Efter ett lopp i andra utvändigt kunde Sundqvist vänta med attacken till sista kurvan med att lyfta ut.
– Det löste sig bra. Det var snabba hästar och vi kom direkt ut i andraspår.400 kvar var han väldigt löpsugen  och det var bara att njuta sista biten, sa Samu Sundqvist efter att Selmer seglat ifrån till vinst med fem längder.
På söndag är det anmälningar till Umåkers V75-dag på juldagen och är allt normalt är Selmer I.H. med i startlistorna jagandes sin femte raka seger sedan mitten av november.

Paavola favoritvann

I kvällen inledande lopp – ett treåringslopp för kallblod – var Skellefteå-amatören Karina Paavola från Nedre Bäck stor favorit med treårige valacken Lia Stubin (bilden) från 40 meters tillägg.
Efter en sympatigalopp efter 500 meter för Krister Söderholm togs Lia Stubin lugnt och runt. Lia Stubin hade en helt annan fart än framförvarande och fick koppla grepp in på upploppet.  Leif Erikssons Pila Mollyn hände på bra och gick i mål som tvåa.
Segertiden skrevs till 1.38,0 över 2180 meter. Valackens första triumf efter tre raka andraplatser på slutet. 25 000 kronor in till ägarna Stall Porslin HB, Bureå.
I stallet hos Karina Paavola finns även tvåårige Bäckeld efter samma mamma Lia Lisa samt femåriga stoet Bäckjerva.
Noteras ska också att Ove A Lindqvist vann med Morten Carlsen-tränade M.C.Valiente och Jens Eriksson fick segerdefilera med Vesuvio Wise L., tränad av finske Sari Parviainen

Skellefteåtravet – text för fri publicering