Skräll på V64 av Viklund från Innervik

Mats Viklund sällar sig till skaran Skellefteå-vinnare 2022.
Innerviksamatörens A.W.’s Kicklight tog på torsdagen andra raka segern i Boden i lopp med 30 000 kronor till vinnaren.
– Det är lite av en vinterhäst – han gillar ju att gå på brodd.

Mats Viklund i Innervik (bilden) strax söder om stan spurtar friskt i slutskedet av året.
Enda starthästen i stallet sjuårige A.W.’s Kicklight har nu två raka segrar efter ett segerlöst år med båda triumferna på Bodentravet.
I förra starten blev det en seger i ett breddlopp med 10 000 kronor i förstapris. Viktiga poäng insamlade där räckte sedan för att komma med i V64-omgången i Boden.
Peter Wikström körde igen och spårade loppet till mål med valacken efter en snabbstart från femtespår bakom bilen. A.W.’s Kicklight i underkant 1.13,0 första 500.
A.W.’s Kicklight såg panterfin ut och Wikström satt mest och kollade över axeln från sista bortre långsidan. Finske favoriten Ivar Journey kördes upp snett utvändigt ledaren tidigt i loppet men kom aldrig i vinnarens synfält.
Segertiden 1.16,1 över 2140 meter auto.
Vinnaroddset var 9,95 på valacken som bara var spelad på sju procent på V64.
– Jag var imponerad av honom i dag. Han öppnade riktigt bra och var faktiskt riktigt fin hela vägen. Han är van att gå med brodd och gör det oftast sommartid också och var gynnad på så sätt jämfört med många hästar i dag som går mest barfota, sa Peter Wikström.

”Varit så omogen”
Mats Viklund har fött upp hästen tillsammans med Ulla Aretorn, äger och tränar A.W.’s Kicklight och har en ettårig helsyster i stallet i Innervik, A.W.’s Moonlight (e. Nu Pagadi- Zandra C).
Mats Viklund fick beröm av intervjuaren David Zimmer som pratade om ett otroligt formintryck på sjuåringen.
– Han har ju kapacitet, det är bara så att han varit så omogen och inte vuxit till sig i huvudet riktigt. Men jag hoppas att han har gjort det nu. Det är lite av en vinterhäst, han gillar ju att gå på brodd, sa tränare Viklund.

Lindqvist på Månsson-tränat

Ove A Lindqvist tog en dubbelseger med Skellefteåtränade hästar.
Christian Månsson står som ägare till Vien Ici och hoppade upp bakom denne i V64-loppet för hästar med högst 950.000 kronor intjänade (startgalopp).
Ove A Lindqvist körde stallets Roller Coaster Ås (bilden) som Lindqvist dök till ledningen i den första kurvan från ett sjundespår bakom bilen.
Lindqvist fick bestämma i fronten med Roller Coaster Ås som enkelt sprintade undan sista 100.
– En oerhört fin häst. Månsson har gjort ett bra tränarjobb med hästen som var helt perfekt i balans. Kanske körde jag lite för sakta där men han vann ju med jättemycket krafter kvar. Fruktansvärt roligt att just Månsson som är en sån bra kille och skicklig tränare bara tar fram nya bra hästar hela tiden efter att ha tappat några här ett tag, säger Ove A Lindqvist.

”Lovar att hon var helt okörd”

Ove vann även med egentränat den här dagen. I ett lopp så att säga ”utanför kupongen” signerade sig Olea Håleryd (bilden) för fjärde segern på tio starter.
Olea kom i våras till Ann-Catrin Frisk och Ove A Lindqvist tillsammans med V75-meriterade Olly Håleryd. Stoet har toppstam och kommer att användas i aveln inom en inte allt för avlägsen framtid, ägd som hon är av Annika Bootsman Kleberg på Annemanna stuteri.
På torsdagen segrade hon i ett stolopp med 30 000 kronor i förstapris.
– Vi kanske får behålla henne ett år till i alla fall. Utvecklas ett snäpp till får hon väl fortsätta, annars är det nog avel som gäller, säger Lindqvist.
Efter en tappstart fick Olea Håleryd runda fram till positionen snett utvändigt ledaren och allt såg ut att gå lekande lätt för stoet som stallet inte håller som så mycket sämre än jämnåriga Olly Håleryd som var trea i V75-finalerna (Diamantstoets final) på Solvalla i den senaste starten.
– Om segern blev lätt? Jag lovar att hon var helt okörd, hon blåste inte ens i stallet efteråt. Problemet var att hon inte gillade huvudstången, hon var elak på den och var sämre ut än vanligt och gick dessutom med första gången runt om.
– Så jag var bekymrad över det –  men hennes kapacitet är jag inte bekymrad över. Hon har ganska viktiga uppgifter framför sig om hon fortsätter utvecklas, närmast är det väl om vi ska åka till Uleåborg för att vara med i en fyraåringsfinal i mitten av december eller vara med i V75 i Umeå på juldagen. Jag har inte bestämt vilket ännu.
Vem är bäst, Olly eller Olea?
– Just nu är det ju Olly. Men det är hugget som stucket för Olea har mycket högre kapacitet än vad hon har fått visa. Det är så svårt att säga egentligen eftersom hästar utvecklas så olika. Båda är fyra men har varit skadade som två- och treåringar så de är egentligen som orutinerade treåringar.
På tal om Olly Håleryd blev det en tredjeplats senast i Diamantstoets final på Solvalla. Nöjd?
– Nog gjorde hon ett bra lopp med tanke på att det var första långresan för henne och att hon
varken åt eller drack någonting på två dagar. Så det var där problemet satt. Vi hade lite högre förväntningar den gången. Är allt bra blir det V75 på Umåker för henne, slutar Ove A Lindqvist.

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Foton: Carinas Fotosida