Lundmark både nöjd och inte nöjd efter Umåker

Hallå där…
…Stefan Lundmark från Medle, Skellefteå, blir vår lilla jultomte i år. Lundmark som är en liten amatör tog en seger och en tredjeplats under lunchtravet i Umeå i onsdags. Vad säger du om det resultatet?

– Placeringsmässigt nöjd. Kan jag säga. Eskimo Brother var bra efter lång vila…medan Speed Lane var urusel. Men jag kan inte gnälla, han var trea ändå.
Förra vintern vann Eskimo Brother bland annat 50.000-kronorsloppet ”Mästerkusken” på Umåker. Är brodd bra för honom?
– I förhållande till andra är han mindre missgynnad. Han var bra i ett par starter i somras också då han bland annat gick en tolvtid. Tyvärr har han en tendens att göra bort sig med jämna mellanrum. Bara i år har han hoppat bort tre-fyra segrar i sista kurvan.
Ove A Lindqvist körde till 700 kvar med Eskimo Brother efter ett perfekt lopp i andrapar utvändigt, sedan närmade sig finske Jim Peto Joy sista biten. Knappt men säkert som det såg ut?
– Ove vek aldrig fram spöet och sa att det aldrig var någon fara. Han ska helst ha sällskap också. Nej, jag var jättenöjd med hästen som gjorde första starten på tre månader på grund av en efterhängsen halsinfektion. Jag kommer att anmäla Ekimo till V75 på Umåker på juldagen, han har 1000 poäng och jag hoppas att det räcker (loppet är stängt vid 800 000 kr och Eskimo har 745 000 på kontot).
Tredjeplatsen med Speed Lane som var favorit i sitt lopp (16 för 10)?
– Det var sjätteplatsen efter tio månaders vila. Han är en sådan problemhäst som jag trodde på mycket som tre- och fyraåring men tusen veterinärer har inte hittat vad som stör honom. Nu är han en nyttig häst men inget mer. Det sitter nog i viljan. Han var hygglig tvåa i Boden och gör han om den prestationen vinner han i Umeå. Han var sämre igen och han ska kollas upp igen.
Det finns alltid något att fundera på vad gäller hästarna…
– Det är ju därför det är roligt att hålla på.
Har treårige Baltimore Broline med två segrar på fem starter startat färdigt för i år?
– Det har han. Han är den bästa jag har. Grämer mig fortfarande för att jag hade laborerat och lättat honom för mycket i Treåringsfinalen i Boden i höstas med 100 000 i första. Han rullade över och galopperade helt enkelt.
I stallet finns även kallblodet Allsvinn (e. Horgen Tore-M.P.Nova) som du fött upp, M.P.Novas första avkomma.
– Det var ett jättetrevligt kallblod, mamman. Tyvärr fick hon artros mellan två kotor i ländryggen och fick sluta tävla. Hon är nu utlånad till en tjej i närheten av Järvsö. En bekant till Fredrik ”Frasse” Fransson har fått låna henne nu och hon är dräktig med Ingbest.
Hur många år har du och din fru hållit på med hästar? Många som läser det här har nog dålig koll på att du faktiskt varit chef på Skellefteåtravet i två omgångar. 
– Jag var nog Sveriges yngste sportchef i slutet på 1980-talet då det blev två år på travet. Sedan var jag vd 1998-2000 då vi hade lite kris ekonomiskt på banan. Jag är ju i grund och botten ekonom och har jobbat med företagsfrågor. När jag började? Farsan hade häst hos Stig Lindmark så jag började springa där när jag var 14-15 år. Första hästen vi hade var Ipoh som gjorde 35 starter och vann 15 lopp, Andra hästen hette Fibber Key. Så jag tror att vi hade 23 segrar på de 60 första starterna vi gjorde som hästägare! säger Stefan Lundmark och skrattar,
Julen står för dörren och nu när vi har satt på dig en tomteluva vill vi veta vad du ha på julbordet!
– Jag är mycket traditionell när det gäller julmaten och vill inte ha några konstigheter. Det ska vara de kalla rätterna med lax, syltor, rödbetssallad och så. Sedan revbensspjäll och det andra, Faktiskt, så vid jul håller jag hårt på det traditionella. God jul! hälsar Lundmark.

Skellefteåtravet – text för fri publicering