Dubbelt Skellefteå på V75

Juldagens V75-omgång blev en succé sett med Skellefteå-ögon.
Olly Håleryd och Selmer I.H. ordnade en dubbelseger i riksspelet på Umåker.
Framgångsrika amatörkonstellationerna Ann-Catrin Frisk/Ove A Lindqvist och Gabriella Laestander/Bert Pettersson grejade det igen.

Kvicksilvret visade runt 15 minus på juldagen i Umeå och en viss isbanekung från Skellefteå vann som omgångens största favorit på V75, spelad på 57 procent.
En som inte alls trivdes på underlaget men vann ändå var Stall Nalta Eljest Olly Håleryd som kom från en tredjeplats i Diamanstoets final på Solvalla till tävlingarna på Umåker.
Kompisgänget från Skellefteå som äger hästen måste ha svävat mellan hopp och förtvivlan under loppet.
Olly Håleryd pilade till ledningen från femtespåret bakom bilen men rullade över i galopp in i första kurvan och tappade mycket mark. Favoritförlust trodde alla.
Ove A Lindqvist fullföljde loppet, körde invändigt och luckorna uppenbarade sig. 150 meter från mål fick Lindqvist helt fritt och det fyraåriga stoet sköt till seger utan att se det minsta pressad ut. Dagens prestation!
Efter loppet slog Lindqvist fast att det inte ska bli fler starter på isbana för guldklimpen Olly Håleryd som vunnit fem av tio lopp under debutsäsongen.
– Hon var bra men trivdes inte alls på brodden, så nu blir det inga fler starter på isen för henne. Hon har blivit snabb i voltstart sedan jag la dit det helstängda och nu behövde jag inte köra med henne från start heller bakom bilen, Kunde aldrig drömma om att hon skulle galoppera i det läget, men en det var brodden som ställde till det. Hon brukar inte kunna galoppera normalt sett, sa Ove A Lindqvist.

Hyllade uppfödaren
Ann-Catrin Frisk tränar även Olea Håleryd som blev tvåa efter ett lopp utvändigt ledande vinnaren Twins Lily (Sören Lennartson) i Vinterstoet.
– Uppfödaren Hugosson har kört in och gjort ett jättejobb med båda våra Håleryd-hästar så jag vill verkligen tacka honom, sa Lindqvist.
Om vinnaren Olly Håleryd som måste få betyget fem av fem för sin prestation efter galopp:
– Det är en lat och fin häst och vi kan skicka ut vem som helst i stallet för att köra henne. Hon är helt perfekt och vi får hoppas att hon fortsätter att göra fin reklam för Skellefteå även nästa år.

Målfotoseger för Selmer I.H.

V75-omgången i Umeå rundades av med   ”El Suecos Minneslopp” för den högsta klassen. Loppet artade sig till en ren duell mellan Selmer I.H., tränad av Gabriella Laestander,och finske gästen Hierro Boko körd och tränad av finske Hannu Korpi.
Samu Sundqvist var mycket offensiv med dagens största favorit (57 procent) och körde sig till ledningen efter bara 600 meter från ett tolftespår bakom bilen.
Trots 1.17,6 första 1000 blev det hårt i mål och uppförstorat målfoto mot finske gästen Hierro Boko.
Samu Sundqvist hade inte ryckt extraväxeln visade det sig…
– Vi har ryckt huvan någon gång men det gick så fort och han kändes så pass fin att jag inte brydde mig om det nu. Hannu (den finske kusken) var också förbi men Selmer kontrade själv. Nej, det klarade vi utan att rycka huvan. Det var en riktigt fin fight och det gick väldigt fort sista 300.  Jag hoppas att publiken tyckte att det var en bra show mellan två fina hästar, sa Samu Sundqvist, Umåkers kuskchampion 2022 under sitt första år som proffs (tränarchampion blev Bodens Hanna Olofsson).

Firande på Max?
Gabriella Laestanders amatörstall tjänade över två miljoner kronor under året varav Selmer bidrog med 766 505 kronor. Juldagens seger var den femte i rad.
Tränarsambon Bert Pettersson fick frågan i tv om hur framgångarna skulle firas?
–  Det kan ju bli baksätet på vägen hem med hamburgare om vi far förbi Max! De känner ju varandra utan och innan, Samu och Selmer. Hästen har gjort sådana här lopp förut och vunnit knappt. Han brukar vinna lättare när han får springa 1.13 i dödens, sa Pettersson.

Övriga pallplatser för Skellefteå-laget i V75 på Umåker: I V75-1 (Vinterbjörken) över 1640 meter slutade Christian Månssons Deliver tvåa och Stefan Lundmarks Eskimo Brother trea. I kallblodens ”Lapp Barrys lopp” tog Stjärnvin Linn, körd och tränad av Leif Eriksson, en tredjeplats.

Skellefteåtravet – text för fri publicering

Foto: Jenny Rehnman, TR Bild