Kung Selmer och lillprinsen

En åttaårig kung med snart fyra miljoner på kontot och en treårig lillprins på väg upp försvarade Skellefteåtravets färger i Umeå på fredagskvällen.
Macho Man tog fjärde raka och Selmer I.H. visade återigen att få konkurrenter i norr mäktar med att klå honom – särskilt inte den kalla årstiden.
– Han springer lika fort sommar som vinter, sa Selmers tränare Gabriella Laestander.

Sex segrar, fyra andra- och en tredjeplats är Selmer I.H.s facit 2022, ett år som inbringat drygt en halv miljon kronor för tränarna och ägarna Gabriella Laestander och Bert Pettersson.
Åttaåringen har varit Skellefteå-tränad sedan slutet av förra året då Ingemar Hultqvist sålde ut och Samu Sundqvist slutade träna hästen.
Selmer och Sundqvist har dock fått fortsätta kampera ihop i den nya regin och på fredagskvällen tog de ännu en seger tillsammans.
Vintern är hästens årstid och att springa i dödens bekommer honom inte. Selmer I.H. kördes tidigt fram utvändigt ledande Maesteraemon (Sandra Eriksson) och segern blev knapp men kassaskåpssäker.
Segertiden för årstiden storfina 1.13,1 över 1640 meter.
– Det var inget snack om saken. Sandra ville köra i ledningen och jag tänkte att vi skulle hålla ett jämnt tempo och kolla vem som hade bästa hästen, och det hade vi absolut, sa Samu Sundqvist.
70 000 kronor fattas nu till fyra miljoner intjänade för åttaåringen som springer med  skor året om och inte har några problem med vinterföre. Tvärtom.
– Det är jättekul att han fortsätter vinna och att jag får fortsätta köra. Vi har smånga år bakom oss och litar på varandra. Det funkar bra, sa Samu Sundqvist, tränare på Umåker.
40 000 kronor var segern värd i Norrmaskiners Sprinterlopp.

”Handlar om att han ska ta i”

Lördagen 17 december siktar Christian Månsson att vara på plats î Uleåborg i Finland med Macho Man för en treåringsfinal (Ponsse Cup) med 12 000 euro är förstapris.
Fredagens seger i ”Ung i Norr – treåringslopp” var treåringens fjärde i rad. Förstapriset var 40 000 kronor.
Fyra segrar på sex starter under premiärsäsongen har gett 207 000 kronor i pengar för de åtta delägarna i ”Stall Macho”.
En kapabel treåring som tränaren beskyllt för att vara en skalman i loppen. Macho Man ”springer och sover” och så även den här gången.
Efter tidig ledning fick Månsson styra och ställa och propparna åkte ur hästens öron 500 meter från mål. Samu Sundqvist närmade sig med Priscilla Håleryd och segermarginalen blev ”hals”.
– Han är stark så distansen spelar ingen roll. Det handlar om att han ska ta i. Den här hästen trivs inte alls med att gå ensam. Han svarade bra även om en konkurrent kom ganska långt ut och jag hade lite torskfrossa. Han har inte riktigt förstått vad tävling är men det är en riktigt fin häst som hoppas ska utvecklas, sa Christian Månsson.

Skellefteåtravet – text för fri publicering

Foto: Jenny Rehnman