Ingen lätt start på livet – seger för undret igen

Hallå där…
…Hanna Gustafsson, Hjoggböle i Skellefteå, som vann lopp i Boden på torsdagen med familjehästen Forsunder. Det var andra segern i karriären för fyraåringen som flaskmatades när han nyss kommit till världen.

– Han var första fölet efter vår Forssaga och hon vägrade helt enkelt mata honom. Det var tydligen flera föl runt om i Sverige som hade samma historia det året att mammorna inte ville ha sina föl nära. Forssaga fick kanske någon typ av förlossningsdepression när hon inte ville ta emot honom.
Då fick du och din familj rycka in i stället?
– Vi var där varannan timme i starten och matade honom. Vi hade skiftgång morsan, farsan och jag. Så Forsunder kom verkligen nära hjärtat. Vi höll väl på i nio dygn innan det löste sig och vi fick hjälp av Madelene Wikstén i Boden (Stall WF) där det hade kommit ett döfött föl en morgon. Vi smörjde in honom i stoets fostervatten och hon –  ett varmblodssto efter Tap In –  tog emot honom….vilket ju var helt otroligt.
I torsdags kom andra segern i karriären som togs från 40 meters tillägg och lite smyga med under slutrundan.  I sista kurvan körde du till ledningen med Forsunder som höll undan med en halv längd. Vad tyckte du?
– Att han var sjukt fin! Det är en häst vi fått kämpa lite med för att bättre på psyke och viljekraft. Hemma i intervallerna är han så läcker och det är absolut den finaste häst jag kört. Men på banan har han varit så osäker och nervös och inte vetat vad han ska göra. Så nu hoppas vi att det här var vändningen.
Ni föder upp era kallblodstravare och familjen äger dem. Men det är en blandning av stavning i efternamnen har vi sett… Gustavsson Jan (pappa) och Desiree Gustafsson (mamma) samt du och din syster Agnes. Varför?
– Otroligt nog hade morsan och farsan samma efternamn! De är sambos och behåller sina stavningar med v och f.
Pappa Jan – med v – har fyra hästar på träningslistan. Forsvilja (e. Tekno Odin) är ett treårigt ostartat sto efter ert sto Forsvira. 2022 fick hon ännu ett föl (e. Horgen Tore) som inte är färdigregistrerad.
– Hon har fått namnet Forsvinna. Ett föl som fick sitt namn i en publiktävling på Sleipnerdagen i Skellefteå i somras.
Slutligen några ord om en av Skellefteås mest kända hästar, elvaåriga Forspärla med 1,6 miljoner intjänat. 16 segrar totalt har det blivit men ingen i år, då hon bland annat stött på kallblodsvärldens bästa sto Stjärnblomster flera gånger.
– Ja, precis. Vi räknar andraplatserna bakom Stjärnblomster som segrar. För Jan-Olov Perssons häst går ju inte att slå. Jag och Forspärla drog ju fram Stjärnblomster till ett svenskt rekord i år. Många glömmer Forspärla – men jä…vad hon kan och vad hon vill fortfarande! Det är bara så att hon inte räcker mot Stjärnblomster. Hon får fortsätta så länge hon tycker att det är roligt. Och som i år, hon har ju verkligen utvecklats trots hennes ålder. Det finns inga passande lopp just nu så hon vintertränas. Sedan får vi se när det dyker upp nåt nästa år och hur hon ställer sig till det.
När är hon som bäst?
– Hon är som en bil att köra. Men slask gillar hon inte. Forspärla går bäst på sommarbana och barfota runt om, säger Hanna Gustafsson.

Skellefteåtravet – text för fri publicering

Bild: Forsunder efter torsdagens seger med tränaren Jan Gustavsson och Hanna Gustafsson.
Foto: Carinas Fotosida

Senaste nyheterna

En trevlig årsfinal

Försenat tåg

Lia Stubin vann i Umeå

Två skellefteåsegrar i Boden

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge