Fartfyllde Troll Odin gladde efter fyra års vila

Första starten på fyra år slutade med en plättlätt seger.
Inför torsdagens lunchtrav i Boden var det dubbel spänning för ägaren Urban Holmgren och nya tränarna Klas Wahlberg och Amalia Larsson.
Skulle nioårige Troll Odin ta sig ännu en skentur eller visa hur bra han var?
– Vilken höjdare och födelsedagspresent! säger Holmgren som fyller 70 år i helgen.

Ove A Lindqvist och Anki Frisk luftade Olly Håleryd inför finalerna i V75 på Solvalla om ett par veckor och Gabriella Laestander och Bert Pettersson tog en dubbelseger under lunchtravet i Boden på torsdagen.
Fyra segrar för Skellefteå – där den fjärde vinnarhästen var den klart mest spektakulära.
Urban Holmgren har sysslat med hästar i många år men aldrig haft en bättre än Troll Odin. Sedan inkörningen som tvååring har Holmgren försökt få Troll Odin på rätta tankar men inte tyckt att han lyckats något vidare. Skenturerna har varit många och för några månader sedan tog han beslutet att låta Skråmträsk-paret Klas Wahlberg och Amalia Larsson få prova hästen.
– Det blev sista chansen för Troll Odin, för det här är ingen häst som jag velat sälja till någon. Jag har haft några ganska bra under åren och det här är den bästa travaren jag haft. Psyket har dock inte hängt med, säger han.
Inför torsdagen hade Troll Odin inte startat på fyra år. Holmgren har provat veterinärer, träning och hagliv för kallblodsvalacken som fyller tio år nästa år.
I januari 2019 fick hästen strykas på grund av oregerlighet inför en tänkt start hemma i Skellefteå. I Boden satte sig Micael Melander upp för första gången och från sidan såg det inte ut att vara några problem alls.
Troll Odin var uppe täthästarna direkt från tillägg och fick avvakta i andrapar utvändigt i några hundra meter innan Melander gjorde slag i saken och körde till ledning varvet från mål.
Urban Holmgren berömmer hästen som en riktig ”travare” och man kan inte ge honom annat än rätt. Troll Odin sprintade undan i fin stil till överlägsen triumf på nya rekordet 1.30,7 över 1660 meter. Det här blev tredje segern i hästens blott elfte start.

”Behövde lite ombyte”
Urban Holmgren fyller 70 på söndag och fick fira lite i förtid med Klas Wahlberg och Amalia Larsson i Boden.
– Han behövde lite ombyte och kom verkligen till rätt ställe. Med mig blev det lite i samma banor. Vi får hoppas att det fortsätter så här bra också för Klas och Amanda. För det har inte känts bra att ha en häst som inte gått att köra i lopp, säger Urban Holmgren som håller Troll Odin som en kapacitetsmässigt bättre häst än Maxman som sprang in över 600 000 kronor under sin karriär som avslutades 1999.

Skenturerna uteblev
Amalia Larsson berättar att Troll Odin varit sambon Klas ”projekt”-
– Han kom till oss för inte så länge sedan och vi visste ju inte hur det skulle gå, om vi skulle bli tvingade att låta honom gå till slakt eller inte. Troll Odin är så otroligt mysig och snäll hemma på gården men har varit svår i träningen för Klas och vi har liksom väntat på lite skenturer. Men de kom aldrig och då återstod bara att starta och se. Nu njuter vi, särskilt som att segern kom så lägligt nu när Urban fyller år, säger Amalia Larsson

Underhöll V75-formen

Olly Håleryd
har varit mycket bra i två raka V75-starter och är klar för finalen av Diamantstoet på Solvalla lördagen 26 november.
I Boden underhöll stoet formen med en lätt seger. Ove A Lindqvist provade ett helstängt huvudlag för första gången och körde sig till ledningen i den första kurvan efter en liten säkerhetsstart från spår tre i volten.
Olly Håleryd var dagens näst största favorit, spelad på 56 procent på V4.
– Hon har visat sig vara ganska startsnabb med öppet huvudlag också. Men det är efter 20-30 meter som hon brukar bromsa till för mig. När vi ska ut i V75-finalerna blev vi ju tvungna att prova några växlar till med henne och hon funkade bra med det helstängda. Vi får se om det blir rycktussar och om vi kanske lättar henne i balansen också inför Solvalla, sa Ove efter att ha kört undan med några längder till seger på tiden 1.14,9 över 1640 meter.

Dubbelseger för Laestander- Pettersson

Gabriella Laestander och Bert Pettersson blev dubbelsegrare under lunchtravet.
Pålitlige Selmer I.H. var lunchspelets störste favorit (63 procent) och tog en lätt seger efter tidig ledning för Samu Sundqvist.
– Det kanske till och med blev för lugnt?! Jag ville inte köra mer än det behövdes och det var en säker seger. Som det känns har han en väldigt, väldigt bra vinter framför sig, sa Samu Sundqvist.
Pavlova Vixi flyttades för en tid sedan till Gabriella Laestander och tog nu första segern i andra starten i den nya regin i ett treåringslopp för ston.
Brängan Boyz AB äger stoet som segrade för första gången i karriären.
Micael Melander testade för ledningen men fick svar av Ove A Lindqvist som körde i ledningen med Sören Lennartson-tränade Supply Duct.
Pavlova Vixi vann efter ett lopp i ledarens rygg i stället efter att ha fångat in Supply Duct i de sista stegen sedan Ove A Lindqvist försök skaka av sig motståndet 300 meter från mål.
Oddset 7,40 och segertiden 1.19,4 över 2140 meter volt.

Skellefteåtravet – text för fri publicering

Foto: Carinas Travfoton samt Britt Lindgren (arkivbild Olly Håleryd)

Senaste nyheterna

En trevlig årsfinal

Försenat tåg

Lia Stubin vann i Umeå

Två skellefteåsegrar i Boden

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge