Uppåt i Blåfors i ett par veckor

Wild Wiking, Baltimore Broline och Macho Man.
Se där, tre segrare från Skellefteå i Boden på torsdagen.
Wild Wiking knep karriärens största seger i Gorms lopp och tränaren Krister Burström hoppas på en bra vinter för sjuåringen.
– Vi tror att han är ruggigt bra på brodd – förhoppningsvis blir det debut på isen här i vintern.

Skellefteåtravet kunde räkna in tre segrar i Boden under torsdagskvällen.
Amatören Krister Burström från byn Blåfors i Byske tränar och äger Wild Wiking som var en av kvällens mest överlägsna vinnare i ”Gorms lopp” med 25 000 kronor i förstapris.
Mikael Lindqvist satt bakom den sjuårige kallblodsvalacken som snabbstartade och var framme  i ledarryggen redan i ingången av den första kurvan från dubbla tillägg.
Lindqvist väntade med att vrida ut till 400-500 meter från mål. Wild Wiking länsade sedab undan till seger med ”många längder”.
Att ett par av konkurrenterna galopperade spelade mindre roll för utgången. Wild Wiking såg mycket formstark ut.
Mikael Lindqvist efter loppet:
– Han är bra den här, och startsnabb. Det är bara att vända upp så far han iväg. Jag hoppade bort segern i Umeå med honom för två starter sedan och senast i Skellefteå funkade han inte på banan.
Krister Burström jobbar som grävmaskinist och svarar i mobilen under arbete på fredagen. Hemma i Blåfors finns två kallblod, båda uppfödda av Stall Dubbel-W HB i Lycksele.
Burström har haft varmblod tidigare. Nu har han svängt över till kallblod.
Ettåriga Wild Isabelle känns enligt ägaren ”mycket bra” och Wild Wiking kan ha sin bästa tid framför sig.
– Det är roligt att det får stämma lite. Ettåringen har varit på inkörning hos John Östman och allt har gåt som på räls. Så nu är det uppåt i ett par veckor! säger Blåfors-amatören skrattande.

Kommer från Blueforce
Burström har hållit på med hästar i 25 år och under tiden med handelsbolag och varmblod kallade han sig ”Stall Blueforce, Byske”. Blueforce hemma-svengelska för Blåfors då.
Blueforce Arnie är en av hästarna han tränat. Egenägda kallblodet Ulfaks var i träning hos Lars Marklund och vann bland annat Sprinterpokalen i Skellefteå 2015.
– Ulfaks slog även Hallsta Lotus en gång i Skellefteå, det är ju sånt man tänker på ibland. Nu är man som sagt helnöjd för dagen med både ettåringen och Wild Wiking som haft en del otur. Men otur har ju alla hästar i och för sig. Vintern hoppas vi en del på. Med tanke på hur han alltid tränat tror vi att han är ruggigt bra på brodd. Men han har varit sjuk varenda höst och har faktiskt aldrig startat på brodd. Micke Lindqvist ska ha beröm också, han kör bra. säger Krister Burström.

”Nu springer han”

I loppet efter tog Christian Månsson-tränade Macho Man (bilden från torsdagen) första seger i tredje starten i karriären. Den treårig valacken brakade enkelt till ledningen och ledde runt om.
Efter att ha fått bestämma första 1000 meterna i trakterna av 1.20 klev Macho Man undan till seger med sju längder. Förstapriset 25 000 kronor.
– Det är en fantastiskt härlig häst som vi trott på hela tiden. Nu var det faktiskt första gången han tog i. Jag trodde faktiskt att vi skulle få vänta till fyraåringssäsongen innan det började lossna – men nu springer han, sa Christian Månsson.

Baltimore Broline tog sig förbi
I ett treåringslopp ingående i Svensk Travsports Unghästserie tog Baltimore Broline andra segern i fjärde starten sedan han köptes som ostartad till Skellefteå i somras.
Stefan Lundmark tränar hästen ägd av ”L-N Häst HB & Umelight AB”.
Torsdagens seger var värd 40 000 kronor.
Jens Eriksson var favorit i loppet och tog programenligt hand om ledningen med Utter Soutwind. Ove A Lindqvist liftade med i ledarryggen med Baltimore Broline till i sista kurvan och skaffade sig efter lite kamp, grepp i andraspår kort före mål och förpassade Utter Soutwind till andraplatsen.
Efter loppet anmärkte intervjuaren David Zimmer på att Baltimore Broline tog allt i sin egen takt och till och med stannade och stod still på vägen till vinnarcirkeln.
– Daniel Redén meddelar bra saker om alla han säljer, den här sa han var mycket mycket sen och att ägarna kanske inte skulle få riktig glädje av förrän kanske nästa år. I dag var han lite felbalanserad. Men okej, det gick vägen ändå. Det känns bra inför nästa år med den här som Redén sagt är en de lataste han kört! sa Ove A Lindqvist om den Stefan Lundmark-tränade hästen.

Skellefteåtravet – text för fri publicering

Foto: Carinas Fotosida