Fyra hästar i samma lopp – Bjurman letar selar

Fyra hästar tar Skellefteås Jerker Bjurman med sig till Umåker i kväll fredag.
Samtliga startar i samma lopp – Lars Öströms Stolopp med 100 000 till vinnaren.
– Det har varit mycket letande i selkammaren för att få fyra beredda i samma lopp!

Efter en sommar och höst med tävlande både i Sverige och Norge börjar Jerker Bjurman se slutet på säsongen för några av hästarna i stallet.
6 Sonja Kiro vann sin uttagning till det norska stokriteriet och var betrodd i finalen där hon fastnade med krafter i rygg på en tröttnande konkurrent.
Hon är också den av Bjurmans hästar som blir betrodd i Lars Öströms Stolopp i kväll (Umåkers lopp 7, tillika V64-2).
– Absolut är hon bästa chansen av mina. Sonja står bäst till propositionsmässigt också, säger Jerker Bjurman om loppet där hans häst är klar andrahandare bakom Öystein Tjomslands stora favorit 14 Ragnhild W.M. som står med 80 (!) meters tillägg i loppet.
I Lars Öströms Stolopp för tre- och fyraåriga ston står treåringarna bättre till än de ett år äldre konkurrenterna. Extra tillägg blir det också beroende på hur mycket hästarna tjänat.
Längst bak i fältet med 15 hästar på 80-metersfållan finns också Skellefeåstallets 13. Wik Viktoria och 15. Mira Kiro. Den senare, Mira, vann loppet i förra året som treåring.
Att hämta in 80 meters tillägg ska normalt inte gå.
– Nej, det blir ju jättesvårt så klart. Men det är som sagt en kul grej och fina pengar i hela prisskalan så vi får hoppas att vi får med oss en slant. I de bästa stunder så matchar båda mina Tjomslands Ragnhild W.M. Men jag vet inte om det är i dag– jag är inte jätteoptimistisk med de två.
Har du haft fyra hästar i samma lopp någon gång?
– Nej, och det ska aldrig mer hända heller! Som sagt är det mycket jobb för ett litet stall när allt händer på en gång. Men det är helt klart en kul grej med den här ”proppen”, de är svåra att hitta. Då Håkan (Persson, sportchef på Umåker) bjuder upp till dans får vi tacka ja.
Några plus eller minus inför kvällen?
– Allt är bra med hästarna. Bara jag har fått med mig alla grejer så är det inga minus.
Jan-Olov Perssons fyraåriga 12 Dunungen var kullens drottning i fjol men har i år ingen seger på sex starter och blir inte så mycket spelad faktiskt. Vem tycker du ska vinna loppet, du som följer med i kallblodssporten?
– Det är ett jättefint lopp. Svår att säga! Att Mira Kiro är rankad tvåa i programmet och är enprocentare på strecken säger lite om hur jämnt loppet är. Vem som helst. Om Kylin-Bloms 2 Dansa Undan springer motsvarande tid i volt som den gör på Bjerke så hinner ju ingen ikapp den, fungerar Ragnhild W.M. fullt ut är den farlig också. 11 Tekno Jerva tror jag är bortglömd i tipsen på kapacitet kanske den är den värsta av allihop.
Din egen Sonja Kiro nämns i tipsen.
– Hon har chans. Sedan har jag sagt så många gånger att 4 Saga Kiro är en bättre häst (en procent) men hon galopperar ofta så snart orkar jag inte säga det nåt mer. Gör Saga om det loppet hon gjorde näst senast och kommer iväg och kan slappna av lite grand kan det bli jobbigt för dom andra. Hon är klar tvåa från mitt stall i det här loppet.
Blir det vintervila efter fredagens start för några av hästarna?
– Vi får se, de har kämpat på bra i höst och gjort det bra alla fyra. Efter det här loppet vet vi hur de står till i finalerna i Norrlands Elitserie i Umeå om två veckor. Eventuellt väntar vi på vinterbana och laddar för Umåker på juldagen och ser om de spolar banan där eller inte.

Fotnot: Kvällens V64-omgång saxas mellan Romme och Umåker. Första V64-start i V64Xpress är klockan 20.30
Första start på Umåker i kväll är klockan 18.30.
Skellefteåtravet ställer upp med totalt 18 hästar i kväll!

Skellefteåtravet – text för fri publicering