Bengtsson från Klutmark har en komet i stallet

Fredagen var en stor kallblodskväll på Umåker med flera större lopp.
Jerker Bjurman hade en av huvudrollerna –  men en viss Gunilla Bengtsson från Klutmark klämde sig emellan som den enda tränaren från Skellefteå med en seger under kvällen.
Kometen Bäck Storm var återigen strålande och har i år tagit fyra segrar och sprungit in över 100 000 kronor.

Gunilla Bengtsson – amatör med licens på Skellefteåtravet – fanns både i kulisserna och i vinnarcirkeln på fredagskvällen och ställde i skymundan upp med sulky och hjälpte Jerker Bjurman med selningen inför Lars Öströms lopp där Bjurman hade fyra hästar till start.
Tidigare på kvällen hade Bäck Storm ur Bengtssons eget stall, segrat i ett lopp ingående i Svensk Travsports Kallblodsserie. Jens Eriksson körde sexåringen till fjärde segern i årets nio starter.
Ett par andraplatser har det blivit också och drygt 100 000 kronor intjänat under hästens egentliga debutsäsong.
30 000 kronor ramlade in i fredagens lopp.
–  Alltså, man är i chock! Bäck Storm börjar nog bli den bästa vi har haft jag och min sambo och ändå har vi hållit på länge med Chicago P.P. (född 1997) som den första häst vi hade tillsammans, berättar Gunilla Bengtsson.
Bäck Storm var inte inkörd då han köptes till Klutmark-stallet i november som tvååring och kvalade inte förrän sent som femåring.
Efter att ha diskvalificerats för galopp i debuten dröjde det nästan ett år innan hästen gjorde start nummer två. Det var i våras och efter att ha blandat fina insatser med galoppmisslyckanden har Bäck Storm varit som ett lås i några starter för kusken William Strand.

Plötsligt säker på benen
På fredagen fick Jens Eriksson köra för första gången och kunde vara riktigt offensiv i sulkyn. Trots dubbla tillägg var Bäck Storm tidigt framme i ledarens rygg. När Eriksson vek ut på den sista bortre långsidan länsade sexåringen undan på ett mycket rejält sätt på nya rekordet 1.32,1 över 2180 meter.
Av tidiga galopptendenser syns inte ett spår.
– Det finns ingen galoppkänsla i honom alls. Jag tror att det handlar om att han har mognat. I fjol kände vi ju att det fanns där men han kunde aldrig slappna av och gilla läget på en travbana. Han var jätteosäker i allt vi skulle göra. När vi upptäckte att han hade magsår och bara lät honom ta det lugnt ett år var det som att polletten trillade, som om han sa till oss att det här är ju kul, säger Gunilla Bengtsson.

Årsföl och nu fem att ta hand om
Till för nio år sedan var hon mjölkbonde med sambon Per-Erik Eriksson på gården i Klutmark. Nu har paret köttdjur och jobbar heltid med annat, Gunilla som personlig assistent.
Något firande har det inte hunnit bli vid någon av segrarna.
– Min sambo jobbar när jag är ledig och tvärtom. Så det är svårt att hitta tillfälle. Men vi ska hitta på något så klart för det här är helt magiskt, säger amatören med fyra hästar på listan, förutom Kometen finns två ostartade samt fölmärren Bäckboda Dolly upptagna på svensktravsport.se.
Rotets Dotra föddes i år undan just Bäckboda Dolly med Dotterud Teddy som pappa.
– Den är inte registrerad ännu, så vi har fem i stallet egentligen, säger hon,
Bäckstorm och Gunilla är doldisar 2022 på Skellefteåtravet men klara aspiranter för en kometutmärkelse.
Nästa start för Bäck Storm är planerad till torsdagen 10 november då det i så fall blir debut över kort distans.

”Över en miljooo.ooon inkört”

Gunilla Bengtsson hade även ett finger med i spelet när Jerker Bjurman skulle få ihop det med fyra startande i Lars Öströms lopp med 100 000 kronor till vinnaren. Som selningshjälp. (se inför-intervjun med Bjurman fredag på skellefteatravet.se).
Det favoritseger i loppet i form av Öystein Tjomsland-tränade Ragnhild W.M. Jerker Bjurmans Sonja Kiro stark tvåa med Ove A Lindqvist i sulkyn.
Sjua i loppet Mira Kiro (med galopp),  åtta Wik Viktoria. Diskvalificerad för galopp, Saga Kiro.
Jerker Bjurman skrev på instagram efter loppet på stallkontot stall_kiro: ”Travsport handlar för mig mycket om att sätta upp mål och drömmar och sedan uppfylla och överträffa dessa. När Sonja Kiro skar mållinjen som tvåa i ”Lars Öströms stolopp” på Umåker igår kväll så kunde ännu en milstolpe bockas av. Över en miljooo.ooon inkört till stallet under året. Kanske inte så märkvärdigt för den stora travtränaren, men för den lilla, med endast sju startande kallblod på listan och geografiskt verksam bortom ära och redlighet är det stooo.ooort”

Skellefteåtravet – text för fri publicering
Bild: Carina Olofsson (från seger i Boden i september)