Oslo: Jättefavoriten spökade för Skellefteåhästen

Bild: Sonja Kiro kloss i rygg på ledande Lannem Stella i den sista kurvan i norska stokriteriet. 

Storfavoriten Lannem Stella var inte kurant för dagen och började skritta i den sista kurvan och drog med sig andrahandsfavoriten Sonja Kiro i fallet…
Så slutade äventyret i Norskt Travkriterium för kallblodsston för Jerker Bjurman.
Skellefteåtränaren fick med sig en sjätteplats i stoderbyt med Wik Viktoria värd 65 000 kronor.

Bjerkes klasselöpshelg vek lördagen för de kallblodiga stonas finaler.
Jan-Olov Perssons obesegrade Lannem Stella var gigantisk favorit i stokriteriet och förväntades defilera hem loppet efter att Mats E Djuse kört till ledningen.
I rygg satt Dag Sveinung-Dalen med andrahandsfavoriten Sonja Kiro. ”Perfekt placerad” som det brukar heta. Storfavoriten Lannem Stella var emellertid inte kurant för dagen och föll till niondeplatsen efter att ha börjat skritta i den sista kurvan.
Sonja Kiro drogs med till sista plats när det blev stopp framför – med en riktigt fin placering på lut.
– Kusken sa att Sonja hade allt kvar och i övrigt fanns det inte så mycket att kommentera eller spekulera om. Hela säsongen blev som vi önskade med Sonja Kiro ända till 200 kvar av kriteriefinalen. Hon hade värmt oerhört under eftermiddagen där men det blev alltså max otur i loppet, säger Jerker Bjurman under söndagsmorgonen då han nyss börjat rulla hemöver efter en natt i Östersund med hästarna.
Efter Lannem Stellas platta fall blev en ordentlig skräll i loppet i form av Jens Kristian Brenne-tränade Suså Ö.K. körd av Åsbjörn Tengsareid. Belöningen: 500 000 norska kronor.
Sonja Kiro blev åtta i loppet och fick 5000 kronor som alla andra som genomförde finalen utan att bli diskvalificerade. Lannem Stella (troligen halsproblem) nia.
Oskar J Anderssons Teknopuma slutade fyra i Stokriteriet.

Toppspurt mot de bästa
Sedan var det dags för de fyraåriga stona att göra upp.
Stor favorit var Öystein Tjomslands Nordsjö Anna som infriade favoritskapet med råge och kördes undan till en överlägsen seger.
Bakom slutade Jerker Bjurmans duo Wik Viktoria sexa (värd hela 65 000 norska kronor) och Mira Kiro åtta.
I stoderbyt var det 750 000 (!) norska kronor i förstapris.
– Mira Kiro hade en sämre dag då det fattades några procent och då lyckas man inte i en derbyfinal. Jag är inte alls besviken på henne, alla kan ha en sämre dag. Wik Viktoria däremot var det lika mycket åt rätt håll med efter att Mats E Djuse serverat henne en resa på innerspår enligt planen. Hon blev hängande i första kurvan och backades ner och fick sista paret invändigt. Mats hade order om att bara köra ”sista 160 meterna” och så blev det också! Wik Viktoria tog fyra-fem placeringar på upploppet och var mycket bra, säger Jerker Bjurman.

Rundar av i slutet av oktober?
Bjurman hade kalkylerat med fina pengar med Sonja Kiro som nu gick i mål okörd med en premie på endast några tusenlappar. Därför blir det troligen ett lopp till i år för hästen i stället för vintervila.
Fredagen 17 oktober kör Umåker Lars Öströms Stolopp med 100 000 kronor i förstapris, ett lopp för tre- och fyraåringar över grunddistansen 2140 meter.
– Kanske blir det start där för Sonja och kanske även för någon eller några andra av mina treåringar, vi får se. Jag som hela tiden haft invändningar mot Sonja måste säga att jag blivit övertygad om att hon är bra! säger Bjurman.

Bäck Storm i Boden

Skellefteåtravet hade fler kallblod ute den här lördagen. I Boden kördes en breddloppsdag där Gunilla Bengtssons Bäck Storm var påpassad storfavorit (spelad till 15 för 10) i lopp 1.
Bäck Storm kom från seger på Umåker och var nu helt överlägsen i andra raka för William Strand.
Den sexårige valacken (uppfödd av Bäckbodagård AB, Bureå) rundade konkurrenterna från 40 meters tillägg och klev ifrån. Segertiden 1.33,8 över 2180 meter.
Bäck Storm kom till start sent som femåring i fjol då det endast blev en start. Efter kvalificeringslopp i juni har valacken nu tagit tre segrar och en andraplats som bäst på sju starter under ett 2022 då kassan fyllts på med 58 400 kronor.

Skellefteåtravet – artikel för fri publicering
Foto: Utsändningen rikstoto.no samt Carinas Fotosida (Bäck Storm)