Ett snack med förre kaptenen i Skellefteå AIK inför V75

Intervju inför Skellefteåtravets STL-tävlingar med V75 lördagen 1 oktober.
Första start kl 14.45, första V75-start kl. 16.20.
För information om biljetter och aktiviteter, besök skellefteatravet.se


Jimmie Ericsson spelade ishockey nästan hela karriären för Skellefteå AIK och vann bland annat två SM-guld med klubben. AIK:s store på senare år blev den första spelaren i klubbens historia att få sin tröjan hissad i taket i hemmaarenan nu i september.
Inför lördagen högaktuell som delägare i jättelöftet Olly Håleryd som blir en av favoriterna i försöket till Diamantstoet (V75-4).

Hallå där…
… Jimmie Ericsson vars delägda Olly Håleryd kliver ut i den verkliga hetluften på lördag i V75 hemma i Skellefteå. Hon har bollat med motståndarna i tre av fem starter i karriären och varit bra även vid andraplatserna. Nu ställs hon mot karriärens tuffaste motstånd!
– Det är så klart tufft motstånd, dessutom har hon spår fem i voltstart och det är inte optimalt. Men hon är härlig Olly och vi kan bara hoppas att hon ska komma ifrån den här starten på ett bra sätt och att hon ska göra ett bra lopp.
Skellefteåamatörerna Ann-Catrin Frisk och Ove A Lindqvist tränar hästen. Har du hört något från stallet sedan startlistorna presenterades i söndags?
– Nej, vi ägare har inte hunnit prata något om loppet. Men jag vet ju att spåret inte är det man normalt önskar i spårlottningen. Inför det här har man även balanserat om henne lite grand, så nu hoppas vi att hon ska bli ännu lite bättre, säger Jimmie Ericsson.
Olly Håleryd anses som mycket lovande och är den första travaren du är med på. Har det gått upp för dig att det inte brukar gå så här snabbt att komma över en riktigt bra häst?
– Jag har ju hört från många att vi haft tur. Sedan så är hon ju inte så grovt byggd och haft lite småproblem och av den anledningen inte startat så ofta. Vi får hoppas att hon utvecklas.
Ni är några vänner i Skellefteå som äger hästen och kallar er Stall Nalta Eljest. Hur gick det till när ni blev med häst?
– Vi är ett kompisgäng i Skellefteå som brukar tippa V75. En av oss har till och med ett eget stall. Ove A Lindqvist ringde och presenterade två hästar och undrade om vi ville köpa. På den vägen. Med tanke på hur många som ville vara med av alla man känner hade vi egentligen kunnat dela på både Olly Håleryd och Olea Håleryd som var aktuell (Olea startar inte på lördag) Men nu blev det bara Olly Håleryd den här gången för oss. Så…ett kompisgäng som gillar sporten trav och har köpt en häst, till att börja med.
Din kompis med eget stall, vem är det?
– Jonas Nygren kör inte hästarna själv men brukar fylla på mat i alla fall och är en som städar i stallet där hemma! Det är hans fru Maria Vikström som tränar deras hästar. (Amatören Maria Vikström har en häst till start på V75-spelet på lördag, nyförvärvet 1 Inspector, V75-7, bronsdivisionen reds anm).
Hur är Olly Håleryd till sättet, brukar du hälsa på henne mellan varven?
– Hon är ju svinhärlig alltså. Min dotter Elsa, 11 år, Olle, 6, följer gärna med och matar och får borsta och greja med henne. Frågar man om de vill följa med till stallet brukar det inte vara några långa betänketider, säger Jimmie Ericsson.

Många idrottsmän säger att hästägandet är ett sätt att tävla vidare när den egna karriären är avslutad. Är det så även i ditt fall?

– Javisst, det är spännande när det är dags för tävling, När Olly ska starta försöker jag verkligen vara på plats. Det här började med att covid kom och att jag plötsligt inte tyckte att det var så roligt att kolla på någon annan sport – hockey och fotboll som jag tittat väldigt mycket på. Då blev det så att man blev intresserad av trav och började tippa lite oftare och även intresserade sig mer för själva sporten också.
Grundlades intresset när du spelade hockey, det där med att fylla tid i spelarbussar och omklädningsrum under tiden Skellefteå AIK?
– De sista åren jag spelade var det inte speciellt mycket travtippande i hockeylaget. Det var väldigt tidigt i min karriär som det var stort med väldigt mycket trav. På den tiden var det oftast en match mindre i veckan också och det fanns mer tid. Så travintresset har tagit fart efter karriären. Det krävs ju att det är någon som drar i det där för att det ska fungera.
Vad jobbar du med nu?
– Jag driver flera padelhallar, både i Skellefteå och Lycksele. Och så öppnar vi snart i Vännäs.
Var ska du och ditt gäng vara när loppet V75-4 går runt halv sex på lördag?
– Antingen finns vi på stallbacken eller…ja, vi är i alla fall runt banan någonstans. Det ska verkligen bli jäkligt roligt. Jag tänkte även hinna svänga förbi stallet innan lördag och mata henne med något gott som hon brukar gilla, slutar Jimmie Ericsson.


Skellefteåtravet – artikel för fri publicering
Bild: Bildbyrån (spelarbild) och Sophie Nyblom