Ellen Karlsson – en vinnare

22-åriga Ellen Karlsson från Skellefteå tog karriärens första seger på tisdagen.
Segerhästen Nomo hade hon lånat av tidigare arbetsgivaren Leif Eriksson.
– Det var bara eufori sista biten! sa Ellen efter segern i Gunnar Lindgrens lopp på Umåker för segerlösa kuskar.

Kort före sin död kom travprofilen Gunnar Lindgren upp med idén om att ge en klocka till en kusk som vann sitt första lopp på hans hemmabana.
Umåker och Tidningen Västerbottningen tog upp tråden och står bakom hederspriset i loppet för segerlösa kuskar: ett presentkort på 3.000 kronor till segrande kusk.
Efter 100 ponnylopp har Ellen Karlsson inte lyckats fullt ut med stor häst i de lopp hon deltagit i. Med sjuårige valacken Nomo blev hon tvåa hemma i Skellefteå i augusti och på tisdagen kom segern med samma häst.
Ett elftespår bakom bilen blev femte utvändigt. Ellen Karlsson satt still i den positionen ända till mitten av den sista bortre långsidan där Nomo vreds ut till attack.
En tredjetagg genom den sista kurvan gjorde ingenting alls. Nemo klev undan till klar seger. Bergsåkers Elin Johansson närmade sig med Floalts Doncorleon men då var Ellen redan i mål.
– Jag hade fått instruktioner att sitta still så länge jag kunde eftersom hästen har en bra spurt när han får gå lite på rulle. Det löste sig verkligen perfekt. Lite orolig blev jag eftersom han brukar kunna ”snegla bakåt”, men jag kände ganska tidigt att det var lugnt, sa Ellen Karlsson.

Med i Svensk Travsports styrelse
2019 valdes Ellen Karlsson in i Svensk Travsports styrelse som ungdomsrepresentant. Då som 19-åring. Hon behåller styrelseuppdraget och rundade i våras av sin tjänst som hästskötare hos Skellefteåtränaren Leif Eriksson där hon varit sedan 2016, först med en av familjens ponnyhästar och medhjälpare i stallet och sedan 2019 som anställd.
Nu väntar studier för förstagångsvinnaren från Skellefteå.
– Jag är fortfarande hos Leif och Sara och kör och rider och hjälper till när jag har möjlighet. Jag hoppas kunna hålla det här på en hög hobbynivå i framtiden, för jag brinner verkligen för travsporten. Nomo har varit min passhäst från det att han var två år gammal och jag älskar verkligen den här hästen.
–  Jag är så tacksam att Leif och Sara ger mig chansen och allt de har gjort för mig, säger Ellen Karlsson som även blev sexa med stallets Waffle samma kväll.

Ediego i bästa skick

Mikael Lindqvist hade som mål att vara med i V75 på lördag i Skellefteå med Ediego.
En incident i ett lopp i Lycksele i somras och efterföljande småstrul har dock satt käppar i hjulen.
På Umåker presenterades sjuåringen i bästa skick och tog en överlägsen seger i ett breddlopp. Segertiden skrevs till 1.14,3 över 1640 meter auto i hästens första start över kort distans.
Mikael Lindqvist väntade till sista bortre långsidan med attacken och Ediego rundade lekande lätt till seger med sex längder.
–  I dag var Ediego tillbaka där vi vill att han ska vara. Han är sju år gammal och älskar när han kommer till tävlingsbanan och vann med både huva och proppar kvar. Målet var Skellefteå på lördag. På grund av all stolpe ut har vi inte poäng att komma med när Solänget kör V75 om någon vecka heller, sa Lindqvist som vann sitt åttonde lopp för året som kusk.

Skellefteåtravet – artikel för fri publicering
Bild: Jenny Rehnman