Efter torsdagen: Selmer het inför V75 i Skellefteå

Det blir start hemma i Skellefteå nästa lördag för stjärnan Selmer I.H.
Duon Laestander-Pettersson ser ut att ha lyckats med att sätta hästen i toppform lagom till V75 och Stig Lindmarks Styrkeprov.
– Han hade nästan allt kvar i går, säger Bert Pettersson efter den lätta dödenssegern i Boden.

I april tog Selmer I.H. en överlägsen seger i Guldtäcket i Björneborg i Finland och har därefter varit segerlös i sex starter under våren och sommaren.
Efter tre lopp på raken över tre kilometer var det sprinterdistans som gällde i ett lopp för högsta klassen i Boden på torsdagen.
Samu Sundqvist lade sig utvändigt finske favoriten President Lindy och lät Selmer I.H. avgöra på styrka. Niko Jokela fick bestämma tempot i ledningen och försökte skaka av sig uppvaktaren genom den sista kurvan med President Lindy.
Dock handlade det om kattens lek med råttan den här kvällen. Selmer I.H. hade allt under kontroll skulle det visa sig och fick kliva fram och avgöra under de sista hundra meterna av loppet och vinna med en längd på tiden 1.12,9 över 1640 meter.
Samu Sundqvist var jättenöjd efteråt.
– Han kändes jättefin hela vägen och jag kunde lita på hästens styrka. Trodde väl egentligen på seger hela loppet, sa Sundqvist efter segern i V64-loppet värd 30 000 kronor.
Tränarparet Gabriella Laestander och Bert Pettersson har siktat länge på Stig Lindmarks Styrkeprov över tre kilometer lördagen 1 oktober då hemmabanan är värd för STL/V75.
Under V75-dagen i fjol segrade Selmer i ett av ramloppen över kort distans i Skellefteå (Menhammar – Chili Khans lopp). Nu vill man in i strålkastarljusen igen i huvudloppet.
– Han är ju allround och klarar det mesta. Vi har sparat hästen för det här ett tag nu och bara gett honom tre sporadiska lopp i sommar för att ha honom igång. Nu blir det Stig Lindmarks lopp och det blir väl bra tror vi, säger Bert Pettersson.

”Låg perfekt i handen”
Selmer I.H. hade krafter kvar på torsdagen och såg spänstig ut i mål.
– Samu var jättenöjd och sa att Selmer låg perfekt i handen och att han bara petade bara till honom en gång. Vi hade fasta huva på och nästan allt kvar i går.
Andra hästar från stallet som kommer att anmälas till Skellefteås tävlingar är NoLimitJimMit (spurtade snabbast av alla i torsdagens lopp), kallblodet Guli Orkan i ett av ramloppen, samt Dante Godiva och Lavicii Boko som eventuellt har poäng för att komma med.

Bjurman tog en stalldubbel

Skellefteåtränaren Jerker Bjurmans kallblodsframgångar fortsätter.
I Boden blev det en stalldubbel i Svensk Travsports Treåringsstjärna (Norrlands Elitserie) med M.P.Domino och Sonja Kiro som var etta och två.
M.P.Domino hade några galopper i ryggen, bland annat från kvalet till Svenskt Kallblodskriterium. John Östman satt därför mest still med favoriten och tog sig sakta fram i andraspår under slutrundan från 20 meters tillägg.
Fartfyllda Saga Kiro har även hon tagit sig några galopper i viktiga årgångskval på slutet. Nu var hon säkerheten själv i händerna på Krister Söderholm.
Söderholm körde sig till ledningen dryga varvet från mål med Saga Kiro som bjöd strid ända in.

Domino på nytt banrekord
M.P.Dominos segermarginal blev en halv längd. Segertiden ett nytt banrekord för treåriga kallblodiga hingstar, 1.30,0 över 2160 meter.
– Han har ju ställt till det för sig ibland så jag tänkte inte vinna med så våldsamt mycket
utan om jag var först i mål räckte ju det, summerade John Östman.
I dag fredag åker Jerker Bjurman till Bergsåker med två hästar. Sonja Kiro, som fastnade och inte fick chansen i norska kriteriestoet, är med i lopp 6, Medelpads Hästavelsförenings Treåringslopp medan Wik Viktoria går ut i stoavdelningen i samma lopp, kvällens lopp 8.

Markstedts andra i karriären
Mera Skellefteå blev det i det sista loppet för kvällen. Angelica Markstedt tog över fyraåriga stoet M.T.Rihanna i somras och i femte starten kom första segern. En överlägsen sådan i loppet med 25 000 kronor i förstapris. Drygt 48 000 kronor har stoet tjänat i den nya regin.
Ove A Lindqvist körde till segern som togs med hela fem längder tillgodo ner till tvåan All Wild Dreams.
M.T.Rihanna segrade på tiden 16,4 över 2140 meter med bilstart. Oddset på vinnarspelet dryga sju gånger pengarna.
Det här var andra segern i den korta amatörtränarkarriären för Angelica Markstedt från byn Djupgroven, två mil väster om Skellefteå. I maj vann Markstedts Gräns Prinsessan lopp hemma på Skellefteåtravet.

Skellefteåtravet – artikel för fri publicering
Bild: Britt Lindgren

Senaste nyheterna

En trevlig årsfinal

Försenat tåg

Lia Stubin vann i Umeå

Två skellefteåsegrar i Boden

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge