Succé: Bjurman kvalade in tre till kallblodsfinalerna

Jerker Bjurman har tre hästar med i kallblodsfinalerna i Oslo om två veckor.
På torsdagen kvalade Skellefteåtränaren in trion Sonja Kiro, Wik Viktoria och Mira Kiro till det norska stokriteriet och stoderbyt – Sonja Kiro vann dessutom sitt försök.
– Det är den roligaste travdagen i mitt liv!

I Norge kvalas det onsdag till fredag till landets årgångsfinaler för både varm- och kallblod och till torsdagskvällens kval på Bjerke hade Skellefteåtränaren Jerker Bjurman tagit sig med fyra av stallets kallblod.
Saga Kiro galopperade bort sina chanser – övriga skötte sig med den äran.
I finalen av kriteriestoet på Dannero för några veckor sedan spurtade Sonja Kiro in till en fjärdeplats med Krister Söderholm i sulkyn. I Oslo hade Bjurman hyrt in norske Dag Sveinung Dalen bakom hästen som såg till att leda loppet från start till mål.
Från ett sjundespår bakom bilen klev Sonja Kiro obehindrat till ledningen och lämnade sedan konkurrenterna i den sista kurvan till en smått överlägsen seger på nya rekordtiden för hästen, 1.28,7 över 2100 meter.
Jerker Bjurman låg lågt med hästen på förhand men spelarna trodde desto mer (oddset 2,80).
– Hon brukar bara göra det hon behöver och har inte velat vara först så ofta. Jag sa därför till kusken att ta en bra rygg så är du tvåa i mål med henne, för hon hänger med vem som helst men springer inte ifrån nån. Och så bara vinner hon. Men jag sa också att det fanns en passus som var att vi har aldrig dragit snöret till propparna, ”gör vad du vill med den informationen”, berättar Jerker Bjurman sent på torsdagskvällen efter tävlingarna.
Någon smygresa blev det inte. Skellefteåstoet bara brakade till ledningen och stack ifrån sista biten när kusken Dag Sveinung Dalen drog propparna ur hästens öron 300 meter från mål.
I finalen av Norskt Stokriterium lördagen 10 september har Sonja Kiro innerspåret bakom bilen med obesegrade fenomenet Lannem Stella på spåret utanför.

Trocadero i lejonets kula
Sonjas seger värmde Jerker Bjurman som hade sin mamma Doris med sig som medhjälpare på Bjerke. Detta var i kvällens lopp två. I lopp åtta och nio hade Skellefteåstallet sina två sista kvalchanser.
–  Som sagt är det nog den roligaste travdagen i mitt liv, men man var helt slut också med så många till start i så viktiga lopp. Bjerke är lejonets kula verkligen, det blir inte bättre kallblodshästar och motstånd än så här. Alla de bästa är där –  och vi är med och hugger, det är helt fantastiskt, säger Bjurman, och fortsätter:
– Jag såg knappt loppen, drack två liter Trocadero i värmen som var där, med 25 grader i skuggan. En urladdning minst sagt.

”Viktoria vinner lätt om hon får luckan”
Stallets stora utropstecken menar Jerker Bjurman var Wik Viktoria som blev tvåa i sitt kval till derbystoet med Oskar Kylin-Blom i sulkyn.
Efter en invändig löpning från elftespåret gick Wik Viktoria snabbast av alla sista 700 meterna och fastnade i vinnaren Föynland Prinsessa rygg över mål med krafter sparade.
– Om det var segerkrafter. O, ja. Hon vinner lätt om hon får luckan. Men det spelar ingen roll, de krafterna har vi kvar till finalen nu. Det absolut roligaste på hela dagen var ändå Wik Viktorias insats. Som hon såg ut, äntligen. Vi har jobbat med den hästen för att få till henne men inte fått till hennes fulla potential i sommar. Natten till tisdagen då vi åkte hemifrån stod jag uppe och skodde och höll på och kliade mig i huvudet och klippte i sulor. En millimeter hit och dit. Och så funkar hon, underbart, säger en nöjd tränare.

”Går inte att springa fortare”
Oskar Kylin Blom kvalade även in Mira Kiro till finalen med en andraplats bakom överlägsna Sjö Perla, tränad och körd av Öystein Tjomsland.
Nordsjö Anna vann svenska derbyt för ston i Östersund och var överlägsen under kvällen, Tjomslands Sjö Perla var tvåa i Östersund och inte mycket sämre än förhandsfavoriten till finalen den här kvällen.
– Mira var ju i ledningen och Oskar berättade att han hade 1.22 med henne på gps:n när Tjomsland bara tryckte till 500 kvar med Sjö Perla i ett tempo strax under 1.20. Det går inte att springa mycket fortare än vad vår häst gjorde. Hon var jättebra, tog ett halvt galoppsteg 500 meter från meter från mål men krigade sedan hela vägen in en bit bakom Tjomslands överlägsna häst.
Vem väljer Kylin-Blom i finalen, Wik Viktoria eller Mira Kiro?
– Han väljer Mira och ville ha nionde och fick också det spåret med henne. Wik Viktoria som är så speedig valde han ett femte med så att kusken som kör den ska kunna välja taktik. Oskar säger att Mira Kiro känns väldigt komplett och valde ett passivt startspår med Mira för att hänga invändigt i ett lopp nästan alla säger sig vilja ladda från start, säger Skellefteås Jerker Bjurman.
Du kvalar in tre av fyra hästar – Saga Kiros galopp enda plumpen.
– Jag är så nöjd med de andra som gjorde vad jag hade förväntat mig att de skulle göra och lite till. Saga…den lilla galoppören som egentligen kan så oerhört mycket men som ska hoppa så så fort hon får en chans! Men Saga Kiro kommer att vara bra på Bjerke om tolv månader i stället, så det är lugnt, säger Jerker Bjurman som redan skissar på 2023 års kval i Norge.
Men först väntar årets finaler på Bjerke lördagen 10 september med 500 000 norska i förstapris i stokriteriet och 750 000 i stoderbyt.

Skellefteåtravet – artikel för fri publicering 

Foto: Jerker Bjurmans selfie med Sonja Kiro på torsdagen