Fin fjärdeplats i Kriteriestoet för Sonja Kiro

Sonja Kiro spurtade in som fyra i Kriteriestoet på Dannero och var bara någon decimeter ifrån tredjeplatsen i de treåriga kallblodsstonas finaste lopp.
Skellefteåtränaren Jerker Bjurman grämde sig en kort stund på söndagen.
– Hon var nära pallplatsen men det behövdes inte mer än en stunds eftertänksamhet för att komma fram till att det så klart var fantastiskt av henne att bli fyra! I höstas kunde vi inte ens drömma om en kriteriefinal med Sonja.

Lannem Stella och Mats E Djuse hade som väntat lekstuga och vann Kriteriestoets final med många längder på tiden 1.28,0 över 2140 meter auto. En seger värd 500 000 kronor.
Lannem Stella tränas av Jan-Olov Persson och fick sin plats i historieböckerna tillsammans med Mats E Djuse.
Bakom jättefavoriten var det mera kamp om placeringarna. (En bit bakom vinnaren på bilden syns Krister Söderholm i blått bakom Sonja Kiro),
Öystein Tjomsland slutade tvåa med Spik Borka och tredjeplatsen gick till överraskningen Ängsfanny och Jan-Ove Olsen – en häst upppfödd och ägd av Stall Jeda (Jenny Nyström och Daniel Olsson) från Skellefteå!
Krister Söderholm såg sin chans att komma på pallen med en mycket positiv Sonja Kiro, tiden i mål samma som trean, 1.29,4.
– Hon gick jättebra och förlorade ju inte med så mycket och får betyget fem av fem, sa Söderholm efter loppet.

Tog upp jakten
Mats E Djuse fick ta överta ledningen med Lannem Stella av 119-oddsaren Sundbo Korona som Robert Skoglund dök till spets med initialt.
Sonja Kiro hamnade i fjärdepar invändigt och drogs bakåt några längder 700 kvar då Skoglunds häst tröttnade från ledarryggen. Söderholm kunde dock slinka ut och ta upp jakten i den sista kurvan och Skellefteåhästen avslutade stadigt och bra till fjärdeplatsen värd 60 000 kronor.
Umåkertränaren Mats Gällerstedts Lia Lykke trevade igång och tappade en del i starten och kom tillbaka bra till femteplatsen.

”Lat från start till mål”
Jerker Bjurman har haft svårt att komma underfund med stoet som nu tjänat 154 300 kronor på karriärens åtta starter.
Aldrig har han kunnat hylla Sonja Kiro fullt ut trots fina resultat och nu en framskjuten placering i en klassiker.
– Hon vill ju ingenting. Eller vill…hon gör inte en millimeter mer än hon behöver och man måste smacka runt henne då hon inte tar i frivilligt. Hon är lat från start till mål och är egentligen inte anatomiskt rätt byggd. Men i stället är hon startsnabb och travsäker och det räcker ju! säger han med ett skratt.
Sonja Kiro är en av fyra hästar som stall Bjurman åker till Norge med om två och en halv vecka.
Efter kriteriefinalen på Dannero och kallblodens derby i Östersund är det nu nämligen Norges tur att arrangera motsvarande lopp för tre- och fyraåringarna. ”Klasselöpsuttagningarna” körs på Bjerke torsdagen 25 och fredagen 26 augusti, dagar även för varmbloden.
Förutom Sonja Kiro, reser treåriga Saga Kiro från Skellefteåstallet, samt fyraåriga stona Mira Kiro och Wik Viktoria.
Även Svenskt Kallblodskriterium vanns av konstellationen Jan-Olov Persson och Mats E Djuse. Segervapnet i hingstarna och valackernas final var hästen Brolin.
Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering

Foto: Girpower HB