”Ersmarks-chock” i Boden V64

Det är inte ofta jätteöverraskningar vinner så enkelt som Skellefteåhästen Zin Zano Bay gjorde i V64 i Boden på fredagen.
Ändå hade kusken Krister Söderholm länge flaggat för valacken.
– Det är V75 hemma som hägrar nu och vi hoppas att Krister kan köra, säger amatören Hampus Eriksson från Ersmark i Skellefteå.

Fyra hästar med hemvist Skellefteåtravet har vunnit lopp i helgen.
I Boden kom den största överraskningen i trion i form av sexårige valacken Zin Zano Bay i träning hos 32-årige Hampus Eriksson.
Eriksson har två starthästar och ett ostartat kallblod hemma på gården i byn Ersmark, knappa två mil från centrala Skellefteå.
Krister Söderholm körde stallets Tasmanian Devil till seger i Boden i april och på fredag var det Söderholm igen i vagnen när Zin Zano Bay ledde ett sprinterlopp från start till mål till glada 51 gånger pengarna på vinnarspelet.
Zin Zano Bay (spelad på en procent på V64) hade ett springspår och kunde enkelt glida till ledningen i ingången av den första kurvan när storfavoriten Ytowns Charmör högg i galopp från innerspåret.
Efter ett varv i 1.15-tempo uppvaktade Mika Forss rätt så rejäl genom den sista kurvan med Shawn Leejs men Zin Zano Bay redde ut situationen och klev undan till seger med gott om marginal ner till Yoshi Ness som kom fort den sista biten.
Spisen Trotting AB, Ersmark har hästen på leasing sedan ett drygt år tillbaka.
– Det är långt kontrakt vi skrivit med uppfödarna och vi får nog ha kvar honom så länge vi vill. Det är en tacksam amatörhäst, galopperar sällan och tar nästan alltid pengar… men är inte så tacksam i träning kanske då är lite ”vass” att ha att göra med. Men vi gillar honom jättemycket så klart, säger Hampus Eriksson.
Zin Zano Bay var bra som uppanmäld i ett lopp i Boden för en tid sedan där han blev fyra bakom vinnaren Holy Moses Mearas, så form fanns.

Hoppas på Skellefteå V75
Hampus Eriksson berättar att hästen har en speed som det gäller att hushålla med. Valacken är startsnabb och trivs mycket bra i ledningen vilket han visade någon gång även i den gamla regin hos Eric Martinsson på Axevalla.
– Det är det som är lite dilemmat med honom att han har en speed som inte får offras för mycket av i starten. Han är bra nämligen om han får gå på ”på rulle” också, då han alltid spurtar jättebra. Krister sa i någon intervju före tävlingarna att han skulle räknas om favoriten kom bort, och det stämde ju, säger Hampus Eriksson, och fortsätter:

– Vi har kommit lite rätt med honom nu och det är först när Krister börjat köra som vi förstått vad som funnits i hästen. Jag har ju jobbat i många år hos Mats Bucht och haft en del med Krister att göra, och är det nåt jag lärt mig så är det att om Krister säger nåt – ja, då gäller det. Han säger inte mycket men säger det som behövs och kan även vara rak när ens häst gör sämre lopp, säger Hampus Eriksson.
Zin Zano Bay ligger på gränsen poängmässigt för att komma med i klass I-loppet i Skellefteå V75 lördagen 2 oktober eller motsvarande under Solängets STL-dag 14 dagar senare.
Hampus Eriksson vill helst vara med på hemmabanan.
– Går det inte i klass I är vi nog gärna med i Stig Lindmarks Styrkeprov över tre kilometer samma dag. Han vann ett kortlopp i Boden men på väntan spelar det ingen roll om det är lång eller kort distans bara han får spara sin speed.

För några år sedan köpte du hästgården i Ersmark av Harriet Åberg som fött upp Bodbäcks-hästarna på gården tillsammans med maken Jan. Berätta.
– Harriet hade som krav att det skulle finnas ett kallblod på gården när vi skrev på köpekontraktet och det blev så klart ett kallblod direkt (treåriga ostartade stoet K.A.Milla, e. B.W.Modde)! Jag och sambon jobbar natt inom pykiatrin för att kunna vara med hästarna på dagarna och att ha en egen hästgård med tio boxar väldigt bra till är så klart nästan för bra för att vara sant. Vi har haft en otrolig tur. Vi köpte just precis innan batteritillverkaren Northvolt gick ut med att de skulle etablera sig i Skellefteå och i dag hade vi inte haft råd, säger Hampus Eriksson.

”Tack Peter och Johan”

I loppet efter gick en annan Skellefteåtränad häst segrande ur striden.
Roller Coaster Ås
med drygt 700 000 kronor intjänat i karriären vann direkt i Christian Månssons regi och imponerade storligen efter ett lopp utvändigt Don Draper och Sandra Eriksson.
Roller Coaster Ås hade bara varit i Månssons träning i ett par veckor innan fredagens lopp och kom från seger tidigare regin under augusti hos Johan Untersteiner.
Sandra Eriksson försökte dra Månssons häst mör genom den sista kurvan men Roller Coaster Ås hängde med lätthet på och kopplade grepp 75 meter från mål.
Segertiden skrevs till 1.14,5 över 2140 meter auto och förstapriset var 35 000 kronor.
– Vi letade en starthäst jag och Christer Tellin som äger och lyckades hitta den här till slut. Han kändes ruggigt stark 500 kvar och avgjorde också väldigt enkelt. Det är bara att tacka Peter och Johan Untersteiner för ett grymt jobb, sa Christian Månsson som endast hunnit med att lufta Roller Coaster Ås i två lätta motionsturer innan regidebuten

Två segrar samma vecka

Umåker körde trav under lördagskvällen där det var dags för en ny seger för High Hope Laday – den andra på fem dagar.
Backa Gård Stuteri äger High Hope Laday som tränas av Kjell-Ove Eriksson.
På måndagen satt Tilde Eriksson i segersulkyn, lördag kväll körde Jens till seger i loppet med 25 000 kronor i förstapris. Segertiden 1.16,9 över 2140 meter.
Gunilla Bengtssons Bäck Storm inledde karriären med en start i fjol, i år som sexåring har valacken tagit två segrar varav den andra kom på Umåker under lördagen, återigen med Willian Strand i sulkyn. Segertiden skrevs till 1.33,2 över 2160 meter. Bäck Storm fick 20 000 kronor för segern.


Skellefteåtravet – artikel för fri publicering 

Foto: Carinas Travfoton
Foto: Jenny Rehnman (bilden på High Hope Laday)