Bjurmans lastbil packad för kvalen i Oslo

En fullastad hästlastbil rullade från Västra Skråmträsk i Skellefteå vid 14-tiden på tisdagen.
Förutom fyra av stallets kallblod rymdes 12 säckar höbalar, två säckar kraftfoder, selar och hinkar och lindor och all annan utrustning för tävlingshästar.
– Jag har svart bälte i Tetris och det behövs om man ska packa en lastbil så här, säger Jerker Bjurman som ska hoppas på lycka i torsdagens derby- och kriteriekval i Oslo.

Skellefteåtränaren Jerker Bjurman är ute på äventyr för att tävla med sina hästar i den norska upplagan av kallblodens klassiska lopp.
Torsdag kväll smäller det på Bjerke i Oslo där stallet deltar med Sonja Kiro och Saga Kiro som ska vara med i kvalen till norska Stokriteriet, samt Mira Kiro och Wik Viktoria i kval till stoderbyt.
Vi når Bjurman under onsdagseftermiddagen då det endast återstår några mil till Bjerke.
Ranja (fru och kollega) sköter stallet hemma – resesällskap den här trippen är Jerkers mamma Doris.
– Vi övernattade hos Anita Löjdahl på Överby stuteri i Östersund och hästarna har bara mått gott. Ätit och druckit. I morse sprang de och slog bakut i hagen i Östersund, säger tränare Bjurman som vi bad ta bilden till artikeln innan avfärd.
Hästlastbilen rymmer fyra hästar och kommer full med både tävlande och utrustning till Oslo. Maten är viktig, kraftfoder och hö.
Men inget vatten – Skellefteåtränaren litar på Oslos vatten.
– Nej, att ta med eget vatten, där går liksom gränsen! Norrmännen har bra vatten, säger han och skrattar.

Tror mest på Mira och Saga
Norrmännen raskar av alla kval i de klassiska loppen under tre dagar, onsdag till fredag i den här veckan. Finalerna för både kallbloden och varmbloden avgörs på Bjerke helgen lördag 10-och söndag 11 oktober.
För att ta sig till final gäller en plats bland de fyra främsta på torsdagen.
Sonja Kiro kommer från en fjärdeplats i finalen av i kriteriestoet på Dannero. En häst Bjurman sällan tror på men som överraskat gång på gång.
I Bjerketravets banprogram ger redaktören tipsettan till Sonja Kiro i torsdagens lopp 2.
– Hon ska vara bland de fyra första i försöket för att går vidare och det kan hon säkert vara också. Sonja är den säkraste att gå till final av mina hästar men vad hon sedan gör i en final är en annan sak. Hon är som en traktor och gör det hon ska. Men det blir liksom…hon gör bara det hon ska. Fyra-femma den här gången, inte tvåa-trea, säger Bjurman.
Vem eller vilka tror du mest på av dina?
– Hästarna jag tror kommer med mest pengar från det här äventyret är Mira Kiro och Saga Kiro. Utan galopp är de båda i final, det är jag ganska säker på. De har liksom ingen gräns uppåt. Exempelvis Mira Kiro smällde ju till och vann Sleipner Cup på Romme i maj och har kapacitet som räcker en bit. Wik Viktoria fick ett bakspår. Synd, för en av de bästa sakerna med henne är startsnabbheten och den kan hon inte använda nu. Så det blev helt fel för henne. Hoppas att jag har fel men jag tror att Wik Viktoria är borta på grund av läget.
Dag Sveinung Dalen kör Sonja Kiro och Bollnästränaren Oskar Kylin-Blom dina övriga tre. Hur blev det så?
– Oskar och jag känner varandra, vi sitter båda i Sleipners Riksstyrelse exempelvis. Han är duktig kusk, duktig kallblodskusk. Dag Sveinung Dalen har jag tänkt på att anlita varje gång vi varit i Norge men det har aldrig blivit av. Nu provar vi honom, säger tränare Bjurman.
Hur ska ni bo?
– Hästarna inne på Bjerkes stallbacke, mamma och jag bor på hotell.

Jerker Bjurmans hästar på Bjerke, torsdagen 25 augusti: Lopp 2: 8 Sonja Kiro och 9 Saga Kiro, lopp 8: Wik Viktoria, lopp 9: 2 Mira Kiro

Skellefteåtravet – artikel för fri publicering 

Foto: J. Bjurman