Revansch för Selmer i Midsommarkransen?

Skellefteås bästa häst Selmer I.H. gör ännu ett försök i Midsommarkransen.
I fjol blev det en andraplats i det klassiska trekilometersloppet under midsommardagen.
– Formen ska vara bra och jag hoppas så klart på revansch, säger tränaren Gabriella Laestander om loppet som rundar av lördagstävlandet runt halv tolv på kvällen.

I början av april tog Selmer I.H. en överlägsen seger i finska loppet Guldtäcket i Björneborg.
Därefter har åttaåringen placerat sig 0-6-0 i tre starter.
Efter loppet i Boden 26 maj har Gabriella Laestander och Bert Pettersson förberett hästen med sikte på Midsommarkransen.
150 000 kronor lockas det med i förstapris i trekilometersloppet med planerad start klockan 23.25. Ett lopp som avslutar V64-spelet.
Förra året lyckades inte Samu Sundqvist och Selmer I.H. hämta in 60 meter på vinnaren Berra Steel och Daniel Wäjersten.
I år står Selmer I.H. längst bak igen – tipsetta i Skellefteåtravets banprogram.
– Jag är inte jätteorolig för formen och vi vet ju vilken bra häst han är. Ändå…han möter några bra hästar och lite hårt var det att tippa oss etta med en sådan som Svante Båths 15 Global Adventure med i loppet, säger Gabriella Laestander.
Efter galoppmissen i Boden i slutet av maj har det handlat om träning i byn Innervik och även ett finslipande banjobb inne på Skellefteåtravet.
Laestander säger att Selmer I.H. känns jättebra.
– Han var ju kanon i Guldtäcket i Björneborg och blev sedan inbjuden till Seinäjoki Race där han fick en för tuff resa i förhållande till motståndet. Även om han är stark och rejäl och vi hade hoppats på lite mer tycker jag att vi föll med flaggan i topp ändå. I Guldbjörken i Umeå var han pigg som sexa. Samu sa att han aldrig hade kört så fort någonsin som han gjorde på bortre långsidan där Selmer pinnade på så fort benen kunde!
I den senaste starten i Boden galopperade han 500 meter från mål efter att ha travat utvändigt ledaren i hårt tempo. Vad hände?
– Vi föll nog på eget grepp den gången efter att ha ”skott bort oss” lite grand. Han blev lite tassig och rullig och nu har vi lärt oss det. Han var absolut inte trött och kom in ganska oberörd efteråt.
Hur rankar du in honom i loppet på lördag?
– 15 Global Adventure tycker jag är absolut bästa hästen av de vi möter. Selmer är med i diskussionen så klart. Ser att de tippat Sandra Erikssons 10 Magic Cash och Roger Nilssons 12 Mellby Fog sedan. Jag vill nog också nämna hemmahästen 7 Dulce de Leche som ett bud. Ett roligt lopp blev det, säger Gabriella Laestander.
Du och Bert har sammanlagt tre hästar till start den här kvällen. Får ni med er barnen till midnattstravet?
– Dottern Vilja är tretton år och är alltid med, hon är stensäker och skulle inte missa. Sonen är 18 och brukar också följa med när det är stortrav i Skellefteå, jag kan inte tänka mig något annat.
Kan det bli framgångar med era två övriga till start – 5 Avaboy (lopp 5, V5-5) går ut i Femåringarnas Midsommarkrans.
– Det är ett felfritt lopp som är målet med honom. Micael Melander måste ta fram alla sina scills för att få honom att gå felfritt från start. Voltstart är inte Avaboys starkaste sida. I vilket fall som helst möter han några alldeles för bra hästar. Han är stark men räcker normalt inte till det här sällskapet.
Vad säger du om 5 Guli Orkan (lopp 10, V64-5) i Kalla Midsommarkransen med 100 000 kronor till vinnaren?
– Normalt är han stark och bra men senast i Norge blev starten förskjuten och fyra omstarter. Jag tror att han blev less helt enkelt. Hårt sällskap och tjänar vi pengar är jag helnöjd, säger Gabriella Laestander, på bilden bakom Selmer efter segern i Guldtäcket i Björneborg i april.

Fotnot: Skellefteås tävlingar på lördag startar klockan 19.30 med V5-spel. Klockan 21.30 drar V64 igång. En kväll med fin sport och mycket pengar att köra om för de aktiva. Fyra av loppen lockar med 100 000 kronor och däröver i förstapris. I resterande sex lopp är förstaprisen 50 000-75 000 kronor.

Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Suomen Hippos