3 000 såg Linderoths lek i Midsommarkransen

Solvallahästen Global Adventure stod i en klass för sig i Midsommarkransen.
Storloppet rundade av midnattstravet i Skellefteå några minuter över halv tolv på midsommardagen under en festkväll med runt 3 000 personer i publiken.
– Det är långt mellan gångerna man får köra riktiga topphästar och det här är en sådan, sa Per Linderoth om Svante Båths sexåring som passerat fem miljoner intjänat.

Dubbla banrekord och en bana i kanonskick.
Vädergudar, hästar och kuskar på topphumör.
En av de gladaste under kvällen var travbanechefen Joakim Johansson som hade hoppats mycket på festen på Skellefteåtravet och kunde konstatera att den blev lyckad.
– Det var toppklass på tävlingarna och underlaget var magiskt. Riktigt kul att så många dök upp och delade det här med oss. Runt 3000 personer fanns i publiken men vi måste vänta till måndag och de sista rapporterna för att kunna presentera den officiella publiksiffran eftersom Swisch låg nere i landet och vi hade strul med Tickster, säger Johansson.
Svante Båth hade skickat en häst med skötare till Skellefteå och draget blev lyckat. Global Adventure, som i vintras vann gulddivisionen i Gävle, rundade till seger från 60 meters tillägg.
Segertiden 1.14,5 över 3200 meter är ett nytt löpningsrekord i Midsommarkransen. 150 000 kronor in till hästens ägare Veckestrands EL AB med flera.
Per Linderoth vann dubbelt under kvällen med lånade hästar och var extra nöjd med Global Adventure.
– Man blir glad av att köra honom, en otroligt sympatisk och trevlig häst!
Global Adventure fick gå med i rygg på hemmahästen Selmer I.H. sista rundan och vann mycket enkelt när Linderoth bestämde sig att det var dags i den sista kurvan.
– Det gällde ju bara att tänka på hur mycket jag skulle vinna med. Om jag skulle vinna med 20 meter eller två längder. Han bara väntade på att jag skulle ta lite i högertömmen så att han skulle få sträcka ut lite grand, sa segerkusken från Östersund.
In till andraplatsen spurtade Sandra Eriksson med Magic Cash som levererade en formdoftande långspurt. Trea loppets stora överraskning, hemmatränaren Christian Månsson och Deliver, en 175-oddsare (!) på vinnarspelet som serverades en fin resa och fick spurta på open stretch. Fyra Lage Berglunds Dulce de Leche.
Hemmafavoriten Selmer I.H. och betrodde Östersundshästen Faster Than You orkade inte hela vägen efter tunga löpningar och slutade femma respektive sexa.

Dubbla kranslopp för Linderoth
Per Linderoth blev dubbelsegrare under kvällen och vann även Femåringarnas Midsommarkransen, då tillsammans med Daniel Wäjersten-tränade King Cole som vann enkelt trots grovjobb.
Linderoth passade på att hylla den vackra inramningen.
– Jag vill skicka en hyllning till publiken. Det är fantastiskt roligt att köra en sån här dag med så mycket människor som ser ut att trivas på travbanan. Det är så här det ska vara på trav!

Norskt repris i kalla kransen

I Kalla Midsommarkransen (100 000 kronor i förstapris) fick publiken se en gammal bekanting vinna.
Nioårige Kringlers Viktor från Harstad i Norge vann loppet 2019 med tillsammans med Tina Lagesen och var nu en 29-oddsare på vinnarspelet.
Elin Anita Aasvang tränar hästen som fick smyga med i rygg på Buska Blyg sista rundan och kunde avväpna denne i något som blev en tvåhästarsduell sista 600 meterna av det tre kilometer långa loppet.
– Min största segrar i karriären är den i dag och detta löpet för tre år sedan. Det är en helt fantastisk häst som vunnit över 1600 meter, 2100 meter och över tre kilometer, sa en gråtande Tina Lagesen.

Mizai lyser av form
Dubbla banrekord noterades under kvällen.
Hagmyrentränaren Jan Ove Olsen vann klassikern Cementcupen och kammade hem 75 000 kronor tillsammans med Mizai som strålade av form efter ett ryckigt lopp.
Efter en snabbstart till ledningen och en växling i inledningen, släppte Olsen när favoriten Devils Tongue kom farande. 300 kvar backade han sig ut med Mizai och kunde snuvade favoriten på segern kort före mål.
Segertiden 1.11,2 över 1640 meter är ett nytt banrekord för fyraåriga hingstar och valacker med autostart.
– Ägarna har valt att satsa på oss och då är det skönt att lyckas, sa Hagmyrentränaren som fick motta priser av representanter från Dahlgrens Cementgjuteri.
I ett kallblodslopp för fyra- och femåriga kallblod höll hemmahästen Fyrkrafs och Jens Eriksson till långt in på upploppet men fick se sig passerad av favoriten Ros Borken, körd och tränad av Öystein Tjomsland.
Segertiden 1.26,0/2140 meter auto är ett nytt bankrekord för utlandsfödda hingstar och valacker.
Bergsåkertränaren Daniel Wäjersten hade en lyckad kväll med dubbla storloppssegrar och vann även Stonas Midsommarkrans med femåriga Fabulous Pellini på 1.13,9, ett nytt rekord i voltstart för hästen.
Två där slutade Roger Nilssons Nikita Sunrise.
Bodentränaren Nilsson kunde även presentera sin – om inte alla tecken slår fel – nästa topphäst i stallet. Fyraårige Barolo Gene var suverän efter att tidigt ha fått syna dödens.
Tvåa efter en inspirerad spurt från djupaste kön, hemmastoet Olly Håleryd.
– Det var länge sedan jag hade en sådan här diamant, nu gäller bara att slipa till också, sa Roger Nilsson.
V64-spelet delade ut 18 945 kronor på sex rätt.

Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering
Foto: Sophie Nyblom