Dags för Selmer i Seinäjoki Race

Klockan fem i fyra lördag eftermiddag smäller det i finska Seinäjoki.
Då släpps fältet på i storloppet Seinäjoki Race med hela 700 000 kronor i förstapris.
Frågan är hur Skellefteåhästen Selmer I.H. ska kunna hävda sig i den tuffa konkurrensen?
– Vi tar det som ett äventyr – i såna här sammanhang har vi inte varit förut, säger Gabriella Laestander.

Selmer I.H. har fortsatt att levererat på topp sedan Gabriella Laestander och Bert Pettersson köpte hästen i höstas.
Planer smiddes för 2022 då tränaren Gabriella Laestander sneglat på stora lopp som Guldbjörken, Midsommarkransen och Norrbottens Stora Pris i närområdet.
Ett av Finlands största lopp blev en välkommen överraskning.
Efter den övertygande segern i Björneborg för snart två veckor sedan bjöds Selmer I.H. in till lördagens Seinäjoki Race. Ett inbjudningslopp för tio hästar över medeldistans. Selmer har varit med i loppet en gång tidigare, 2019 i hästens förra regi. Den gången slutade det med galopp.
Gabriella Laestander:
– Hästen har varit med i Seinäjoki men för oss är det absolut största loppet vi deltagit i. Vi tar det som ett äventyr och tar vad vi får men jag är ändå inte jätterädd för någon i loppet, förutom kanske Kali Smart som jag tycker är den bästa hästen. Kolgjinis häst har fått sämsta läget så Selmer kanske inte är borta, även om det förstås beror på hur det blir kört och så. Han går bra i dödens men i ett sånt här lopp hoppas jag att han inte hamnar där, säger Skellefteå-amatören Laestander under resan till Finland på torsdagen.

Dante med som resesällskap
Hon reser ensam med två hästar. Dante Godiva är med.
Sambon Bert tävlar på Umåker under torsdagen.
Förutom att hon ska bo på affärsmannen och hästägaren Reima Kuislas hotell vet Laestander inte vad som väntar deltagarna under vistelsen.
Grupp 1-loppet Seinäjoki Race ingår i en finsk storloppsdag där arrangörerna innan pandemin år efter år räknade in en publik på mellan 4000 och 7000 personer.
– En sån här tillställning borde dra folk som normalt inte går på trav så ofta, så det blir kul. Dante Godiva är med som resesällskap mest för att Selmer inte ska behöva stå ensam i transporten på båten över. Han startar i trekilometersloppet Etain Royal Stayer där vinnaren får ett wild card till Harper Hanovers på Solvalla. Vi hoppas på ett penningbidrag med honom, säger Gabriella.
Ett sjättespår bakom bilen blev inte hundra optimalt för Selmer I.H.
– Det är klart att det hade varit tacksamt med ett, två, tre eller nio kanske. Men
allting är ju bara roligt egentligen. Wäjerstens Esprit Sisu är absolut en topphäst men den har ju inte alls glänst i årets två starter. Nu har den två lopp innanför västen och dessutom ett bättre spår än oss. Men jag tycker att Selmer har tagit loppet i Björneborg på rätt sätt, han känns ännu mera laddad nu än vad han gjorde inför den starten. Då snöade det, nu kommer banan säkert att vara bättre. Jag tycker inte att visat att han är på nergång i alla fall hos oss, utan tvärtom har varit bra. Andrapriset är 300 000 och tredje 270 000 kronor och blir det något sånt är ju det bra, säger Gabriella Laestander.
Taktiken läggs som vanligt i Samu Sundqvists händer.
– Vi har aldrig haft diskussioner om taktik med Samu, han känner hästen bäst och får köra som hästen känns.

”Inget snack om wildcardet”
Mikael Mattfolk är ordförande för Svenska Österbottens hästavelsförbund, tillika en slags storloppspromotor och en kugge på sportavdelningarna på fyra banor i Österbotten.
Mattfolk låg bakom att Selmer I.H. fick ett wild card till lördagens lopp.
– Selmer kom över till Björneborg och slog de finska hästarna ”fair play” och förtjänade sitt wildcard. Inget snack om saken. Absolut så ska Selmer ha chans men han är förstås beroende av vad som händer i loppet, säger Mikael Mattfolk.
Vem vinner Seinäjoki Race tror du?
– Jag har lite känsla för finska stoet Willow Pride. Hon fick läget den här gången. Normalt sett ska hon inte vinna ett sånt här lopp men det är en stenhård märr och hon var trea i det här loppet i fjol. Esprit Sisu är med i matchen men måste vara bättre än han visat hittills i år. Willow Pride var inte med i loppet Selmer vann i Björneborg. Från det loppet gick däremot American Hero helt obrukad med alla krafter kvar. En jättebra häst som dock fick spår åtta.
Fotnot: Seinäjoki Race och de andra loppen på lördag går att spela på på atg.se.
Skellefteåtravets redaktion – text för fri publicering

Startlista
Seinäjoki Race
2100 meter auto

1. Deangelo – Hannu Torvinen
2. Super Schissel – Iikka Nurmonen
3. Martin de Bos – Ari Moilanen
4. Willow Pride – Santtu Raitala
5. Esprit Sisu – Daniel Wäjersten
6. Selmer I.H. – Samu Sundqvist (Gabriella Laestander)
7. Mas Capacity – Jorma Kontio (Katja Melkko)
8. American Hero – Pekka Korpi
9. Dear Friend – Olli Koivunen (Johan Untersteiner)
10. Kali Smart – Adrian Kolgjini
Förstapris: 70.000 euro, drygt 700 000 kronor


BILDEN:
Selmer I.H. går undan till seger i loppet Guldtäcket i finska Björneborg i början av april. Samu Sundqvist kör även helgens storlopp i  Seinäjoki.
Foto: Suomen Hippos