Ove A jagar vidare i Skellefteå

Ove A Lindqvist har bytt bana till Skellefteåtravet – men inte klubb.
Landets längste travkusk kommer från en travsläkt i Umeå och Björklöven är fortsatt laget nummer ett.
– Hela Skellefteå är på gång men det går ju inte att börja hålla på ishockeylaget för det, säger Lindqvist som jagar sin 3000:e seger som kusk,

///
Sedan några veckor tillbaka har Ove A Lindqvist licensen knuten till Skellefteåtravet och sambon Ann-Catrin Frisks träningsverksamhet.
Lindqvist har flyttat runt en del och varit verksam på flera av landets travbanor men förknippas mest med födelsestaden Umeå där han varit verksam i många år.
Under fjolåret klev han över 60-strecket och planer finns på att börja runda av karriären. Han har förresten redan börjat avrundandet. I Skellefteå.
Yngre förmågor som bröderna Djuse har klivit in på scenen och resandet sliter.
– Jag mår bra och så men man börjar ändå bli äldre och det är jobbigt att fara runt på trav hela tiden. Att resa tar emot. Så blir väl så för de flesta som reser och kör mycket. Nej, vi får lägga ner oss på hästarna vi har i stallet mera nu och göra bra ifrån oss där i stället, säger Lindqvist som har en träningsverksamhet på stallbacken i Skellefteå tillsammans med sambon Ann-Catrin.
– Hon är duktig och kan häst med sin bakgrund från en ganska hög nivå inom ridsporten. Vi har nästan bara hennes egna hästar i stallet. Vi har tagit in hästar i träning men då har det handlat om kompisar som ägt dem. Liquify’em är stallets stjärna efter fjolåret men jag tror inte att hon är bäst ändå. Fransmannen Love You Long Time är hur bra som helst och vi hoppas att han kommer att visa det när han blir kvitt problemen med karlederna, säger Lindqvist

På väg mot 3000
”Landets längste travkusk” brukar han kallas, 196 centimeter Lindqvist. Hösten 2011 nådde han 2000 segrar i karriären under en tävlingsdag just i Skellefteå.
I mitten av januari 2022 är han alltjämt på väg mot sin 3000:e seger och bokförd för 2874 segrar.
Jag är catchdriver i dag också men det är ju mindre nu. Målet är i alla fall att ta den 3000:e segern. Sedan kanske jag ger mig. Det fattas bara drygt 120 segrar. Det har gått tungt med segrarna på slutet men jag hoppas att jag klarar av det. Då har Skellefteå två med 3000, säger Lindqvist syftande på banans store son, Stig Lindmark som hann med 3 190 segrar som kusk.

”Håller mig till samma taxa”
I Sverige pågår en het debatt om uppsittningsavgifter för catchdrivers. Några profilerade lånekuskar vill kunna ta ut en avgift även för proffstränade hästar.
Ove A Lindqvist har tagit ut uppsittningsavgift länge berättar han.
– Ni ser mig ju nästan aldrig i Gävle och Bergsåker numera. Men uppsittningsavgift har jag tagit i fem år! Proffs och amatörer betraktar jag som samma numera, skillnaden är inte som för 20 år sedan i alla fall. Så jag har tagit 300 kronor i fem års tid över hela linjen, när de andra tagit noll. Jag varken höjer eller sänker den avgiften framöver utan håller mig till samma taxa oavsett vad som diskuteras.

Andra svängen i Skellefteå
Farfar O A Lindqvist, hästhandlaren som dog samma år som Ove föddes, tävlade bland annat mot Umåker-legendaren Berth Johanssons pappa Ragnar då det begav sig.
Tillsammans med pappa Knut och farbror Olle ”Lappen” Lindqvist ägnades mycket tid tillsammans med hästar innan det var dags att prova på som lärling hos Olle på Solvalla och i USA hos Håkan Wallner och Berndt Lindstedt.
Ove A Lindqvist har flyttat runt en del som travtränare och varit verksam på flera av landets banor men det är ändå Umåker han förknippas mest med.
Boden, Mantorp, Örebro och Solänget har varit andra adresser för Lindqvist under åren.
– Jag har faktiskt varit i Skellefteå tidigare också, då i lag med Rolf Kerttu. Vi hade ett aktiebolag ihop. Jag tror att Skellefteå blir en bana som blir att räkna med framöver. Själva stan Skellefteå kommer ju att växa rejält nu när det skapas så många jobb med batterifabriken och folk flyttar hit. Sedan har många hästägare i Skellefteå gjort en del satsningar också på slutet och det har hänt mycket på travet bara det senaste året, säger han.
Luleå Hockey och Björklöven är lagen i hans hjärta.
– Jag trivs i Skellefteå men håller fortfarande på Björklöven och Luleå – där blir det aldrig någon förändring. Om Örebro spelar i Skellefteå så ställer jag mig i Örebro-klacken också!

Skellefteåtravets redaktion

(Text för fri publicering)

Bild: Ove A Lindqvist är nära sin 3000:e seger som kusk.
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Senaste nyheterna

En trevlig årsfinal

Försenat tåg

Lia Stubin vann i Umeå

Två skellefteåsegrar i Boden

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge