Jerkers första dubbeltriumf

Umåkers torsdagstävlingar såg Jerker Bjurman spela en av de stora huvudrollerna då han räknade in karriärens första dubbelseger efter att både Wik Viktoria och Rappodina segerdefilerat. Foto: Jenny Rehnman

Jerker Bjurman selade ut två hästar i kvällens första lopp och utfallet blev det trevligt optimala då Wik Viktoria, med Magnus Djuse i sulkyn, vann före stallkamraten Mira Kiro (John Östman). Wik Viktoria kom iväg mycket bra från sitt tillägg, satt i dödens en bit in i första sväng innan hon backades ner i rygg ledaren. Där satt hon till upploppets början då ledaren bröt ut och gav Wik Viktoria fritt spår rakt fram till seger på rekordtiden 32.7/2140 meter volt. Ensam om att kunna hota var stallkamraten Mira Kiro som länge satt i andra ytter vilket blev dödens ut på slutvarvet, hon tappade lite fart i slutsvängen, men kom tillbaka starkt och var som tvåa nu bara en halv längd efter.

Summa summarum 45.000 riksdaler till Jerkers stall där och ytterligare en fet slant räknades in i det sjunde loppet då Krister Söderholm körde Jerkers Rappodina till en snygg triumf. Från ett trist tolftespår hamnade Rappodina som fjärde häst i andra spår varifrån Krister beordrade attack 1100 kvar för att snabbt komma fram och överta täten en bit ut på slutvarvet. Höll farten uppe hela vägen hem till seger med knapp, men säker, marginal och det på tiden 26.2/2140 meter auto vilket är sexåringens snabbaste notering hittills i karriären. I det här loppet reparerade Laxfaks en inledande galopp och tappad mark med ett mycket bra slutvarv vilket gav ett ”brons” i utdelning efter att John Östman och Laxfaks slalomkört över slutrakan.

Kvällen avrundades med en favoritseger för Gabriella Laestander-tränade Deli, körd av Magnus Djuse, som nu tog karriärens första seger i nionde starten. Från bakspåret hamnade ekipaget bra till i andra ytter, styrde på framåt och övertog ledningen ut på slutvarvet, ökade tempot successivt och vann överlägset med hela sju längder på nya rekordet 16.4/2140 meter auto. Här blev det en andraplacering för Jenny Lindmarks Hanish som, tillsammans med körande Melinda Renman, var snabbast av alla iväg när bilen släppte fältet, hamnade i rygg ledaren vid varvningen, kunde inte följa med där men höll de andra bakom sig hela vägen hem till mål.

I tredje loppet tog Jennifer Lundströms Zolglimten här i andra årsstarten en fin tredjeplats lotsad av Krister Söderholm. Sjuåringen startade från innerspåret bakom bilen över kortdistansen, tvingades med knapp marginal släppa frontpositionen in i första sväng, travade där i ”vinnarhålet” hela vägen fram till slutlig bronsplacering. Detta på ett klart godkänt sätt och på fin-fina rekordtiden 28.4/1640 auto.