Rapp spurt av Rappjerv

Skelleftehästarna hade en bra söndag i Boden med totalt tre segrar. Anki Frisks nyförvärv Pure Islet och Amalia Larssons Rappjerv (bilden) vann båda ett lopp med 50 000 kronor i förstapris – sedan avslutade Celeste Brodda (Christian Månsson) tävlingsdagen med att vinna P21-loppet.

Dessutom tog Jayna Leejs, Forspärla, A.W’s Fastlight och Guldhagens Lepopold var sin andraplats.

Fyraåriga stoet Pure Islet, som kom från Bo Falsig för drygt tre veckor sedan, levererade direkt hos Anki Frisk. Ove A Lindqvist var offensiv från början bakom startbilen och kunde överta ledningen in i första sväng utan någon större strid.

Efter 1.16,9 första 500 kunde Ove A dämpa farten till 1.18,6 första varvet i detta sprinterlopp. Efter 1.14,5 sista 500 höll Pure Islet undan till målfotoseger på 1.16,8a/1640 meter.

– Pure Islet gick tungt balanserad och hade sin träningsbalans. Här finns det mycket att göra framöver, säger kusken Ove A Lindqvist.

Den som närmade sig över upploppet och var knappt slagen till slut var Jens Erikssons Jayna Leejs, som nu skötte sig fint igen efter att ha galopperat två starter i rad. Jayna Leejs fick en resa i tredje ytter och rundade fram till andra ytter 500 kvar. Hon avslutade sedan bra upploppet ner och hade samma tid som vinnaren. Andraplatsen var värd 25 000 kronor.

Fyraårige Rappjerv gjorde fjärde starten i Amalia Larssons regi och nu kom första segern. Rappjerv hamnade bra till i andra ytter i första sväng och såg löpglad ut hela loppet. Mitt på sista borte långsidan anföll Amalia i tredjespår och när två av konkurrenterna galopperade i sista sväng såg upplagt ut för Rappjerv, men kort senare galopperade även han.

I det läget fick Christian Månsson ett klart grepp om loppet bakom Guldhagens Leopold som såg ut att gå mot karriärens första seger i 23:e starten, men Amalia Larsson fick ner Rappjerv i trav igen och tog upp jakten. Via ett sylvasst upplopp avgjorde Rappjerv i god tid innan mål och vann till slut med 2,5 längder på 1.28,0/1660 meter.

Guldhagens Leopold tjänade 25 000 kronor som tvåa och landade på 1.28,3/1660 meter.

Christian Månsson tog sin nionde tränarseger för året när Celeste Brodda vann P21-loppet på 1.17,1/2160 meter. Celeste Brodda gjorde några plumpar under sommaren, men verkar nu ha hittat formen igen. Efter att ha suttit i fjärde ytter varvet från mål gick Månsson med i tåget i tredjespår 900 kvar och över upploppet avgjorde Celeste Brodda med en klar längd till slut.

Månsson var även tvåa med A.W’s Fastlight som hade ett jobbigt utgångsläge och dessutom galopperade in i första sväng, vilket kostade en markförlust på 15-20 meter. A.W’s Fastlight hämtade ikapp till fjärde ytter och blev sedan utan rygg i tredjespår 650 kvar. Han fullföljde sedan starkt in i mål, även om han var utan chans att utmana ledarhästen Kaj Di Quattro. 

A.W’s Fastlight landade på 1.16,8a/2140 meter och förutom 25 000 kronor i andrapris fick han också en finalbiljett till Ponsee Cup. Ett lopp som körs i finska Uleåborg den 19 december med 12 000 euro i förstapris.

Jan Gustavssons Forspärla gjorde första starten sedan V75-tävlingarna i Skellefteå och slutade tvåa i ett försök till Dubbelcupen. Forspärla hamnade bra till i andra ytter efter ett varv och tog sedan rygg på Don Viking i tredjespår på sista långsidan. När Don Viking tog över ledningen blev Forspärla utan rygg på utsidan 600 kvar, men Skelleftehästen kämpade starkt upploppet ner och plockade ner Dom Viking sista 100. Däremot hade inte hon kraft att stå emot slutstöten från Björlifant och Roger Nilsson.

Forspärla var slagen med en hals. Hon landade nu på 1.26,3/2160 meter och tjänade 25 000 kronor.

– Forspärla kändes kanonfin. Vi tappade lite fart när Don Viking bröt ut mot oss på upploppet, men jag vet inte om det betydde något för slutresultatet, säger kusken Jens Eriksson.

Bakom lånestyrningen Lennox Laday tog Jens en riktig skrällseger inom Grand Slam 75. 

47-oddsaren avgjorde enkelt med 3,5 längder efter ett perfekt smyglopp och Jens kunde göra segergest i god tid innan mål. Segern var hans 19:e som kusk i år.

– Lennox Laday har jättefin form och kom från seger, men hade samtidigt ett chansartat läge. Nu löste sig allt perfekt sedan jag kört invändigt, säger Jens.

Treåriga Liquify’em, tränad av Anki Frisk, höll till en tredjeplats från ledningen på 1.17,4a/2140 meter i ett ungdomslopp. Detta med Melinda Renman i sulkyn.