P21-vinst trots startgunga

Peter Wikström (bilden) vann P21-loppet med A.W’s Kicklight vid måndagens lunchomgång på Umåker – detta trots en kort startgalopp.

Mats Viklunds träningshäst tog därmed sin första seger för säsongen.

A.W’s Kicklight tog karriärens allra första seger i Boden den 28 november förra året, så det är uppenbart att han gillar den här lite kallare årstiden.

Nu ska påpekas att A.W’s Kicklight utvecklats en hel del under den här säsongen som femåring och gjort flera fina lopp, men inte haft det rätta flytet för att räcka till seger.

På Umåker hade han innerspår på startvolten, och det började illa då hästen högg i galopp direkt. Men Peter Wikström fick ner honom i trav ganska omgående och valde sedan att flytta ut i andra ytter istället för att sätta sig fast på innerspår.

Drygt 800 kvar svarade Peter Wikström anfall i tredjespår och A.W’s Kicklight levererade sedan en stark långspurt som räckte till målfotoseger på 1.16,6/2140 meter. Den som utmanade till slut var Stefan Johanssons Boston Flip som fick en perfekt smygresa hela vägen, men A.W’s Kicklight visade bra moral och höll undan med nos.

Teresa Cardins Deviljas Oden har tagit två segrar de senaste månaderna och fullföljde nu duktigt till en andraplats från dubbla tillägg på 1.30,3/2180 meter. 

Kusken Leif Eriksson hittade en position i femte par utvändigt och körde sedan en snabb sista långsida i tredjespår innan man kom ner utvändigt ledaren 300 kvar. Devillas Oden fullföljde starkt, men vinnaren Bara Blixten som också gjorde ett häftigt speedryck på sista långsidan hade tillräckligt med krafter kvar för att hålla undan till en säker seger.

Andraplatsen för Deviljas Oden var värd 15 000 kronor och den femårige hingsten passerade nu 100 000 kronor i insprungna pengar under 2020.

Zorro Swing vann ett långlopp i Boden senast han startade den 22 oktober. En lättare trampskada gjorde han att missade en tilltänkt start i Boden och det blev nu ett tävlingsuppehåll på drygt fem veckor inför måndagens lunchlopp i Umeå.

Från dubbla tillägg kom Jens Eriksson iväg bra och hamnade i fjärde par utvändigt inför slutvarvet. Zorro Swing hade dock ett par dåliga ryggar framför sig och när Magnus A Djuse stötte i tredjespår med favoriten Importedfrmdetroit var Jens tvungen att svara 900 kvar.

Zorro Swing fick gå en lång repa i tredjespår, men han tuffade på riktigt bra och in på upploppet hade han kopplat grepp på Tasteofchocolatier och hade ett övertag. Men där bakom hade Importedfrmdetroit fått allt serverat och när Magnus A Djuse lyfte ut till egen attack så avgjorde favoriten enkelt med två längder.

Kort före mål fick Zorro Swing ge sig knapp marginal mot Vic De Luxe i striden om andrapriset, men Jens Erikssons häst fullföljde ändå duktigt som trea på 1.14,3/2180 meter och tjänade 10 000 kronor.

En tredjeplats blev det även för Stjärnvin Linn och Leif Eriksson trots ett rätt stökigt lopp från dubbla tillägg.

I ett långlopp blev det galopp in i första sväng för Stjärnvin Linn, men Leif Eriksson fick ner hästen i trav ganska snabbt och kunde sedan avancera flera placeringar på innerspår.

Efter en bit flyttade han ut ett spår och fick andra ytter en bit ner i fältet, men efter ytterligare positionsbyten satt Stjärnvin Linn utan rygg i andraspår 1700 kvar. Leif valde då att avancera framåt och kom ner i rygg på ledaren 1100 kvar.

Leif styrde sedan ut till attack 400 kvar och när hårdragande ledaren Rappodina galopperade 150 kvar så hade Stjärnvin Linn greppet en kort stund.

Han orkade dock inte stå emot favoriten Rote Lin, som avgjorde med en säker längd. Även Hibovalle tog sig förbi i de sista stegen, men som eventuell 123-oddsare var insatsen av Stjärnvin Linn en klar plusvariant då han landade på 1.28,7/2680 meter som trea.

Stjärnvin Linn tjänade 10 000 kronor och även han passerade nu 100 000 kronor i insprungna pengar den här säsongen.