Tildes stora kväll

17-åriga Tilde Eriksson tog sitt livs första seger vid lördagskvällens breddloppstävlingar på Skellefteåtravet, då hon vann med Lexington Tooma.

Och Tilde nöjde sig inte med det. Sedan åkte hon ut och spetsvann med Jayna Leejs och fixade en dubbelseger.

Hemmasegrar denna kväll blev det också genom Al’s Raging Ace, Alvgrim och Aya.

Tilde Eriksson hade bara kört tre lopp med stor häst innan den här tävlingsdagen, men trots sin orutin blev det en hejdundrande kväll där hon vann med båda sina uppsittningar.

– Det här var häftigt, säger Tilde efter dubbelsegern.

Lexington Tooma och Jayna Leejs tränas båda av pappa Jens Eriksson.

– Han hade satt hästarna i väldigt bra författning, säger Tilde.

Lexington Tooma var favorit i sitt lopp och kom från en väldigt bra insats i Boden som tvåa. Nu avgjorde han väldigt enkelt trots en resa utvändigt ledaren.

– Jag siktade framåt med Lexington Tooma och vi blev hängande i tredjespår runt första kurvan. Sedan siktade jag på att komma ner i andra ytter, men då blev det ett ledarbyte framme i täten så hamnade vi utvändigt utan rygg.

Tilde satte sig lugn i dödens och var inte så bekymrad över den positionen.

– Lexington Tooma kan bli seg om han blir ensam i ledningen så jag tyckte det passade bättre att sitta utvändigt, säger Tilde.

Efter ett inledningsvarv på 1.18,5 avslutade Lexington Tooma med en slutrunda på 1.12,5. Över upploppet stack han ifrån till en lätt seger med 3,5 längder före Marciano (tränad av Gabriella Laestander) och Tigerfeet Dynamite (Anders Lundqvist).

– Vi körde bara ifrån dem, säger Tilde.

Bakom fyraåriga stoet Jayna Leejs var det en klassisk spets&slut.

– Jag körde Jayna Leejs på Umåker för några starter sedan, men då var det voltstart och där är hon lite osäker. Nu var det bilstart och då vet jag att hon kan öppna riktigt bra, säger Tilde.

Efter 1.17,9 första varvet lämnade Jayna Leejs sina närmaste konkurrenter med ett par längder redan ut på sista bortre långsidan.

– Jag såg att vi fick en lucka, men upplevde inte själv att jag körde så snabbt. Min gps-klocka visade att det var 1.16-fart på sista långsidan. In i sista sväng kändes Jayna Leejs jättepigg och då lät jag henne öka farten något, säger Tilde.

Jayna Leejs stack ifrån till en helt ohotad seger med fyra längder på 1.17,9a/2140 meter, vilket var hästens första seger i nionde starten.

I montéloppet plockade Erica Guldhag sin sjätte seger för året då hon vann med Al’s Raging Ace, som testade monté för första gången. Efter en offensiv start till ledningen höll Al’s Raging Ace undan med en halv längd till slut på 1.17,2/2140 meter. Femåringen tränas av Mikael Lundmark som därmed tog sin första tränarseger för året.

Nioåriga stoet Aya tog sin första seger sedan 2016 då hon spetsvann på 1.17,2/2140 meter.

– Aya öppnade bra och hon vann med krafter kvar, säger kusken Melinda Renman som noterade sin första seger sedan 2017.

– Det känns jättebra såklart. Man är en tävlingsmänniska och självklart är det segrar man jagar.

Tränare till Aya är Jenny Lindmark.

– Aya fick problem med en hovböld och var därför borta hela 2019. Sedan var det en del andra småbekymmer också, men vi körde igång henne i år igen och med några starter i kroppen har hon hittat formen, säger Jenny.

Jenny och Melinda fick också med sig en tredjeplats med Hanish och en fjärdeplats med Silili från den här kvällen.

I ett kallblodslopp vann Karina Paavolas Alvgrim efter en mycket stark slutrunda. Alvgrim låg sist i fältet när man gav sig ut på sista varvet, men via ett slutvarv på 1.24,6 plockade han ner favoriten Järvsötekno till slut. Segertiden för Alvgrim skrevs till 1.27,6/2160 meter.

Järvsötekno kom till den här starten med två raka segrar, men nu fick Morgan Lindbergs häst nöja sig med andraplatsen efter att ha travat utvändigt ledaren större delen av loppet. Trea blev Storstjärna/Per Gustafsson.

Bland hemmahästarna blev det också en andraplats för Rhodium Phantom och Leif Eriksson. Tredjeplatser blev det även för Deviljas Oden (tränad av Teresa Cardin) och Juliblixten (Camilla Wiklund-Lövbom). Den sistnämnde gjorde en jättestor markförlust då han galopperade efter start i montéloppet, men svarade sedan för en strålande upphämtning.

Notabelt är att åtta av nio lopp vanns av tjejer denna kväll. Värst var Jenny Engfors som tog en trippel genom Johan Prins, Alvgrim och Bosse Bee.

Senaste nyheterna

TILL KL.13:00

Två hemmahästar segrade

Imorgon smäller det i Norge

Ändrad provloppsdag

INSTÄLLT