Forspärla med jänkarvagn

Hemmahästen Forspärla ställs inför sin tuffaste uppgift i karriären i Steggbest Minne på lördag. Då väljer tränaren Jan Gustavsson att tävla barfota runt om för första gången på tre år – dessutom sätter man på en jänkarvagn för första gången.

– Jag ser det som ett projekt för framtiden, säger Gustavsson.

Nioåriga Forspärla har haft en mycket fin säsong med 306 000 kronor insprunget på elva starter. I september ramlade det in 100 000 på vinstkontot via två raka tredjeplatser i två SM-lopp.

Först var Forspärla trea i Sto-SM för kallblod med Jens Eriksson och förra veckan slutade hon trea i Monté-SM med Erica Guldhag.

– Forspärla utvecklas hela tiden och jag tror faktiskt att det finns mer utveckling i henne, säger Jan Gustavsson.

På lördag har Forspärla spår åtta bakom startvingen i Steggbest Minne, som är den tredje avdelningen på V75. Så här tufft motstånd har hon aldrig mött tidigare och Jan Gustavsson ligger lågt vad gäller chanserna.

– Jag hoppas hon kan komma ner i banan och hitta en bra rygg. Förhoppningsvis kan hon få med sig ett fint rekord och skulle ett par motståndare göra bort sig kan det det bli en bra matlapp, säger Jan Gustavsson.

När motståndet är så hårt som det är väljer tränaren att dra alla tänkbara växlar.

– Hon ska värmas barfota runt om och med en amerikansk vagn. Känns det så bra så får hon tävla så.

– I montéloppet senast gick hon med tunga järnskor. Gången innan var det barfota bak och slitna aluminiumskor fram. Vi får se vad skorycket fram kan ge för effekt.

– Vi testar i alla fall att göra de här ändringarna och ser vad vi kan utvinna. Det blir som ett projekt, säger Jan Gustavsson.

I förra starten slutade Forspärla som sagt trea i Monté-SM. Detta i sin montédebut.

– Forspärla har aldrig ridtränats hos oss, men Erica Guldhag ringde och ville provrida henne i ett jobb och så blev det. Själv har jag inga kunskaper alls om monté, så Erica fick avgöra om det var värt att anmäla till SM och hon tyckte att hästen fungerade bra på banan.

– Jag hade inga förväntningar alls när vi åkte ner till Bergsåker, så tredjeplatsen var långt över förväntningarna. Forspärla gjorde också en prestation som var jättebra. De två hästar som hon fick stryk av har båda tävlat i monté tidigare och blev dessutom framdragna av Forspärla.

– Sista biten blev Forspärla muskeltrött, men hon höll farten jättebra med tanke på att hon fick anfalla så tidigt, säger Jan Gustavsson.